Za U16 se trefil rozený Slovák. V Česku žiju od šesti let, vysvětluje Rybnikár

Foto: Jiří Koňařík, Český hokej

Český reprezentační výběr do šestnácti let vkročil do domácího turnaje tří zemí utkáním proti Švédsku. A nevedl si vůbec špatně, po dvě třetiny kráčel za vítězstvím, ale pak přišel zlom. Češi neudrželi jednobrankový náskok a soupeři těsně podlehli. Jediný gól obstaral v první třetině Michal Rybnikár.

Šestnáctka v prvním utkání domácího turnaje podlehla Švédsku těsně 1:2 a trochu netradičně měly dvě ze tří branek také slovenskou stopu.

Ve 42. minutě přihrál na vyrovnávací gól Švédů Melvin Novotny, který se sice narodil ve Švédsku, ale jeho rodiče pochází ze Slovenska.

No a pak je tu střelec jediného českého gólu – Michal Rybnikár se na Slovensku narodil a zpočátku vyrůstal, teď už ale obléká dres se lvem na prsou.

Michale, jaké jsou vaše pocity z utkání proti Švédsku?
Je strašná škoda, že jsme zápas nedotáhli do vítězného konce, zase rozhodovaly detaily. Měli jsme to dobře rozehrané a mohli jsme vyhrát. Teď se musíme hlavně poučit z chyb a do dalšího zápasu nastoupit s čistou hlavou.

Vy jste ale po většinu zápasu vedli. Co se potom stalo?
Na začátku utkání jsme Švédy celkem zatlačili a se štěstím nám to tam padlo. Myslím, že to bylo po zemi mezi nohy, ale už si to úplně nepamatuju. Potom už jsme ale dělali zbytečné fauly a taky dostali gól z přesilovky. Od té chvíle už to šlo z kopce.

Náskok z úvodu ale vůbec nemusel být jednobrankový, gólových šancí jste měli hodně…
Věděli jsme, že je tlačíme, ale nechtělo nám to tam padnout. To byly asi zrovna ty detaily, které rozhodly. Proč tomu tak bylo, úplně nevím, ale možná bychom se měli tvrději tlačit do branky.

Foto: Jiří Koňařík, Český hokej

S čím jste za stavu 1:0 šli do třetí třetiny?
Vůbec to nebylo tak, že bychom chtěli bránit. Chtěli jsme normálně hrát agresivně a dát další góly. Jenže jsme měli nevýhodu v tom, že jsme si z druhé třetiny přenesli oslabení. Právě v této přesilovce jsme dostali vyrovnávací gól. Z naší strany to bylo ve třetí třetině hodně laxní.

Byl inkasovaný gól zlomovým okamžikem utkání?
My jsme hlavně hráli hodně oslabení, a to úplně zbytečně. To byl důvod toho, co se stalo potom. Švédské góly nás zlomily, chtěli jsme pak aspoň zabojovat ještě v šesti za stavu 1:2, ale už to prostě nešlo.

Bylo něco, čím vás Švédové potrápili?
Určitě ano, mezi tyto věci patří hlavně napadání a taky dávali hodně křižných nahrávek, které jsme si nepohlídali. To jsou věci, které nám dělaly problém a musíme si na ně dát příště pozor. Taky hrají hodně bruslivý a rychlý hokej, museli jsme se tomu přizpůsobit. Těžce se to bránilo.

Foto: Facebook Mládež HC Oceláři Třinec

Bude podle vás utkání s Finy podobné?
Ano, bude to podobný soupeř. Ony ty severské týmy jsou obecně hodně bruslivé a rychlé. Musíme se na to lépe připravit a dát si na to pozor.

Vy jste proti Švédsku vstřelil svůj první gól v české reprezentaci, ale narodil jste se na Slovensku a ještě v listopadu jste za něj hrál. Co vás do Česka přivedlo?
Do Česka jsme se přestěhovali přibližně v mých šesti letech. Bylo to hlavně kvůli bratrovi, který taky hraje hokej a v té době dostal zřejmě nějakou nabídku. Už si to vlastně ani moc nepamatuju. Za Slovensko bych tedy ani hrát nemohl, protože jsem tam nikdy nehrál žádnou soutěž. Je tam takové pravidlo, že hráč musí mít odehrané dvě sezony na Slovensku, aby mohl nastoupit v reprezentaci. Takže jsem tady požádal o občanství, které mi přidělili, a teď hraju za Česko.

Kde jste tedy s hokejem začínal?
S hokejem jsem začínal až v Česku, mým prvním klubem byl tehdy Hodonín. Potom jsem šel do Třince, takže na Slovensku jsem vlastně nehrál vůbec nikdy.

Musím ale říct, že česky mluvíte výborně…
Jo? Děkuju (směje se). S češtinou jsem žádný problém neměl, jazyk jsem se naučil zřejmě nějak přirozeně, nikdy jsem se na to příliš nesoustředil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz