Zastaví Piráti lavinu? Jíra chce vrátit dorost do extraligy, šanci vidí i v juniorce

Foto: Kateřina Kundertová

Zklamaní odešli i z hokejového ročníku 2022/23 chomutovští Piráti. Rok poté, co ztratili juniorskou extraligu, sestoupili i z té dorostenecké. Alespoň v deváté třídě se jim příslušnost mezi českou elitu povedlo zachránit pro příští sezonu.

„Udržení extraligy dorostu jsme si dali jako úkol číslo jedna. Bohužel se to nepovedlo. Vytipovali jsme spoustu hráčů, ale ty rozdílové, kteří tu hráli v minulosti, jsme bohužel nezískali. Ročník 2006 nebyl u nás v klubu bohužel povedený, na což jsme doplatili,“ hodnotí v rozhovoru pro klubové stránky sportovní ředitel chomutovské mládeže Petr Jíra.

Piráty za sestupem částečně nasměrovala nepovedená základní část, v níž nasbírali jen šest bodů. V tu chvíli vedení reagovalo.

„Oslovili jsme Karlovy Vary, které nám půjčily tři hráče. I díky nim se mužstvo zvedlo a získalo sebevědomí, jenže pak to zase spadlo a výsledkem byl sestup,“ mrzí Jíru.

Petr Jíra

Petr Jíra | Foto: Kateřina Kundertová

V nadstavbě o účast v play off už tým nebyl do počtu. Vyhrál deset z 22 utkání a obsadil osmou příčku, takže kdyby se z extraligy i při dalším zužování sestupovalo rovnou, Piráti by díky zvládnutému poslednímu víkendu zůstali „nad čarou“.

Právě před závěrečným dvojutkáním si Petr Jíra v kritické situaci stoupl na střídačku. „Na rovinu přiznávám, že se mi do týmu vstupovat nechtělo, protože měl moji důvěru, ale situace se vyvinula tak, že hrozil přímý sestup bez play down, což přispělo ke kroku, který jsme nakonec po konzultacích v rámci vedení udělali,“ vysvětluje.

„Dva zápasy a první třetinu s Táborem to vypadalo dobře, jenže pak se všechno najednou ztratilo.“

„Nechtěl jsem jen stát a koukat. Chtěl jsem zkusit, jestli něco nového pomůže. Ještě víc jsme pracovali na videu, na systému a na přesilovkách,“ říká dále.

Chomutov ztratil na záchranu čtyři body a musel do play down proti Táboru. Série mu ale nevyšla, prakticky ji ztratil už na domácím ledě, kde prohrál obě úvodní utkání. „Dva zápasy a první třetinu s Táborem to vypadalo dobře, jenže pak se všechno najednou ztratilo a přidala se i marodka před odjezdem do Tábora,“ štve Jíru, že jeho impuls nakonec nestačil.

Foto: Kateřina Kundertová

Do té doby měl na starosti pirátskou juniorku, která nastoupila také na náročnou, leč úplně jinou misi. Její návrat do nejvyšší soutěže by se v dané konkurenci rovnal fantastickému úspěchu.

„Po sestupu z extraligy nám v kádru zůstali asi dva hráči ze stabilní sestavy, takže tým jsem stavěl vlastně úplně od začátku. Hodně kluků přišlo z Ústí nad Labem, které sestoupilo do regionální ligy, plus nás doplnil ročník 2005 z dorostu. Oslovil jsem taky kluky, kteří v minulosti prošli Chomutovem, ale místo v kádru neudělali. Jsem rád, že většina z nich na nabídku slyšela, což pomohlo k vytvoření podle mého kvalitního týmu,“ míní Jíra.

„Měli jsme z toho trochu strach, ale nastartoval nás turnaj v Českých Budějovicích, kde jsme odehráli výborné zápasy. Myslím, že od té doby si tým začal věřit a výkonnost začala stoupat. Mrzí mě, že v soutěži jsme dost zápasů prohráli o gól,“ říká k základní části, v níž jeho svěřenci obsadili čtvrté místo v západní skupině.

„Nešťastné rozhodnutí po konci sezony nám nepomohlo.“

Ve čtvrtfinále play off pak suverénně přešli přes Techniku, ale stopku jim následně vystavil hlavní favorit z Českých Budějovic.

Nakonec tedy Chomutov dělilo od postupu jen jedno kolo. Vzhledem k rozšíření extraligy „stačilo“ dostat se do finále. Není tedy divu, že svazový verdikt klub příliš nepotěšil...

„Nešťastné rozhodnutí po konci sezony nám nepomohlo. Kdybychom o něm věděli dopředu, zřejmě bychom si dva rozdílové hráče na hraně širších kádrů reprezentací stáhli podobně, jak to udělaly České Budějovice. Síla týmu by nám tím rozhodně stoupla,“ zdůvodňuje Petr Jíra na webu piratichomutov.cz.

Foto: Kateřina Kundertová

Spokojení mohou být Severočeši s účinkováním deváté třídy. Ta ve své nadstavbě skončila šestá, nemusela tak ani do prolínací soutěže a příslušnost k extralize si zajistila rovnou. Na Kladno měla sice jen dva body náskoku, ale s přihlédnutím k pozdějšímu vývoji barážových skupin by stejně s obrovskou pravděpodobností uspěla.

„Ročník 2008 je odmalička docela silný, takže byl předpoklad, že bychom nově zřízenou soutěž měli vybojovat. Jsem rád, že se to povedlo, i když můj názor je takový, že to povede k migraci hráčů v ještě nižším věku, což bude pro kluby problém,“ myslí si Jíra, jenž by zachoval formát z první sezony.

„To znamená po základní části nadstavba těch lepších týmů, protože každý klub může mít jednotlivé ročníky různě silné. Jednou bude slabší, jindy silnější. Takhle jsme zase posunuli dolů hranici, kdy kluci budou odcházet z domova.“

„Doufám, že zbytek kluků udržíme, protože u řady z nich cítím chuť vrátit do Chomutova extraligu dorostu, což se mi líbí.“

Teď musí organizace Pirátů udělat všechno pro to, aby zastavila plnění nepříjemného scénáře.

Jeho první položkou byl krach a absolutní restart A-týmu. Následovala ztráta statusu Akademie Českého hokeje, ztráta juniorské extraligy a teď ztráta té dorostenecké.

Chomutov si po roce 2010 vybudoval v oblasti práce s mládeží výtečnou pověst, ale momentálně další juniorské tituly nepřidá a další odchovance do NHL nedodá. Když mu vzhledem ke chybějící návaznosti kategorií odcházejí hráči ve stále mladším věku, těžko se lavina zastavuje.

„Platí to i pro ročník 2008. Už v průběhu sezony odešli do Karlových Varů Slavík s Kůrkou, teď po sezoně nám odchází do Litvínova Sedláček s Babkou. Doufám, že zbytek kluků udržíme, protože u řady z nich cítím chuť vrátit do Chomutova extraligu dorostu, což se mi líbí. My jako klub vytvoříme klukům co nejlepší podmínky, abychom extraligu dorostu do města co nejdřív vrátili,“ slibuje šéf mládeže.

Foto: Kateřina Kundertová

Stejnou metu chce mít i v juniorce.

„Měli bychom do sezony jít s těmi nejvyššími cíli, takže se to tak dá říct. Samozřejmě uvidíme, jak to bude vypadat. Juniorská extraliga se o dva týmy rozšířila, což by nám mohlo dávat šanci, ale bude záležet na síle soupeřů. Slavii a Vsetín vidím jako hodně silné protivníky,“ doplňuje Petr Jíra v rozhovoru na klubových stránkách.

Sám bude v nadcházejícím ročníku pokračovat na střídačce dorostu, kde mu pomůžou Jan Minčák a v rámci svých časových možností Martin Pešout. K juniorce se od áčka vrací Kamil Koláček, jemuž by měl asistovat Daniel Lehnert. Devítku nadále povede Vladimír Petrovka, dosavadní kouč dorostu Radek Šíp dostane na starost osmou a šestou třídu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz