<

Na Rusy je radost koukat, uznává Petr. Klíčové góly ho ale štvou

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Po dvou letech zbyl na hokejisty české osmnáctky znovu jen zápas o páté místo proti Spojeným státům. Po příchodu do druhé třetiny se totiž jejich defenzíva pod náporem Rusů totálně rozpadla.

„Rusové sehráli to, co jsme věděli, že hrajou. Jeden gól byl nádherný, to musím přiznat, ale nad dvěma situacemi jsme strávili na poradě spoustu času. Hráč (Mičkov) tam vždycky číhá, takových gólů už tady dal dost. Štve mě, že jsme to nebyli schopni pokrýt,“ rozebírá český trenér klíčovou pasáž.

Kontrast mezi ní a první třetinou skoro nemohl být větší.

„Bylo to na hraně sebeobětování, kluci se pohybovali ve správných prostorech, získávali kotouč v hloubce hřiště. Rusákům jsme to znechutili,“ vrací se Petr k úvodní části, která ale nebyla zdaleka jen o bojovnosti a vzdoru.

Češi hráli útočně a chodili do branky, jenže Matyáš Šapovaliv dal jediný gól. „Měli jsme dvacet střel, ale solidních střel z dobrých prostor. Ale nebudu říkat, že jsme měli smůlu, protože těch dalších čtyřicet minut nás vrátilo zpátky na zem.“

Rudá mašina potvrdila, proč se od ní před turnajem tolik očekávalo. Ani proti Finům zdaleka neexcelovala od začátku do konce. Ale když potřebuje, díky skvělým individualitám zapne, dá góly a rozhodne.

„V osmnáctce máme určité místo v řetězci invidivuálního vývoje hráčů. Věci, které po nich chceme, jsou moderní a věřím, že když není medaile na Hlinkovi, posune je to v jejich budoucích kariérách.“

„První třetina nám ukázala, že je způsob, jak soupeře nachytat. Je ale otázka, jestli jsme toho schopni celých šedesát minut. To mužstvo má obrovskou kvalitu a fakt je radost se na něj koukat,“ uznává Petr.

Obrázek z posledních měsíců nasvědčuje odpovědi: Vydržet to proti Kanadě či Rusku v momentální chvíli Češi nedokážou.

„Směrem do dalšího průběhu sezony je otázka, jakým stylem s nimi chceme hrát. Něco jiného je to na dvacítkách, víme o těch silných individualitách. Tady jsme vsadili na tu kartu, ať nás tým pozná a hrajeme aktivní hokej. Vím, že se líbí a je i efektivní. Ale chybí tomu to B – koncovka,“ opakuje kouč známou mantru. „Teď když jsme prohrávali, poprvé u osmnáctky jsme sáhli k odstoupené obraně.“

Důvodem byly i odcházející síly. Jinak si Jakub Petr stojí za svým pojetím.

„V osmnáctce máme určité místo v řetězci invidivuálního vývoje hráčů. Věci, které po nich chceme, jsou moderní a věřím, že když není medaile na Hlinkovi, posune je to v jejich budoucích kariérách,“ povídá přesvědčeně.

To ale neznamená, že ho neúspěch na turnaji nemrzí.

„Štve mě to, protože je to poprvé, co budu muset odjet v pátek z tohohle parádního kraje a parádního turnaje. Ale chtě nechtě to rozhodla koncovka zápasu s Finskem,“ vrací se k úterku, který v kontextu celé situace rozhodoval.

Hráči se z kabiny vraceli poměrně odhodlaní, aby v pátek Američany porazili a došli si pro páté místo. Poslední zápas, který se v Břeclavi po dvou letech zopakuje, nepovažují za méněcenný.

Snad podle toho opravdu nastoupí do hry – a potom vydrží a neustoupí. „Měli jsme delší proslov, tohle byl náš největší vzkaz pro hráče. Není to jenom o tom odvděčit se všem kolem turnaje, ale je to zápas se Spojenými státy,“ zdůrazňuje Petr jméno soupeře, které vzhledem k nesrovnatelně většímu výběru budí respekt i přesto, že nejde o áčkové mužstvo.

„Každé utkání má svoji kvalitu. Je to pro nás důležité jako pro tým, který se buduje směrem k mistrovství světa, ale i pro jejich individuální kariéry. Do zápasu jdeme, jako kdyby to bylo finále,“ zakončuje Petr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz