Zažít tuto partu bylo úžasné, těší Tartaľa. Okouzlila ho hymna v podání fanoušků

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

1. května 2023, 11:53

Jan Šimek

(BASILEJ, od našeho zpravodaje) Poprvé vedl slovenskou osmnáctku coby hlavní kouč na mistrovství světa a hned sahal po cenném kovu. Kouč Tibor Tartaľ se svými spolupracovníky skvěle připravil slovenské mladíky, kteří v souboji o bronz pořádně zatápěli favorizované Kanadě. Slováci ještě 71 sekund před koncem třetí třetině vedli, pak ale inkasovali vyrovnávací gól a v prodloužení jim medailový sen odfoukl svou trefou Macklin Celebrini. „Porážka teď hodně bolí,“ přiznává ambiciózní slovenský trenér.

„Měli jsme velmi mnoho šancí. Ve druhé třetině jsme měli dost přečíslení, kdy jsme mohli zachovat klid, dát góly a odskočit Kanadě, ale to se nepovedlo. Bohužel,“ hlesl po trpké porážce Tibor Tartaľ.

Jeho mužstvo si to s kanadskými mladíky rozdalo na férovku a místy je přehrávalo. „Fantastický zápas. Chlapce musím pochválit. Byl to skvělý týmový výkon,“ chválí kouč slovenské osmnáctky své svěřence.

Jaké si nese pocity po těsné porážce v duelu o bronz na světovém šampionátu? „Teď je to určitě těžké, hodně to bolí, ale věřím, že v průběhu pár hodin to bude lepší,“ těžko hledá slova.

Slovenští mladíci s Kanadou změřili síly na mistrovství světa podruhé, předtím už se potkali ve skupině, kde se z výhry také radovaly kanadské naděje. „Kluci měli zkušenost s prvním utkáním. Vždy je lepší, když se soupeřem odehrajete zápas, protože víte, co můžete čekat. Bohužel jsme prohráli v prodloužení,“ mrzí Tartaľa.

Co se svými kolegy změnil oproti prvnímu utkání? „František Dej nemohl nastoupit kvůli disciplinárnímu trestu, ale z naší identity jsme neměnili nic,“ pálí bez váhání.

Šestatřicetiletý kouč má za sebou premiérový světový šampionát hráčů do 18 let v pozici hlavního trenéra. „Musím říct, že zažít tuhle partu chlapců bylo úžasné a já jim děkuji,“ zůstává stručný.

Slovenští mladíci sice medaili po dvacetiletém čekání neulovili. Ocenění po zápase přesto přišlo, když slovenští fanoušci svým oblíbencům spontánně odzpívali slovenskou státní hymnu Nad Tatrou sa blýska. „Byla to jedna obrovská energie. Poslouchat hymnu v podání fanoušků po prohraném zápase bylo úžasné,“ přiznává Tibor Tartaľ.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz