Zlínský vzestup utnuli Bruslaři, Hradec loupil v Brně. Mora bez Krejčího padla

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

28. listopadu 2021, 17:15

Ondřej Mach

Šlágr mezi Spartou a Libercem ovládli Pražané, utkání navíc ozdobil návrat Daniela Přibyla. A co další výsledky nedělního 27. kola Tipsport extraligy?

Přibyl se vrátil vítězně 

Hlavním příběhem souboje v O2 areně se stal očekáváný návrat Daniela Přibyla. Přece jenom, někdejší velký talent naskočil ve sparťanském dresu po více než pěti letech...

Ve čtvrté formaci domácích o sobě několikrát dal vědět, dokonce si zahrál i na přesilovce. Doufejme, že má Přibyl vleklé zdravotní problémy už opravdu definitivně za sebou. 

Ale zpátky k utkání: Pražané v něm měli herně navrch a od jeho poloviny už vedení nepustili. Skóre nakonec nabobtnalo až na 4:1, dva body zapsal Vladimír Sobotka a po pátečním koncertu znovu skóroval taky Filip Chlapík

Blýská se v pražském velkoklubu na lepší časy? To napoví další týdny, Sparta každopádně může jít do úterní bitvy v Karlových Varech s čistou hlavou. 

HC SPARTA PRAHA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Dvořáček (Sobotka, J. Strnad), 31. M. Řepík (R. Horák), 39. F. Chlapík (R. Horák, Matuškin), 43. Sobotka (Mikliš, F. Chlapík) – 20. Ordoš (M. Rosandić, Klepiš).
Rozhodčí: Šír, Šindel – Pešek, Malý.
Vyloučení: 1:4.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 45:26.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Vladimír Sobotka – Mislav Rosandič.
HC Sparta Praha: Salák – Matuškin, Moravčík, Radek Jeřábek, A. Polášek, Mikliš, T. Pavelka – D. Kaše, R. Horák, M. Řepík – Buchtele, Sobotka, F. Chlapík – J. Strnad, Vitouch, Dvořáček – J. Konečný, D. Přibyl, T. Jandus. Trenéři: Jandač, Hořava, Hamara a Hlinka.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – M. Rosandić, Kolmann, M. Ivan, Štibingr, Derner, J. Šedivý, Aubrecht – Ordoš, Filippi, Gríger – A. Najman, Klepiš, M. Zachar – J. Vlach, P. Jelínek, Jiruš – A. Dlouhý, J. Šír, Klapka. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Jak je důležité míti Krejčího

Kdo si v neděli koupil vstupenku na domácí utkání Třince a těšil se na hvězdného Davida Krejčího, tak musel být zklamaný. Ofenzivní lídr Mory totiž poprvé v sezoně na ledě chyběl. 

Olomouc s lídrem tabulky přesto hrála vyrovnanou partii, Oceláři si výrazný náskok vybudovali až v posledním dějství. 

Vítězný zásah zařídil s notnou dávkou štěstí Andrej Nestrašil, jenž se blýskl dvěma góly. Mistr si tak trochu udobřil fans po klopýtnutí ve Zlíně, kohouti pokračují ve střídavých výsledcích.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Výsledek 5:1 neodpovídá tomu utkání, jaké se hrálo. Jsme rádi ale za tři body a že nám to ve třetí třetině napadalo, i když se štěstím. Myslím, že jsme si mohli pomoct přesilovou hrou už v první třetině, kde jsme jich pár měli a nesehráli jsme je dobře. Olomouc nám to ztížila jako pokaždé. Bylo to o tom (za stavu 1:1), kdo dá branku. Malinko jsme se ve druhé třetině klepali, kdyby padl ještě jeden nějaký slabý gól, tak jsme to měli těžké. Našli jsme v sobě sílu, zredukovali jsme hru na tři útoky a šli jsme si za třemi body. Gratulace klukům do kabiny, že to nevzdali a že to odmakali, hlavně ve třetí třetině.“

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Z výsledku jsme zklamání. Z předvedené hry ani tak ne, po minimálně čtyřicet minut jsme byli důstojným soupeřem. Vytvořili jsme si i nějakou šanci, nejen střeleckou ale i gólovou. Pak jsme udělali hrubou chybu. Kotouč jsme měli posunout do středního pásma, nestalo se tak a dostali jsme gól na 2:1, v oslabení na 3:1. To už se těžko otáčí. Výsledek 5:1 je poměrně dost, ale šli jsme do risku na powerplay a bohužel se nám to nepodařilo. Nutno ale respektovat sílu domácích, která je obrovská ve všech směrech.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC OLOMOUC 5:1 (1:0, 0:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 17. P. Vrána (M. Adámek), 42. A. Nestrašil (Zahradníček, O. Kovařčík), 48. M. Doudera (Martin Růžička) – 27. Nahodil (J. Káňa, J. Knotek).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 30:20.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Marian Adámek – Lukáš Nahodil.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, Zahradníček, M. Adámek – Daňo, P. Vrána, Martin Růžička – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Marcinko, Miloš Roman – O. Šedivý, R. Szturc, Hrňa – Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, T. Černý, Rašner, Škůrek, Řezníček, Dujsík, Švrček – J. Káňa, Kusko, Kucsera – Klimek, J. Knotek, Bambula – Olesz, P. Kolouch, Navrátil – Strapáč, Nahodil, Kunc. Trenéři: Moták a Tomajko.

Vítkovický obrat za dva body

Verva nedávno sice vyměnila trenéra, některé věci ale zůstávají stále stejné. Třeba krátkodobé výpadky, které ji už tolikrát stály zápas. 

Proti Vítkovicím měla ve druhé třetině dvougólový náskok, jenže stačilo 93 vteřin a začínalo se znovu od začátku. A hazard s výsledkem se zase nevyplatil. 

Hosté zvládli zareagovat i na další trefu Přemysla Svobody a po prodloužení přišly na řadu samostatné nájezdy. V nich bonusový bod Ostravanům přisoudil Roberts Bukarts

Končí tak jedna dlouhá série – Ostravané na severu Čech zvítězili bezmála po pěti letech, naposledy se tam radovali 30. prosince 2016. 

Vladimír Růžička (trenér Litvínova): „První třetina byla vynikající, hráli jsme výborně. Utkání se zlomilo při pětiminutové přesilovce. Místo nakopnutí nás to shodilo. Za stavu 2:0 jsme udělal dvě chyby. Po Svobodově gólu jsem si myslel, že vedení udržíme, ale znovu přišla hrubka. V prodloužení jsme neproměnili tutovou šanci a nájezdy jsou loterie.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Nesmírně důležité dva body, ale nehráli jsme dobře. Dvě třetiny nás držel brankář Stezka a za stavu 2:0 nikdo nevěřil v obrat. Mužstvo našlo vnitřní sílu a z minima jsme vytěžili maximum. Mrzí mě vyloučení, ale na druhou stranu mě těší zvládnutá oslabení. Odvážíme si dva body, ale přijímáme je s velkou pokorou.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:4 po samostatných nájezdech (1:0, 2:2, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Irving (Latta), 29. F. Lukeš (M. Chalupa, Balinskis), 38. P. Svoboda (Latta) – 35. Marosz (Roberts Bukarts, Plášil), 36. Fridrich, 55. Dej (Marosz, Galvinš), rozh. náj. Roberts Bukarts.
Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Axman, Kajínek.
Vyloučení: 0:3.
Bez využití.
Střely na branku: 38:24.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Přemysl Svoboda – Rostislav Marosz.
HC VERVA Litvínov: Godla – Hrbas, Irving, Strejček, Balinskis, Demel, Stříteský, O. Baláž – Kudrna, Estephan, P. Zdráhal – P. Straka, V. Hübl, F. Lukeš – M. Chalupa, Sukeľ, Jarůšek – Latta, Gerhát, P. Svoboda. Trenéři: Růžička a Sýkora.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Plášil, R. Polák, Galvinš, Gewiese, P. Koch, Jakub Stehlík, L. Kovář – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – R. Bondra, Lindberg, M. Kalus – Dej, Marosz, Roberts Bukarts – Lednický, Chlán, Fridrich. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Bruslaři doma zabrali

Z předchozích čtyř bitev vyválčili pouze dva body, tentokrát do tabulky přidali další tři. Hokejisté Mladé Boleslavi si před vlastními fanoušky poradili se Zlínem. 

Berani mířili do města aut povzbuzení dvěma výhrami po sobě, jenže proti Bruslařům tahali za kratší konec. Nepomohl ani nováček Vladimir Michasjonok, který rozšířil kolonii cizinců.

Domácí inkasovali až dvě minuty před poslední sirénou, když už bylo v podstatě hotovo. A v tabulce se tak posunuli na třetí místo před Pardubice. 

Moravané naopak se značnou ztrátou zůstávají poslední a v následujících měsících se budou snažit udržet v Baťově městě extraligu. 

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Jsme rádi, že jsme ten zápas zvládli. V prvních dvou třetinách jsme měli střeleckou převahu, pomohli jsme si v přesilovkách. Závěr jsme si trochu zkomplikovali při powerplay soupeře, při hře šest na pět a inkasovali jsme. Ale potom jsme to uhráli. Myslím, že jsme si to zasloužili, šli jsme si za tím.“

Luboš Jenáček (trenér Zlína): „Nenavázali jsme na vydařená domácí utkání s Olomoucí a Třincem. Špatně jsme vstoupili do utkání, nešly nám nohy. Boleslav byla lepší. Bruslila, vytvářela si tlak, hrála dobře v ofenzívě, dávali kotouče navrch na beky, měli spoustu střel. V první třetině dokonce dvacet střel, my nějakých sedm. Z toho dali sice jen jeden gól, ale taky to po dvaceti minutách mohlo klidně skončit 3:0. Boleslav byla lepší a hladovější, my jsme začali pozdě. Nehráli jsme dobrý zápas, nepůsobili jsme kompaktně, každý to chtěl urvat sám a to není cesta. Určitě si to rozebereme.“

BK MLADÁ BOLESLAV – PSG BERANI ZLÍN 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Šidlík (Jan Eberle, Bičevskis), 31. Jánošík (P. Kousal, Lunter), 40. O. Najman (P. Kousal, Pospíšil) – 59. Gazda (Zabusovs, P. Sedláček).
Rozhodčí: Pešina, Micka – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 41:20.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Ondřej Najman – Libor Kašík.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Šidlík, Bernad, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, D. Moravec – Lunter, Fořt, Pospíšil – Kelemen, O. Najman, P. Kousal – Kotala, Claireaux, J. Dufek – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
PSG Berani Zlín: Kašík – Suhrada, T. Hanousek, Žižka, O. Němec, Ferenc, Gazda, Mamčics – Karafiát, Hejcman, Fryšara – A. Zbořil, P. Sedláček, Kubiš – Honejsek, O. Flynn, R. Veselý – Zabusovs, Köhler. Trenéři: Jenáček, Rob a Hamrlík.

Vítězství indiánů režíroval Bulíř

Na západ Čech dorazil jako důležitá posila, alespoň částečně měl nahradit odcházejícího Milana Gulaše. A Michalu Bulířovi to po reprezentační pauze pálí. 

V neděli dvěma trefami sestřelil Kladno: nejprve ve 13. minutě otevřel skóre, těsně před polovinou klání pak zvyšoval na 2:0. 

Zejména díky jeho příspěvku zůstal plný počet bodů v Plzni. Rytíři už se v poslední periodě vzchopit nedokázali a venku se dál trápí. 

Indiáni po horších listopadový výsledcích zabrali a posunuli se na třetí místo tabulky.

Václav Baďouček (trenér Plzně): „Měli jsem dobrý vstup do zápasu, slušný pohyb a navíc jsme se tlačili do zakončení. Následně nás ale zbrzdila dvě zbytečná vyloučení, přesto jsme tu třetinu vyhráli 1:0. Ve druhé části jsme vypadli ze soustředěnosti, ztráceli jsme kotouče, ale vše jsme ustáli. Navíc jsme si pomohli přesilovou hrou na 2:0 a hodně důležitý byl ten gól v závěru na rozdíl tří branek. Kladno to mohlo poté trošku zdramatizovat, jenomže ta pětiminutová přesilová hra hosty přibrzdila. Zbytek třetí třetiny už jsme odehráli dobře. Já jsem hrozně rád, že po nepovedeném zápase v Liberci, se kluci vrátili na vlnu, kterou chceme. Dneska to hráči odpracovali, patří jim mé poděkování.“

David Čermák (trenér Kladna): „My jsme zklamaný jak z výsledku, tak z našeho výkonu. Poslední dobou jsme neměli moc zápasů, byli jsme čerství, nicméně výkon se nám nelíbil. Chyběl nám pohyb a důraz v místech, odkud padají góly. Když jsme dokázali snížit na 1:3 a mohli jsme se vrátit do zápasu, tak jsme udělali zbytečný faul, který rozhodl o osudu zbytku zápasu.“

HC ŠKODA PLZEŇ – RYTÍŘI KLADNO 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 13. Bulíř (G. Thorell, Čerešňák), 30. Bulíř (Čerešňák, Mertl), 38. Kantner (Čerešňák, L. Kaňák), 58. Mertl (M. Lang, Dzierkals) – 41. K. Wood (Jágr, Filip).
Rozhodčí: Jeřábek, Horák – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:28.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Michal Bulíř – Landon Bow.
HC Škoda Plzeň: Miroslav Svoboda – L. Kaňák, Čerešňák, Kremláček, Jiříček, Kvasnička, Budík, Graňák – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – F. Suchý, Kodýtek, Schleiss – Kantner, F. Přikryl, M. Marcel. Trenéři: Říha a Baďouček.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, K. Wood, Ticháček, J. Suchánek, Baránek, Donaghey – Zikmund, Plekanec, Jágr – A. Kubík, M. Beran, Kristo – Račuk, Melka, Machala – Filip, M. Indrák. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.

Tři trefy beků = tři body pro Hradec

Pod Špilberkem nepanuje dobrá nálada: Kometa po pátečním zaváhání s Vítkovicemi klesla až na třinácté místo a navíc přišla o Petra Holíka.

Ten v sestavě proti Mountfieldu chyběl, mezi tři tyče se ale poprvé postavil Jakub Sedláček. Ani on však nezabránil třetí listopadové porážce. 

Brno svého soupeře přestřílelo, jenže góly dávali hlavně hosté. A shodou okolností samí obránci – trefili se Graeme McCormack, Jeremie Blain a Bohumil Jank

Pro Hradec to je důležitá vzpruha, minule totiž vysoko podlehl Spartě. 

Jiří Kalous (trenér Brna): „Nás tato ztráta velmi mrzí, jelikož v této situaci má každý bod cenu zlata. Nepovedlo se nám vyhrát a jsem naštvaný, co jsme v utkání předvedli. Zbytečně si to komplikujeme a na pozici, kde jsme, se musí bojovat jinak. Musíme si s hráči promluvit a snad si to rychle uvědomí."

Ladislav Čihák (asistent trenéra Hradce): „My jsme rádi, že jsme odčinili vysokou prohru, která byla ostudná. Na Kometě je samozřejmě výhra cennější. První třetina byla z naší strany dobrá, utkání bylo vyrovnané. Pak se nám povedlo dát dva góly. Smolné bylo, že jsme se nechali vyloučit a dvě minuty před koncem jsme vrátili Kometu do hry. Ve třetí třetině jsme si to pojistili."

HC KOMETA BRNO – MOUNTFIELD HK 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 38. L. Horký (Mallet, P. Mueller) – 23. McCormack (Kelly Klíma, Lalancette), 28. Blain (F. Pavlík, Lev), 45. Jank (Koukal).
Rozhodčí: Pražák, Úlehla – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 32:21.
Diváci: 951.
Nejlepší hráči: Luboš Horký – Bohumil Jank.
HC Kometa Brno: J. Sedláček – R. Holland, Ďaloga, Roth, Kučeřík, Bartejs, Gulaši, L. Forman – P. Mueller, Krištof, Zaťovič – L. Horký, Ostřížek, R. Pavlík – Vincour, Rákos, Mallet – Dočekal, Süss, Meluzín. Trenéři: Kalous, Zábranský a Horáček.
Mountfield HK: Kiviaho – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, McCormack, Jank, Gaspar – Oksanen, Lev, Smoleňák – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, R. Pilař – Orsava, Koukal, Lamper. Trenéři: Martinec, Čihák a Svoboda.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 26 18 2 4 2 84:46 62
2. Mountfield HK 25 15 4 1 5 83:54 54
3. HC Škoda Plzeň 27 12 2 4 9 87:77 44
4. BK Mladá Boleslav 26 12 3 2 9 62:60 44
5. HC Dynamo Pardubice 24 10 5 3 6 73:61 43
6. HC Sparta Praha 25 9 3 4 9 86:77 37
7. HC Motor České Budějovice 25 11 1 2 11 73:71 37
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 25 10 2 1 11 52:62 37
9. HC Olomouc 24 9 4 1 10 58:66 36
10. HC VERVA Litvínov 25 10 1 3 11 71:76 35
11. HC Energie Karlovy Vary 25 10 1 2 12 74:69 34
12. Bílí Tygři Liberec 25 9 1 5 10 55:69 34
13. HC Kometa Brno 25 7 5 2 11 70:75 33
14. Rytíři Kladno 24 4 3 3 14 62:86 21
15. PSG Berani Zlín 25 2 2 3 18 43:84 13

Další program Tipsport extraligy

Úterý 30. listopadu – 28. kolo:
17:30 PSG Berani Zlín – HC Škoda Plzeň
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Motor České Budějovice (ČT sport)
18:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice
18:00 Rytíři Kladno – BK Mladá Boleslav
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

Středa 1. prosince – dohrávka 28. kola:
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz