Mužstvo je zdravé, těší Říhu. Kapitán jede domů, zachytá si Langhamer

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

14. prosince 2019, 17:00

Jan Šimek

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté poprvé v sezoně Euro Hockey Tour padli. Nad síly národního týmu byla sborná, která se ale po rozplynutí dvoubrankového náskoku dost třepala, aby na domácím turnaji podruhé nezaváhala. Češi si z tuhé bitvy po nezvládnutých nájezdech nakonec odnáší bod. „Mužstvo ukázalo vnitřní sílu,“ tvrdí kouč české reprezentace Miloš Říha starší.

Trenére, co říct k začátku utkání?
Začátek byl špatně. Prvních pět minut jsme nevěděli, kde jsme. Měli jsme obrovský respekt, byli jsme nervózní a dělali jsme obrovské chyby. Potom jsme se zvedli a začali jsme dělat, co jsme si řekli. Dalších 12 minut jsme Rusy přehrávali – k ničemu se nedostávali. Vytvořili jsme si šance, ale hrubky nás stály góly, které jsme dostali. Ve druhé třetině to bylo vyrovnané. Ve třetí jsme se dostali do vedení, ale zase jsme to úplně chtěli strhnout na naši stranu.

Nemáme taktiku, že bychom si počkali… V útočném pásmu prohráváme vhazování a jedou nám asi šestkrát čtyři na dva, to je prostě špatně. Propadali jsme a Rusové z toho měli brejky. Naštěstí zase velmi dobře zachytal Hrubec. Myslím si, že bod je zasloužený, a pak ty penalty... Stříleli jsme jich asi patnáct a dali jsme z nich jeden gól, který dal Krejča. Na to se musíme zaměřit. Nedůslednost i taková uvolněnost jsou moc velké na to, aby nám to vyšlo lépe.

Po první třetině jsme udělali změny v sestavě. Ve hře se objevil Ondřej Beránek, Jiří Sekáč šel do prvního útoku. Pomohlo to vaší hře?
Něco jsme museli udělat, museli jsme to uzdravit. Tomášek měl nějaké malinké problémy. Ta pětka měla největší problémy v obranném pásmu a při přechodu do útočného. Museli jsme něco udělat. Beránek oživil i Zohorny, kteří od půlky zápasu zahráli výborně a mohli ho rozhodnout. Změny přišly vhod, celé mužstvo se zvedlo. Začalo plnit, co jsme si říkali. Jen škoda středního pásma, že jsme to propouštěli. 

Udělali jsme i novinku v oslabení a je vidět, že kluci na to nejsou zvyklí. Povídali jsme si a kluci přiznali, že se museli stahovat do předbrankového prostoru. My naopak chceme, aby jednoho hráče odtáhli, což je pro každého trošku divné, ale my jsme si to vyzkoušeli a funguje to. Pokud se o tom hráči přesvědčí, bude to ještě lepší. 

Zaťovič i Pyrochta odlétají domů

Před očima roste i Hynek Zohorna, který dal i pěkný gól, že?
Strašně roste. Jak už bylo řečeno, všichni tři Zohornové. Na mistrovství světa byli dva mezi našimi klíčovými hráči. Opravdu to vybojují, uhrají, padnou do střely. Nemají problém jet za jakýmkoliv kotoučem a jsou v dobré kondici. Musíme si je připravit, protože do play off jejich týmy asi nepůjdou, takže je obehrajeme na každém turnaji. Pro ně to bude jen plus a navýšení sezony, aby nám v pauze po svém ukončení sezony úplně nezvadli. Pojedou i na Švédské hry. 

Mužstvo předvedlo povedený obrat, byť nakonec prohrálo. Ukázalo charakter?
Myslím si, že ano. Kluci předvedli, že mužstvo je zdravé, že chce vyhrávat. S Rusy, kteří se dostanou do klidu a vedou 2:0, je hrozně těžké otáčet zápas. Nám se to podařilo, takže to musím kvitovat. Hlad po vítězství tam je.

Po úspěchu na Karjala Cupu můžete ovládnout i Channel One Cup. Je to vašim cílem?
Dali jsme si za úkol naučit mužstvo vítězit v každém zápase. Budeme se připravovat na to, abychom vyhráli. I když nás zase opustí kapitán, který má hned v pondělí povinnosti. S Brnem jsme se domluvili, že s Pyrochtou odlétají. Mužstvo má vnitřní sílu připravit se na zápas a zvítězit – nejen se Švédy, ale v celém turnaji. Není to tak, že bychom za tím šli za každou cenu, to určitě ne, ale dali jsme si předsevzetí, že za vítězstvím půjdeme. Chtěli bychom, aby měl český hokej respekt, a abychom ukázali, že umíme hrát. Bylo vidět, že i Rusové mají obrovský respekt.

Čeká vás třetí zápas, do kterého půjdete se třetím kapitánem? Bude chytat i třetí gólman?
O kapitánovi ještě nevíme, zatím jsme to neřešili, ale chytat bude Langhamer.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz