Mlejnek před Rakušany: Podcenění? Tenhle pojem na MS nepatří!

Foto: Matt Zambonin / HHOF-IIHF Images

31. prosince 2020, 10:09

Martin Voltr

Třikrát mohli jen překvapit, což se jim jednou podařilo. Teď už ale čeští junioři MUSÍ. Musí proti Rakušanům získat alespoň bod, aby postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa. Ale nad nováčkem musí bez váhání vyhrát, aby ukázali hokejovou čest.

Od dvou favoritů dostali čeští mladíci po sedmi gólech, mezi to vklínili parádní výhru nad Ruskem. Vývoj skupiny B i tak dospěl do finiše, který před turnajem asi většina lidí očekávala: Češi potřebují zvládnout zápas s Rakouskem.

Ve hře už je bohužel jenom čtvrté místo, a tedy nejtěžší možný soupeř pro čtvrtfinále. Národní tým má tři body k dobru, takže dál by ho posunula i remíza.

Vzhledem k rozložení sil však nepřipadá v úvahu, že by junioři hráli na remízu.

„Na mítincích nabádáme tým k tomu, že máme vnitřní sílu a kvalitu, a věříme, že utkání zvládneme.“

„Trénink po porážce s Američany byl velmi slušný. Chtěli jsme, aby hráči byli co nejvíce na kotouči, to znamená, že jsme se zabývali ofenzivními věcmi,“ přináší náhled pod pokličku příprav trenér Karel Mlejnek.

Zabetonování středního pásma a vyčkávání na protiútoky jsou pro tuto chvíli minulostí, český kouč pochopitelně taktiku výrazně promění. Přesto chce ale v jednom směru z předešlých dvou bitev vycházet.

„V Edmontonu jsme zatím odehráli celkem čtyři zápasy. Do prvních dvou jsme šli s určitou strategií, na poslední dvě utkání jsme ji ale změnili. A dá se říct, že z nich jsme byli v jednom a půl zápase poměrně úspěšní. Na mítincích nabádáme tým k tomu, že máme vnitřní sílu a kvalitu, a věříme, že utkání zvládneme,“ ujišťuje Mlejnek.

Foto: Andrea Cardin / HHOF-IIHF Images

Rakušané jsou letos na mistrovství elitní skupiny teprve počtvrté v téměř padesátileté historii turnaje, zatím nikdy se nedokázali zachránit. Letos ale sestoupit nemohou. Na turnaji zatím dali ve třech zápasech jediný gól, marně vzdorovali Američanům (0:11) i Rusům (1:7), zatímco velmi srdnatě Švédům (0:4).

Všechny zápasy ale byly jen a pouze o soupeři, Rakousko se vždy nechalo drtivě přestřílet. Na soupeřovy brankáře vyslalo jen 34 ran, zato ti jeho čelili 188 pokusům...

Na druhou stranu – nováček asi dopředu věděl, že své síly napne především k Čechům. Rozhodně ještě neukázal, co umí.

„Je to velmi poctivý tým, jak směrem dozadu, tak dopředu. Po ztrátě kotouče hraje velmi poctivě i aktivně. Na všechny tyhle věci se musíme připravit,“ pokyvuje Mlejnek. „Víme, že to nebude absolutně jednoduché utkání, ale věříme, že týmová kvalita bude na naší straně,“ doplňuje.

Dnes bez důležitého obránce ❌

Zveřejnil(a) Hokej dne Středa 30. prosince 2020

Podcenění by se mohlo Čechům krutě vymstít. To by byla voda na mlýn družiny kolem devítky draftu Marca Rossiho. „Já si myslím, že na mistrovství světa absolutně nepatří pojem ‚podcenění‘! My hráčům říkáme, že věříme tomu, že oni budou podepsaní pod postupem do čtvrtfinále,“ opakuje český lodivod.

Jenom škoda, že v sestavě musí řešit víc absencí, než by si přál. Jednu zavinil disciplinární trest pro Michaela Krutila. „Mezi šest obránců proto zařadíme Šimona Kubíčka a na postu sedmého nastoupí Jirka Suhrada,“ popisuje Mlejnek.

V útoku bude postrádat dokonce dva hráče. Ke zraněnému Jaromíru Pytlíkovi se totiž v průběhu zápasu s Američany přidal Michal Gut. „Přišli jsme o dva centry, což je velmi nepříjemné. Budeme to řešit zařazením Filipa Přikryla,“ uzavírá Karel Mlejnek.

Silvestrovský duel startuje opět ve 20 hodin českého času, přímým přenosem ho vysílá ČT sport.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz