Mrkejte na něj: Jan Kovář, nejlepší posila sezony?

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Když se na začátku prosince Jan Kovář po pěti letech strávených především v Rusku vrátil do Plzně, byla na něj kladena vysoká očekávání. Jak jim zatím dostává? To nám už prozradí čísla.

Od svého příchodu naskočil forvard s pro něj typickou třiačtyřicítkou na zádech do všech dvanácti duelů a v nich už odehrál neuvěřitelných 285:18 minut, neboli průměrně 23:47 minut v jednom utkání, což z něj dělá vůbec nejvytěžovanějšího útočníka celé extraligy.

Tak obrovský prostor nedostává nadarmo, vždyť dosud nasbíral skvělých čtrnáct bodů za pět gólů a devět asistencí. V přepočtu na šedesát odehraných minut je se 2,94 body po Milanu Gulašovi druhý nejefektivnější indián a celkově v extralize pak devátý. A pokud zohledníme pouze body získané při rovnovážném počtu bruslařů, poskočí Jan Kovář s hodnotou 2,88 na pátou příčku ligové tabulky.

Brát v potaz pouze situace s vyrovnanými početními silami je zrovna u píseckého odchovance důležité dvojnásob, jelikož strávil v přesilovce či oslabení dohromady neuvěřitelných 35 % svého celkového herního času, 21 % za početní výhody a 14 % při nevýhodě, tedy více než třetinu. Takovou vytěžovanost ve speciálních týmech nemá žádný jiný hráč soutěže.

Osmadvacetiletý útočník ale svému týmu nepřispívá jen body, mimo jiné je také vůbec nejlepší v hlavní disciplíně všech centrů, drží si totiž v extralize nepřekonanou úspěšnost při vhazování 61,66 %.

Dále se jeho celkový přínos ukazuje na relativním poměru Corsi při vyrovnané početní situaci, kde mu díky skvělým 5,43 % patří stříbrná pozice mezi modrobílými, opět jen za ostrostřelcem Gulašem. Na vlas shodné pořadí se v plzeňských řadách drží i při pohledu na střely ze slotu, Kovář zlepšuje svou přítomností na kluzišti poměr šancí Škody o 8,17 %.

Na tomto čísle má největší zásluhu Kovářova podpora efektivního útoku, ač sám ze slotu pálí jen 4,73 puků za 60 minut, celkový počet šancí týmu vylepší za stejný časový úsek o 11,37. Tak velký vliv na střely z mezikruží nemá v extralize nikdo jiný. A třešničkou na dortu je pak hodnota 11,58 % v kolonce relativního poměru střel na branku, lépe ovlivňuje přímá ohrožení branky v soutěži už jen Marek Trončinský.

Sečteno podtrženo

Návratem Jana Kováře Plzeň opravdu vydělala, dlouholetý reprezentant patří totiž ve všech ohledech mezi ofenzivní elitu soutěže a spolu s Milanem Gulašem vytváří dost možná nejnebezpečnější tandem celé soutěže. Je však tou nejlepší posilou letošní sezony? To už je na vašem posouzení, nicméně přinejmenším do užšího výběru by Kovář patřit měl.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz