Na tuto sezonu jsem hrdý, říká Lukáš. Dynamo a titul? Favorita vidím jinde

Jan Lukáš | Foto: Daniel Klement, hc-olomouc.cz

23. března 2023, 18:14

Daniel Fekets

Olomoucký brankář Jan Lukáš prožil průlomový ročník. V určité části sezony jej Mora upřednostňovala před Branislavem Konrádem, držel si výtečná procentuální čísla, a dokonce vůbec poprvé v kariéře nakoukl i do reprezentace. Jeho kohouti se navíc znovu dokázali protlačit do čtvrtfinále, kde favorizované Pardubice pořádně trápili. „Upřímně? Mám z toho radost. Jsem hrdý,“ hlásil po vyřazení. Rozmluvil se také o možné změně působiště.

0:4 na zápasy? Průběhu série to tak úplně neodpovídá. Hanáci sehráli s Východočechy tři vyrovnané partie. I kouč Dynama Radim Rulík uznal, že minimálně zápas si Mora urvat zasloužila.

„Je to sice nejkratší možný konec, ale ukázali jsme tvář. Rozhodly detaily, které jsou právě v play off klíčové. Nebyly to výkony, za které bychom se měli stydět. Byli jsme rovnocenným soupeřem,“ doplnil Jan Lukáš.

„Na tuto sezonu jsem hrdý. Velké díky patří fanouškům i spoluhráčům. Jsme tady taková rodina,“ prozradil olomoucký rodák.

Devětadvacetiletý brankář byl už loni hodně vytížený, tehdy však bylo hlavní příčinou vážné zranění Branislava Konráda. Ačkoliv také letos měl slovenský gólman zdravotní trable, olomoučtí trenéři práci mezi svými brankáři rozvrhli téměř padesát na padesát.

„Na tuto sezonu jsem hrdý. Velké díky patří fanouškům i spoluhráčům. Jsme tady taková rodina.“

Lukáš se dlouho držel na úplném čele brankářských statistik. V únoru dokonce nakoukl i do reprezentace, před turnajem EHT ve Švédsku plnil roli trojky. „Byla to povedená sezona jak zdravotně, tak sportovně. V létě jsem nevěděl, co bude, byl jsem totiž na operaci s kyčlí. Na začátku jsem se do brány moc nedostal, ale neustále jsem byl pozitivní. Mám z toho dobrý pocit,“ pověděl.

A zmíněná reprezentace? „Měl jsem radost. Bylo to překvapení a zároveň další motivace.“

Olomouc nebyla před sezonou pasována mezi týmy, které by měly hrát čtvrtfinále. Parta okolo kapitána Jiřího Ondruška se ale opět semkla a znovu trápila i daleko větší kluby. Hanáci se s odchodem hvězdného Davida Krejčího vypořádali skvěle.

„Kostra je tady nějakou dobu stejná. Bez Krejči jsme do sezony šli s velkým respektem a pokorou, ale začátek nám sedl. Pak se to trošku zadrhlo, hledali jsme se a měli jsme marodku. Vyvrcholilo to ale předkolem. S Pardubicemi to byla škoda, nějaké body jsme urvat mohli,“ hodnotil Lukáš.

„Jsou tam podle mě týmy, které umí hrát v play off lépe než Dynamo. Je to určitě jeden z adeptů, ale není to můj favorit, mám tam někoho jiného.“

Vítěz základní části z Pardubic tak prošel do semifinále nejkratším možným způsobem. Je podle Lukáše hlavním favoritem na titul? „Pro mě ne. Jsou tam podle mě týmy, které umí hrát v play off lépe než Dynamo. Když to řeknu takhle, ze čtvrtfinále jsme byli papírově nejslabší, dost jsme je ale trápili. Je to určitě jeden z adeptů, ale není to můj favorit, mám tam někoho jiného. O koho jde, to si však nechám pro sebe. Uvidíme, jestli to zvládne.“

Na konci základní části se začaly objevovat spekulace, že zkušený extraligový gólman po pěti sezonách změní angažmá. „Uvidíme. Život je krátký. Nikdo neví, co bude zítra, pozítří… Nevím. Je to všechno otevřené,“ uzavřel Lukáš.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz