Na tým jsem hrdý! říká po skalpu Kanady kapitán Svozil. Cítí zodpovědnost

Stanislav Svozil | Foto: iihf.com

Národní tým vstoupil do světového šampionátu juniorů skvěle. Parta vedená kapitánem Stanislavem Svozilem porazila favorizovanou Kanadu 5:2, za což je kreativní bek šťastný. Uvědomuje si však, že turnaj teprve startuje.

Jako kapitán musíte být po výkonu proti Kanadě na celý tým hrdý, že?
Samozřejmě! Jsem hrdý na všechny, na kluky, kteří dneska hráli i na ty, kteří nehráli. Jako tým fungujeme pospolu už několik týdnů a všichni odevzdávají maximum. Náš výkon jsme postupně ladili a řekl bych, že dnes jsme ho vyladili. Musíme ale v nastoleném trendu pokračovat dál, jsme teprve na začátku turnaje.

Kdy jste začali věřit, že by to tentokrát na Kanadu mohlo vyjít?
Když to vezmu postupně, po první třetině jsme vedli 2:1 a viděli jsme, že se s nimi dá hrát. Neřekl bych ale, že to byl moment, kdy jsme začali věřit, že opravdu vyhrajeme. Ten přišel ve chvíli, kdy jsme dali gól na 5:2. Musím znovu pochválit úplně všechny.

Hlavně taky brankáře Suchánka, že?
Jednoznačně! Co ten v bráně předváděl, to bylo něco neskutečnýho.

„Jako tým fungujeme pospolu už několik týdnů a všichni odevzdávají maximum."

První tři góly národního týmu vstřelili obránci, skoro to vypadalo, že jste se mezi sebou předháněli, kdo si zapíše větší ofenzivní příspěvek.
Nepředháněli. (usmívá se) Je fajn, že nám to takhle vyšlo, ale je úplně jedno, kdo z týmu góly dá. Jak říkal pan Rulík v jednom rozhovoru, musíme hrát týmový hokej. Tudy pro nás vede cesta.

I tak má ale letošní obrana velký potenciál, vnímáte ho?
To ano. Myslím si, že je to dobře vidět. Dneska odehráli všichni beci výborně dozadu i dopředu. Dostali jsme sice od Kanady dva góly, ale za to se vůbec nemusíme stydět.

„Všichni beci dnes odehráli dobře dozadu i dopředu."

Je velká výhoda, že v podstatě celá defenziva odehrála už srpnový turnaj?
Určitě. Když to vezmu obsáhleji, tak v podstatě všichni beci hrajeme pospolu už od šestnáctky. Později se k nám přidal snad jen Tomáš Hamara. Takže víme, co od sebe můžeme čekat a na ledě je to vidět.

Cítili jste v závěru zápasu kanadskou podrážděnost?
Abych řekl pravdu, tak ano. Důležité bylo, že jsme se nenechali vyprovokovat a zůstali v klidu. Na tým jsem za to hrdý.

Letos jste kapitánem juniorské reprezentace, jaký je to pocit?
Speciální! Vždycky, když jsem hrál v juniorských reprezentacích, bylo to zavazující a zároveň jsem si to užíval a užívám. Neřekl bych ale, že je to o tom, kdo je kapitánem. Dneska byste nepoznal, kdo tu funkci má, výborně hráli všichni.

„Jako kapitán se týmu snažím dodávat sebedůvěru."

A z pohledu kapitánského projevu byste sám sebe popsal jak?
Po každé třetině kabině mluvím, snažím se dodávat týmu sebedůvěru. V kabině a stejně tak na ledě.

Zítra vás čeká Rakousko, bude to asi úplně jiný zápas než dnes, že?
Z papírového úhlu pohledu nejspíš ano, pro nás se ale nic nemění. Na zítřek se musíme připravit úplně stejně, věřím, že budeme úspěšní.

Zleva J. Kulich, S. Svozil a D. Jiříček

Zleva J. Kulich, S. Svozil a D. Jiříček | Foto: Česká hokejová reprezentace

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz