Mohli jsme je přehrát, mrzí Ryšavého. Bod se ale bude počítat

Martin Ryšavý

(HALIFAX, od našeho zpravodaje) Český tým šel po sestřelení Rakouska devíti góly na Švédsko. Byl to vzdáleně souboj o prvenství v tabulce a možnosti odehrání celého turnaje v Halifaxu. Bitva to byla podle očekávání velmi vyrovnaná, v první a ve třetí části měl však český tým lehce navrch, byl to ovšem tým Tre kronor, kdo vyhrál prodloužení. „Nevím, začali jsme v naší hře dělat kraviny, což nás mohlo stát tři body,“ mrzí Martina Ryšavého.

Bylo to opravdu o nervy...
Řekl bych, že to nebylo úplně špatné, ale podle mě jsme si to trochu pokazili sami druhou třetinou. Nemůžeme být úplně spokojeni, víme, že je šlo přehrát. Konec byl trochu na nervíčky, mohli jsme dát více gólů.

V inkriminované druhé části jste ztratili vedení během dvou minut, co se stalo?
Těžko říct. Povedlo se nám dát gól, měli jsme několik šancí. Možná nás ta branka dostala trochu do euforie a mysleli jsme si, že už jsme to zlomili a půjde to samo. Jenže nám tam spadly dva góly, jeden z chyby, střelu do obránce musíme blokovat, ale to je prostě hokej. Byly šance na úplnou otočku, to nevyšlo, alespoň máme bod. Nemusíme být tedy úplně zklamáni a ten bod může být ještě ve výsledku dobrý.

Mrzí ztráta potenciálních dvou bodů, navíc po střelecké smůle, která poté vyvrcholila v prodloužení?
Tak určitě. Kdybychom vyhráli za tři body, tak bychom měli jisté zápasy čtvrtfinále tady v Halifaxu. Zkomplikovali jsme si to trochu sami, ale jsme silný tým, my se s tím umíme porvat. Na Němce se pořádně připravíme a bude to ještě lepší.

„Nemůžeme být úplně spokojeni, víme, že je šlo přehrát."

Po dvaceti letech je to proti Švédsku alespoň bod, co je proti Třem korunkám hlavním kamenem úrazu?
Nevím, teď jsme měli na to zápas vyhrát za tři body. Přehrávali jsme soupeře jak v první, tak ve třetí třetině. V té druhé to bylo půl na půl, možná oni byli lehoučce lepší. Máme silné mužstvo a pokazili jsme si to sami, takže to není žádným kamenem úrazu, prostě jsme podle mě začali dělat kraviny v té naší hře, což nás stálo tři body. 

Velkou roli v utkání sehráli také brankáři, co říci k nim?
Jejich brankář už posbíral dvě nuly a teď také chytal výborně. Nikdy to ale není jen o gólmanech. Švédové už mají zkušenosti, hrají v áčku, někteří na farmách NHL a takoví hráči to umí kontrolovat, hráli dobře. My naštěstí vstřelili druhý gól. Zápas nebyl špatný, ale nevím, něco málo tomu chybělo, možná štěstí, abychom to urvali za tři body.

Vy patříte mezi ty urostlejší útočníky, předpokládám tedy, že vám fyzická hra sedla...
Ano, je to v podstatě část mé hry. Ne, že bych se tedy snažil někoho, jak se říká, trefit, ale chci hrát fyzicky, snažím se využít mé výšky a síly, takže mi to nevadí. Každý zápas je jiný, občas se to řeže více, někdy ne. I já někdy můžu dostat tvrdý hit, ale tam jde poté spíše o to, jak se tomu postavím. Zda budu mít pořád sebevědomí na další souboje – a to si myslím, že mi teď nechybělo.

Ve třetí dvacetiminutovce jste nejprve byli od vyrovnání několik centimetrů, pak se vám střeleckou smůlu podařilo prolomit, byla to pro střídačku velká úleva?
Myslím si, že pro celý tým určitě. My jsme se, ani ne trápili, spíše jsme se dostávali do šancí, gólman je dobře chytal, takže se nedá mluvit úplně o úlevě. Spíše nás to osvobodilo s tím, že víme, že jsme pořád v zápase a hra se nám vrací zpět. Nevyšlo to, i tak se ale může bodík na konci počítat.

Pravidelně je zdejší aréna zaplněna, jak se vám v takové atmosféře hraje?
Popravdě? Je to daleko lepší než v létě v Edmontonu, tam se ta obrovská hala zdaleka nenaplnila. Teď je daleko příjemnější slyšet fanoušky, ať už vás podporují, či jdou proti vám. Tak či tak je to prostě super. Za mě je atmosféra prostě skvělá, na ni si rozhodně stěžovat nemůžeme.

Nyní bude důležité tento souboj hodit za hlavu a nachystat se na Němce, ti mají za sebou ne úplně povedené utkání s Kanadou...
Sledovali jsme nějaké zápasy, určitě to není soupeř, se kterým bychom měli něco jistého. Naopak si myslím, že hrají skvělý hokej, jsou rychlí, důrazní. Musíme se na to připravit a jít do toho jako do každého zápasu. Věřím, že to urveme za tři body.

„Nikdo se nechce stěhovat do Monctonu. Celý turnaj jsme odehráli tady a jsme tu i na hotelu."

Bude pro vás důležitá i výchozí pozice do play off?
Určitě, nikdo se nechce stěhovat do Monctonu. Celý turnaj jsme odehráli tady a jsme tu i na hotelu. Za mě je daleko jednodušší zůstat tady a myslím si, že to tak chce každý z týmu. Kvůli tomu se budeme chtít snažit vyhrát a být co nejvýše v tabulce.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz