MS je velkou motivací, ví Jašek. Jak hodnotí sezonu ve Finsku?

Lukáš Jašek | Foto: Jan Beneš, Český hokej

(MALMÖ, od naší zpravodajky) V sobotu čeká tým vedený trenérem Karim Jalonenem utkání s úřadujícími mistry světa. V švédském Malmö narazí na reprezentaci Finska, jež v úvodním utkání Beijer Hockey Games předvedla proti Švýcarsku skvělý obrat a utkání po nájezdové bitvě dovedla do vítězného konce. Ve finské nejvyšší hokejové lize působí v dresu Lahden Pelicans i Lukáš Jašek.

V sobotu vás čeká druhé utkání na Švédských hokejových hrách, ve kterém narazíte na výběr Finska. Jak se těšíte?
Těším se moc, bude to zajímavý zápas. Doufám, že budeme hrát stejně dobře jako ve čtvrtek, organizovaně, pospolu a snad znovu urveme výhru.

Myslíte si, že kdybyste zopakovali podobný výkon jako proti Tre Kronor, že to na úřadující mistry světa bude stačit?
Dodržovali jsme systém, naše hra byla organizovaná. Možná nás Švédi někdy tlačili v obranném pásmu, ale stačilo to. Sice nás přestříleli, ale na výrazné šance to bylo 7:7. Většina jejich střel nebyla ze slotu, tudíž byly méně nebezpečné. Myslím si, že proti Finsku by to mohlo též fungovat.

Dá se tedy říct, že vám k výhře pomohla efektivnější koncovka?
Určitě nám pomohla ta první přesilovka a že jsme ji hned dokázali využít. Potom byl zápas celou dobu vyrovnaný. Ve druhé třetině jsme dvakrát za sebou faulovali, jednou jsem to byl já, ale kluci dobře bránili. Soupeři se ve druhé třetině dostali rychle do tempa a trochu nás přehrávali. My jsme se ale ubránili a přečkali jsme to.

Vy působíte ve finské lize v týmu Pelicans, jak se vám bude hrát proti známým tvářím?
Já ani přesně nevím, koho nominovali a kolik hráčů je tam z Liigy, nesoustředím se na to. Ale na ledě je určitě všechny poznám.

Jak jste zatím spokojený se svými výkony na klubové úrovni v letošní sezoně?
Musím říct, že letošní ročník je od toho minulého podstatně odlišný. Připadá mi, že letos se mnohem víc brání. Je to hodně organizovaný hokej. Nevím, jestli to je tím, že Finové dvakrát vyhráli olympiádu a teď poslední mistrovství světa a veškeré týmy „opisují“ od národního týmu, ale v minulé sezoně se hodně jezdilo nahoru dolů a myslím si, že i pro diváky byl předešlý roční atraktivnější.

Vy ale bodově vynikáte i letos, že? S čtyřiatřiceti body jste lídrem kanadského bodování ve vašem celku.
Ale mohl bych mít ještě víc bodů, hlavně z přesilovek. Ty našemu týmu moc nejdou, ale pracujeme na tom a doufám, že se nám v play off bude dařit lépe.

Je ten pocit o to příjemnější, když vy jako cizinec vedete týmové bodování?
Já to zas tak nevnímám, pro mě je hlavní, když se bude dařit týmu. Bojujeme o nejlepší šestku, abychom nemuseli hrát předkolo. Když se umístíme v TOP 6, tak i v naší organizaci bude panovat spokojenost a to, co bude navíc, bude příjemným bonusem.

„Mistrovství je pro mě určitě velkou motivací, ale teď se soustředím na probíhající turnaj a pak se uvidí."

Jak velkou motivací je pro vás případná účast na světovém šampionátu? Přece jen za sebou nemáte ještě žádný start v reprezentačním dresu na velkém turnaji.
Celkově těch zápasů za národní tým za sebou moc nemám. Mistrovství je pro mě určitě velkou motivací, ale teď se soustředím na probíhající turnaj a pak se uvidí. V sobotu nás čekají Finové a já doufám znovu ve vítězný konec.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz