Musíme se dát dohromady! velí Jalonen. Zvyšovat hlas? Touhle cestou jít nechci

Foto: Jan Beneš, Český hokej

17. května 2022, 19:10

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Třetí utkání na mistrovství světa, třetí matný výkon a rozpaky ve hře národního týmu. Tentokrát ale s rozměry pořádné ostudy: Češi se vůbec poprvé v historii v rámci světového šampionátu sklonili před Rakouskem.

„Všichni jsou pochopitelně hodně zklamaní, to není tajemství. Nerozumím tomu, proč v první třetině nedokážeme do zápasu správně vstoupit. Když pak neproměníme šance, tak se takové věci na konci můžou stát,“ pronesl trenér Kari Jalonen před naježenými diktafony novinářů.

Český výběr se během úvodní části sice ujal vedení, po herní stránce se ale stále hledal. Proti jižnímu sousedovi si měl zvýšit sebevědomí, finální efekt je však spíš opačný.

Jednoho z outsiderů skupiny se mu nepodařilo souvisleji zatlačit, pojistka v podobě druhé trefy nepřišla. A za svou přílišnou pasivitu později zaplatil vysokou cenu.

„Měli jsme asi čtrnáct vyložených šancí, ale dali jsme jen jeden gól. To je asi hlavní důvod, že příležitosti nedokážeme využít,“ míní Jalonen.

„Všichni do toho dnes dali maximum. Jsme tým: vítězíme a prohráváme společně.“

„Všichni do toho dnes dali maximum. Jsme tým: vítězíme a prohráváme společně. To je pro nás hlavní,“ pokračuje šéf české střídačky.

Národní tým si každopádně první dny ve finském Tampere jistě představoval jinak – tři body přenechal reprezentaci Švédska, nyní dva ztratil s podceňovaným Rakouskem.

Pryč je optimismus z povzbudivé přípravy, v průběhu které Češi ovládli domácí turnaj v Ostravě i Švédské hry.

„Tohle je mistrovství světa, herní úroveň je mnohem vyšší. Nemůžeme se na to ohlížet, předtím tam byly úplně jiné týmy,“ zdůrazňuje český kouč.

„Tohle je mistrovství světa, herní úroveň je mnohem vyšší.“

Jalonen na svém přístupu nicméně nechce nic měnit. „Snažím se být pozitivní. Máme jeden bod, snad nám pak pomůže mezi nejlepší čtyři,“ doufá.

A na otázku, zda nepřišel čas prásknout do stolu a zvýšit v kabině hlas, odpovídá: „Ne, touhle cestou jít nechci. Nevěřím tomu, že když na někoho budete křičet, tak bude hrát lépe.“

Očekávaný impuls se nedostavil ani po změnách ve složení jednotlivých formací. Hvězdy z NHL se dál trápí, Tomáš Hertl s Jakubem Vránou mají k rozdílovým borcům daleko.

„Musím to nejprve analyzovat. Krejčího lajna tvrdě pracuje, mají mezi sebou chemii. Trochu jsme do toho sáhli, ale musíme se zaměřit na to, jak vytáhnout víc z Hertlovy formace,“ ví Jalonen.

„Přijedou další dva hráči, čekáme na ně. Pak si vytvoříme plán,“ dodává v narážce na potvrzené přílety útočníků Davida Pastrňáka a Davida Kämpfa.

„Musíme se zaměřit na to, jak vytáhnout víc z Hertlovy formace.“

Zejména od snipera z Bostonu jsou očekávání dost velká. V NHL střílí kvanta gólů, doma sbírá Zlaté hokejky. S hvězdou takového formátu by se Češi rázem mohli řadit mezi favority.

„Jsou to výborní hráči, určitě nám pomůžou. Ale pořád jsme tým, musíme se dát dohromady,“ upozorňuje Jalonen.

Nejistá situace nadále panuje kolem brankáře Lukáše Dostála, který se potýká se zdravotními problémy. „Měl menší zranění, zatím nemůže hrát. Ale zůstává s týmem,“ informuje trenér národního týmu na závěr.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz