Mládežnický hokej jde nahoru, svaz do něj loni investoval 85 milionů

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

14. června 2015, 12:58

Adam Bagar

V roce 2014 investoval Český svaz ledního hokeje do výchovy mládeže 85 milionů korun, což je nejvíce ve své historii. Zatímco přes 34 milionů šlo na podporu mládežnických reprezentací, více než 50 milionů bylo rozděleno do jednotlivých klubů. Kromě toho svaz pokračuje v mnoha úspěšných projektech jako jsou Akademie ČSLH, jejichž počet vzrostl za poslední čtyři sezony z šesti na dvanáct. Novinkou je potom projekt výchovy talentů na regionální úrovni.

O tom, že projekt Akademií ČSLH je úspěšný, svědčí fakt, že hned patnáct hráčů, kteří se loni na jaře radovali ze zisku stříbra na světovém šampionátu osmnáctek, vyšlo právě z nich. Za poslední čtyři roky potom svaz podpořil jejich činnost částkou 45,5 milionu, roční objem se zvýšil ze 4,8 na rovných 16 milionů. Akademie ČSLH zdaleka nejsou jedinou činností v podpoře českého mládežnického hokeje.

V letech 2010 až 2014 svaz rozdal do klubů zdarma základní výstroje a výzbroje pro malé hokejisty ve věku čtyř až šesti let. V tomto období předal dohromady 3 660 sad v hodnotě 30,8 milionu, přičemž roční částka vzrostla ze tří na osm a půl milionu. "Už jsme objednali další výzbroje, přibližně v hodnotě 15 milionů," přiznává prezident ČSLH Tomáš Král, jenž práci okolo mládeže vnímá velmi kladně.

Zlepšená práce s mládeží se odráží rovněž na výsledcích jednotlivých kategorií národního týmu, od šestnáctky až po dvacítku. A šéftrenér ČSLH Slavomír Lener si pochvaluje mimo jiné i častou možnost konfrontace s nejlepšími týmy světa. "Už nehrajeme s Maďarskem a Polskem, všechno to jsou těžká utkání. Reprezentační výběry mají velmi bohatý program," pokyvuje Lener a vše podloží také čísly.

Svaz chce vrátit hokej do menších klubů, ředitelem rozvoje je Hnilička

"Hlavně v poslední sezoně vidíme progres. Procentuální úspěšnost v soubojích se silnými mančafty vzrostla od roku 2010 u šestnáctky z 27 na 62 procent, v případě sedmnáctky ze 22 na 62 procent a u osmnáctky z 27 na 50 procent. Jsme konkurenceschopní. I dvacítka byla za posledních pět ročníků na MS vždy mezi nejlepší šestkou, dokázala porazit takové týmy jako USA či Kanadu," těší Lenera.

"Před pěti lety tady vzniklo sportovní oddělení a vytyčili jsme si základních deset bodů. Ty se nám vcelku daří plnit, akorát v propagaci hokeje máme nadále velké rezervy," domnívá se Lener, jenž se zasloužil o rozkvět profesionálních trenérů. "Byli tady dva, v této chvíli je jich na svazu sedm, k tomu dalších 36 v Akademiích, 20 regionálních trenérů...nakonec se dostaneme nad sto," prozrazuje Lener.

O rozvoj mládežnického hokeje se stará Milan Hnilička, který byl čerstvě zvolen ředitelem této oblasti. "Projekt vznikl už v roce 2014 a jeho cílem je rozvoj hokeje v malých klubech, udržení a rozšíření členské základny nebo nábory nejmenších hokejistů. Cílem bylo vrátit hokej do menších klubů," přiznává Král. Právě k tomu slouží dvacítka regionálních koučů, kteří pravidelně navštěvují menší kluby.

Psali jsme: Zrušit odstupné? Nastala by anarchie! Ale stávající model je špatný, ví Král

V krajích vzniknou malé reprezentační týmy, projekt zahrne 1288 hráčů

"Důležité je přivézt co nejvíce mladých hráčů k hokeji či vůbec ke sportu. A podpořit jejich hokejové dovednosti v nejmenším věku, aby je to bavilo a zůstali u hokeje," dodává Milan Hnilička. Projekt už nese své ovoce a jsou vidět mnohdy až pozoruhodné výsledky. Třeba v Třebechovicích pod Orebem obsadili poprvé všechny žákovské kategorie a v Uherském Ostrohu se počet hokejistů ztrojnásobil.

Český svaz ledního dál připravuje projekt Výchovy talentované mládeže v krajích, přičemž chce zkvalitnit přípravu pro hráče ve věku dvanáct až patnáct let. "Chceme vytvořit takové malé reprezentační týmy v krajích a pravidelně s nimi trénovat. Poskytneme jim větší péči a dáme rodičům signál, že není potřeba se přesouvat, víme o nich a staráme se. Děti mají zaručený rozvoj," říká Bedřich Ščerban.

Hokejisté, kteří by se zapojili, by se účastnili jednou měsíčně soustředění a dvakrát za rok turnaje mezi jednotlivými krajskými výběry. "Je to velký projekt, zúčastní se ho 1288 hráčů a 56 trenérů plus k nim trenéři ČSLH. Podmínkou nominace je výkonnost hráče a musí mít dobrý přístup k hokeji, talent nestačí. Budeme sledovat i jeho prospěch," uzavírá s tím, že podobný projekt už funguje na Vysočině.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz