Mladíci padli, ale se ctí. Může to pro nás být odraz, tvrdí brankář Stezka

Foto: Karel Švec, cslh.cz

20. dubna 2015, 13:31

Jan Šimek

(ZUG, od našeho zpravodaje) Pořádně ostrou premiéru na letošním světovém šampionátu hokejistů do osmnácti let má za sebou gólman Aleš Stezka. V úvodních dvou zápasech chytal Daniel Vladař, v utkání proti Kanadě dostal příležitost Stezka a nutno říct, že nepodal vůbec špatný výkon. Naopak proti silnému soupeři několikrát zazářil. Nakonec ze své branky lovil tři puky, které týmu s javorovými listy na dresech stačily k vítězství.

„Byl to můj první zápas na turnaji. Za šanci jsem rád, ale spokojený nejsem, protože jsme nevyhráli. Musíme se soustředit na další utkání,“ říká Aleš Stezka a pokračuje: „Kanada si hodně nahrává a kombinuje, nestřílí ze všeho. Na to jsme se připravovali. Když ale nahazují kotouče po ledě, je hodně těžké vyrazit puky někam, kde nejsou jejich hráči. Dělají to šikovně a v první třetině jsme s tím měli problémy,“ přiznává gólman, který se o svém startu dozvěděl den před zápasem na večerním mítinku.

Ze tří inkasovaných branek ho nejvíce mrzela ta druhá. „V předchozí akci udělal hráč to samé a strhnul to zpátky. Blbě jsem předvídal dopředu a trochu se zaseknul,“ líčí sebekriticky liberecký brankář.

I přes konečnou prohrou čeští mladíci nemusí věšet hlavy. Předvedli totiž zřejmě nejlepší dosavadní výkon na turnaji. „Může to pro nás být odrazový můstek. Nyní jdeme na Švýcary, a pokud budeme takto pokračovat, můžeme vyhrát za tři body,“ myslí si Stezka.

Zacha: Můj gól? Ne, ne, ten byl spoluhráčů

Slušný dojem zanechal po utkání s Kanadou také zatím nejlepší střelec českého týmu na mistrovství světa Pavel Zacha, který se trefil už třikrát. V souboji s kanadský týmem otevřel skóre v 7. minutě.

„Myslím, že to byl náš nejlepší zápas na tomhle turnaji. Ukázali jsme, že na to máme. S Kanadou jsme hráli dvě třetiny 2:2. Pak nám utekli o jeden gól, snažili jsme se vyrovnat, ale nevyšlo nám to. Pokud takto budeme pokračovat, proti Švýcarům máme velkou šanci vyhrát,“ tvrdí Zacha, jenž zatím střelecky táhne český tým, což potvrdil i v neděli.

„Byla to zase parádní spolupráce. Od Svobody, který mě našel, jsem dostal kotouč do jízdy. Udělat něco s pukem v plné rychlosti je jednoduché. Byl to gól mých spoluhráčů, kteří mi připravili šanci, a já jsem rád, že jsem ji mohl zakončit brankou,“ culí se útočník národního týmu.

Kde hledat důvod, proč se reprezentační osmnáctce nepovedlo vytřískat z duelu proti kolébce hokeje alespoň bod? „Neměli jsme být vylučováni ve třetí třetině. Byla tam dvě oslabení, která nás stála gól a trochu sil. Pak už bylo těžší se prosadit přes jejich těžkou obranu. Hráli jsme ještě šest na pět, což nám nevyšlo,“ krčí rameny hokejista Sarnie.

V úterý čeká český celek poslední utkání základní skupiny, ve kterém se střetne se švýcarskými hostiteli letošního mistrovství. „Budou se chtít ukázat před fanoušky a hrát takový kanadský hokej. Lítat, chodit přímočaře do brány a často střílet. Musíme proti tomu hrát velice dobrou obranu, na což se připravujeme. Zápas musíme vyhrát, protože jde o takovou generálku před čtvrtfinále,“ dodává Pavel Zacha.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz