USA budou po 18 letech bez medaile! Do semifinále jdou Seveřané

Foto: Chris Tanouye / HHOF-IIHF Images

4. května 2021, 6:31

Martin Voltr

Na světovém šampionátu do 18 let je zkompletovaná čtveřice týmů, které budou hrát o cenné kovy. Po Rusku a Kanadě postoupily do semifinále reprezentace Finska a Švédska.

Švýcaři toho ve slabší skupině A tolik nepředvedli a moc se nečekalo, že by mohli hrát s Finy vyrovnaný duel a zatápět jim až do konce. Jenže zatápěli! V defenzivní bitvě vládli oba brankáři Koskenvuo a Pasche, kteří drželi skóre 0:0 téměř do konce druhé třetiny.

Suomi měli při několika šancích soupeře štěstí a v čase 39:56 šli do vedení, když přesilovou hru využil Samu Salminen. Švýcar Louis Robin pak v klíčovém momentu utkání neproměnil trestné střílení, naopak v 51. minutě Finy podruhé rozradostnil Aleksi Heimosalmi a favorit si už postup vzít nenechal.

Výtečný Aku Koskenvuo potřeboval k čistému kontu 23 zákroků.

Počínaje rokem 2004 se nikdy nestalo, že by Spojené státy nezískaly na šampionátu osmnáctek medaili. Tak suverénně vládnou historii této kategorie. Jenže – jejich úchvatná série teď končí, a co je bolestivější, že před domácími tribunami.

Švédové udělili aktivnějším Američanům lekci z produktivity, prosadili se, když to potřebovali. Potřebovali to přesně po americkém vyrovnání na 1:1 v polovině utkání. Hrdinou Tre Kronor se stal Fabian Lysell, jenž za tohoto stavu obstaral dva krásné rozdílové góly. Američané, kterým se podruhé na turnaji zranil gólman Mbereko, už obrat nezvládli.

V semifinálových bitvách se tak v noci ze středy na čtvrtek utkají Kanada se Švédskem a Finsko s Ruskem. Půjde shodně o reprízy duelů ze základních skupin: Švédové tehdy podlehli Kanaďanům drtivě 1:12, zatímco Finové po obratu porazili Rusy 4:3 v samostatných nájezdech.

Zbývající výsledky čtvrtfinále MS do 18 let:

FINSKO – ŠVÝCARSKO 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 40. Salminen (Matikka, Tuomaala), 51. Heimosalmi.
Rozhodčí: Holm (Švédsko), Schlittenhardt (USA) – Niitylä (Finsko), Slavikovskij (Rusko).
Vyloučení: 1:5, navíc Sidler (Švýcarsko) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:23 (8:7, 10:12, 7:4).
Diváci: 150.
Nejlepší hráči: Samu Salminen – Kevin Pasche.
Finsko: Koskenvuo – Vilén, Heimosalmi, Suomi, Leppänen, Malinen, Juusola, Kulonummi – Koivunen, Salminen, Tuomaala – Ruusunen, Päivärinta, Kemell – Yliniemi, Kapanen, Lambert – Väisänen, Miettinen, Matikka – Huuhtanen. Trenéři: Karjalainen, Määttä, Merikivi.
Švýcarsko: Pasche – Zanetti, Sidler, Bichsel, Cantin, Streule, Despont, Pauchard – Garessus, Taibel, Robin – Biasca, Hendy, Truog – Perrenoud, Bougro, Nicolet – Spring, Jabola, Reichle – Alge. Trenéři: Jenni, Heinzmann a Walsky.

ŠVÉDSKO – USA 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. M. Hävelid (Rosén, Olsson), 34. Lysell, 42. Lysell (Dower Nilsson), 55. Moberg (Strömgren, Rosén), 60. Rosén (Hasa) – 33. Pastujov (Duke, Behrens), 59. Savage.
Rozhodčí: Kohlmüller (Německo), Judakov (Rusko) – Klouček (Česko), Richardson (USA).
Vyloučení: 6:6.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 28:33 (10:12, 10:14, 8:7).
Diváci: 1042.
Nejlepší hráči: Fabian Lysell – Red Savage.
Švédsko: Lindbom – M. Hävelid, Edvinsson, Sjöholm, Olsson, Forsmark, Salomonsson, Aho – Lysell, Dower Nilsson, Robertsson – Rosén, Hasa, Strömgren – Persson, Sundin, Moberg – Kangas, Eljas, Sjöberg – Östlund. Trenéři: Eriksen, Lundberg a Rundgren.
USA: Mbereko (35. Homer) – Behrens, Schmidt, Hreschuk, Gallagher, Hutson, Chesley, Murchison, Straky – Duke, Hughes, Pastujov – McGroarty, Cooley, Howard – Janicke, Savage, Devine – Gilmartin, Stramel, St. Louis. Trenéři: Muse a Leone.

Program play off MS do 18 let 2021

Středa 5. května:
23:00 semifinále Kanada – Švédsko (Frisco)

Čtvrtek 6. května:
3:00 semifinále Finsko – Rusko (Frisco)
23:00 zápas o 3. místo (Frisco)

Pátek 7. května:
3:00 finále (Frisco)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Texasu je o 7 hodin méně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz