Může dění v Bělorusku ohrozit příští MS? Vedení IIHF situaci sleduje

14. srpna 2020, 15:25

Václav Jáchim

Aktuálně hodně napjatá je situace v Bělorusku, kde po prezidentských volbách upevnil moc Alexander Lukašenko (na snímku). Proti režimu protestují tisíce občanů, vůdkyně opozice opustila zemi. Může mít dění v zemi vliv na příští mistrovství světa, které bude na přelomu května a června 2021 hostit Minsk společně s lotyšskou Rigou?

Podle všeho spíš nikoli, ovšem vedení Mezinárodní hokejové federace sleduje další vývoj. V úterý proběhlo zasedání IIHF a téma otevřel finský činovník Kalervo Kummola. „O věci je třeba diskutovat. Prezident IIHF René Fasel řekl, že za dva týdny, uvidíme, co se bude dál dít. Zda se všechno uklidní nebo ne," uvedl pro deník Iltasanomat.

Zkušený funkcionář v předstihu vyjádřil důvody, pro které by stálo o pořádání šampionátu v Bělorusku debatovat. Zmínil jednak pandemii koronaviru, kterou běloruský prezident Lukašenko dlouho bagatelizoval, další události se týkají víkendových prezidentských voleb. Lukašenko získal mandát na šesté funkční období, údajně pro něj bylo víc než 80 procent voličů.

Běloruská opozice ovšem nesouhlasí a volby označila za zmanipulované. V Minsku a dalších městech neustále probíhají protesty, dochází k násilným střetům mezi demonstranty a policií. Tato fakta přednesl Kummola na půdě IIHF. „Neexistovala jiná diskuse než ta mezi mnou a zástupcem běloruského hokeje. Mluvili jsme spolu a na událost neměli stejné názory," uvedl pro Iltasanomat.

Foto: yle.fi

Bělorusové s ohledem na mistrovství světa opakují, že všechno proběhne zdárně, že je všechno v pořádku. „To ale v souvislosti s koronavirem nemůžeme vědět," reagoval Kummola. Aktuální politické dění v zemi podle něj nejspíš pořádání šampionátu neovlivní.

„Jsem skeptický. Bělorusko je země, kde bylo do hokeje hodně investováno. Pokud by se jednalo o stát s horšími podmínkami, možná by bylo rozhodnutí jednodušší," nadhodil. Do startu turnaje zbývá zhruba devět měsíců. Za tak krátkou dobu a ještě s ohledem na koronavirus je přesun dějiště nereálný.

Navíc pohled na věc není ani na půdě IIHF jasný. René Fasel v uplynulých letech odmítal, aby byl sport spojován s politikou. „Ale já nevím, kde ta hranice je?" zmínil Kummola. Fasel podle jeho slov zastával především hokejová a sportovní stanoviska. „Na úterním jednání ovšem docela otevřeně řekl, že se na věc podíváme za dva týdny," doplnil finský viceprezident IIHF.

K situaci se vyjádřil lotyšský premiér Krisjanis Karins. „Události v Bělorusku dramaticky změnily situaci. Momentálně si neumím představit, jak bychom šampionát společně zorganizovali," uvedl. René Fasel je zatím zdrženlivý. „Mohu říci, že většina členů Rady IIHF je proti politickým diskusím a řešením. Na konkrétní kroky je brzy, v polovině září máme zasedání v Curychu, pak situaci vyhodnotíme," sdělil pro ruskou agenturu TASS.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz