Úžasná sezona, krásné příbehy. Všichni zaslouží uznání, říká Fiala po stříbru

Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

Liberecké deváťáky už jsme si zvykli vídat na medailových pozicích vrcholných turnajů. Nic na tom nezměnila ani letošní nově představená soutěž U15. Tygři byli nejlepším týmem nadstavbových skupin a cesta svěřenců Vojtěcha Fialy skončila až ve finále, kde těsně padli s rivalem z Mladé Boleslavi.

Jako trenéři jste okamžitě po finále určitě dokázali docenit stříbro víc než hráči, viďte?
Jasně. Byl tam obrovský smutek z toho, že jsme to nedotáhli, když jsme byli takhle blízko. Zároveň jsme paradoxně vyhráli poslední zápas sezony, ale holt to bylo ve finálové sérii málo. Gratulujeme soupeři, ale souhlasím: Za to, co jsme v celé sezoně zažili a kam se došlo, jsem nesmírně vděčný všem hráčům, kolegům, i našim rodinám, že nám to doma tolerují a podporují nás. Všichni zaslouží velký dík a uznání.

Sdílíte názor boleslavského trenéra Martina Škalouda, že formát play off nebyl úplně šťastný? Kdyby se hrála klasická série, mohli jste mít výhodu většího počtu domácích zápasů.
Hlavně jsme věděli, jaký ten formát bude, takže jsme to tak vzali. Během tří sérií jsme zažili ohromné příběhy. Ve čtvrtfinále jsme si vezli z Ostravy velký náskok, v semifinále nás Slavia doma rozstřílela a my jsme v Liberci udělali neskutečný comeback. Ve finále s Boleslaví se to tahalo, oba zápasy byly vyrovnané a rozhodly maličkosti. Formát byl pro všechny stejný, ačkoli ano – kdybych si měl vybrat, tak bych jednoznačně zvolil princip na vítězné zápasy, aby týmy mohly prohru hodit za hlavu a připravit se na další den. Zase to ale přineslo úplně jiné emoce a třeba naše semifinále, to byla pohádka. Snili jsme o tom, že natočíme ještě jeden díl, ale to se nepovedlo (usmívá se).

„Zase to ale přineslo úplně jiné emoce a třeba naše semifinále, to byla pohádka. Snili jsme o tom, že natočíme ještě jeden díl, ale to se nepovedlo.“

Nehrála paradoxně ve váš lehký neprospěch nervozita z domácího publika v posledním zápase?
Hráči byli nervózní, ale úplně stejně nervózní byli i v Boleslavi a taky předchozí zápasy play off nesly určitou formu nervozity. Takže v tom bych to neviděl. Zároveň ke druhému finále: Skvěle nás podporovali rodiče našich hráčů, spoluhráči z jiných kategorií nebo kamarádi, které si kluci pozvali. Asi poprvé jsem v kategorii U15 mohl vést tým před takhle zaplněnou Svijanskou arénou. Fakt děkuju všem za to, jakou nám připravili atmosféru a jak nás hnali do posledních vteřin, kdy jsme v šesti bojovali o prodloužení. A ano, zdravá nervozita tam byla, ale to je známka, že to týmu nebylo lhostejné. A každý hráč tam nechal, co bylo v jeho silách. Od brankáře po hráče, který nastoupil k pár střídáním, všichni na tom mají podíl.

Asi se shodneme, že takový zážitek dá klukům hodně do budoucna.
Jednoznačně. Vůbec to, že jsme sem došli a vybojovali možnost hrát vyřazovací zápasy, když byl zbytek týmu už „na prázdninách“, byl náš velký cíl. Kluci si odnesli krásnou zkušenost, byla to úžasná a dlouhá sezona.

To ano, znovu jste získali medaili na Olympiádě dětí a mládeže i v soutěži devítek.
Oba dva vrcholy sezony přinesly podobně jako vloni krásné příběhy a nakonec i ty vytoužené medaile. Jako malý Liberecký kraj, kde je výběr složený až na výjimky z hráčů Tygrů, musíme vždy těžit z týmovosti a soudržnosti, a tento princip, který nás provedl celou olympiádou, nás teď dotáhl až sem. Byla to krásná cesta a doufám, že si to kluci budou dlouho pamatovat. Hrát poslední zápas sezony o titul před zaplněnou domácí halou je odměna celé té party.

„Byla to krásná cesta a doufám, že si to kluci budou dlouho pamatovat. Hrát poslední zápas sezony o titul před zaplněnou domácí halou je odměna celé té party.“

Nově vytvořená soutěž U15 se vám líbila?
Přestože jsme se celou sezonu pohybovali nahoře, museli jsme se připravit na kterýkoli zápas. I když jsme třeba hráli proti soupeři ze sedmého nebo osmého místa. V tom byla sezona jiná než ty předchozí, kde jsme taky hráli nadstavby, ale nůžky byly otevřenější. To beru jako dobrou věc. Nic jsme nemohli podcenit nebo si myslet, že to máme v kapse, i když jsme byli ve vrchních patrech tabulky. Naše skupina byla hodně vyrovnaná.

Jak byste charakterizoval váš tým, liberecký ročník 2008?
Chtěli jsme nastavit takové prostředí, aby se každý člen kabiny těšil na každý den, ať trénink, nebo zápas. Byl to soudržný tým charakterních hráčů se zajímavou dovednostní výbavou, který se mohl v nejtěžších chvílích opřít o svoje lídry a individuality. Co by asi řekli všichni z týmu, tak jednou z hlavních postav celé sezony byl náš brankář Sebastian Charvát, který nám dával šanci vyhrát každý zápas. Na něj jsme se mohli i v nejtěžších chvílích vždy spolehnout. Doufám, že kluci dobře vykročí do dorostenecké kategorie a někteří z nich budou už jako prvoročáci patřit mezi klíčové hráče i v další hráčské etapě. Je nutno taky zmínit, že jsme oproti jiným týmům hráli pravidelně velké množství mladých hráčů ročníku 2009, kteří si svou hrou vybojovali velké role. Klobouk dolů, jak se s tím popasovali a dokázali také nést odpovědnost za chod týmu. V příští sezoně ten největší tlak ponesou na zádech právě tito hráči a věřím, že když nezmění nic na své pracovitosti a nastavení, tak budou patřít k tomu nejzajímavějšímu, co extraliga U15 nabídne, a určitě na ně čekají i příležitosti v dorostu.

Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz