Musíme víc chodit do branky, velí Jandač. O jedničce už má jasno

Foto: Jan Šimek

11. února 2018, 10:48

Jan Šimek

(SOUL, od našeho zpravodaje) Generálka před turnajem pod olympijskými kruhy českým hokejistům nevyšla. Národní tým nedokázal ani jednou skórovat a Finům po dvou inkasovaných gólech během 36 sekund podlehl 0:2. Kouče Josefa Jandače mrzela zejména hra v útočném pásmu. „Neměli jsme patřičný tlak do brány a nepovedly se nám přesilovky,“ uvědomuje si šéf české střídačky.

„Po delší pauze jsme potřebovali hlavně nahodit zápasový rytmus. Byly tam lepší, ale i horší věci a oboustranně šlo vidět, že je to zkrátka přípravné utkání. Rozhodla druhá třetina. V krátkém úseku jsme dostali dva góly. Ve třetí třetině, kdy jsme chtěli honit výsledek, jsme byli čtyřikrát vyloučení, což se pak samozřejmě špatně otáčí,“ hlásí Josef Jandač.

„V první třetině jsme vypadali docela slušně. Neměli jsme ale patřičný tlak do brány. Nepovedly se nám přesilovky, na druhou stranu oslabení jsme celkem ubránili a až na pár momentů jsme si nepočínali špatně v obranném pásmu,“ nachází pozitiva nedělní porážky.

Josef Jandač: Byly tam horší i lepší věci

Od poloviny druhé části byli Češi v útoku matní, potřebovali by přidat. „Musíme být organizovaní jak v obraně, tak v útoku. Z naší strany nebyl zápas v útočném pásmu tak důsledný. Nešli jsme tolik do předbrankového prostoru, což musíme změnit. Byť Korea není úplně favorit celého turnaje, je houževnatá, má výborného brankáře a do předbrankového prostoru prostě musíme chodit,“ velí český trenér.

Ve třetí třetině odstoupil po jednom ze střetů Milan Gulaš, zápas nedohrál. „Uvidíme, jak to bude vypadat. Zatím je to čerstvé. Leduje bolavé koleno,“ přináší Jandač první zprávy o zdravotním stavu plzeňského útočníka.

V přesilovce se v solidním světle ukazoval před finskou klecí Roman Horák. Výborně clonil a soupeři dělal problémy. „Je to alternativa, protože máme napravo i nalevo do první přesilovky dva bulaře. Zadruhé už byl Sekáč dlouho na ledě a my jsme nechtěli sundávat z ledu první přesilovky,“ vysvětluje Jandač.

Brankářská jednička? Nejdříve to uslyší kluci

Podle původních předpokladů dostali stejnou minutáž oba gólmani české reprezentace. Pavel Francouz odchytal úvodní polovinu zápasu a gól nedostal. Dominik Furch naopak krátce po svém vystřídání dvakrát inkasoval. Kdo tedy půjde do branky v prvním duelu olympijského turnaje proti Jižní Koreji?

„Nejdříve to uslyší brankáři, ale jsem rozhodnutý,“ prohlásil trenér národního týmu. „Byli jsme domluveni dopředu, že to rozpůlíme, protože oba delší dobu nechytali. Měli jsme v podstatě jenom jedno přípravné utkání, takže jsme chtěli, aby oba byli v zápřahu a neměli dlouhou pauzu, kdyby v turnaji došlo k výměně brankářů,“ dodává.

Dvě slepené finské branky v generálce

V pondělí čeká české hokejisty přesun ze Soulu do dějiště olympiády. „Těšíme se na celý turnaj. Teď pro nás skončila přípravná fáze v Soulu, v pondělí se přesouváme do olympijské vesnice. Dýchne to na nás asi víc než tady,“ myslí si.

Olympiádu na dálku sledovali také z jihokorejské metropole. Pozornosti hokejové party neunikla bronzová medaile Veroniky Vítkové. „Hodně jsme fandili. Viděli jsme to různě možně na telefonech, protože jsme nebyli u televize. Mrzí nás Sáblíková, které těsně unikla medaile. Ostatní sporty ale zatím nemáme čas sledovat,“ uzavírá Josef Jandač.

Gulaš po střetu s Hartikainenem odstoupil

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz