Napočtvrté vítězně. Klobouk dolů před fanoušky, vzkazuje Pastrňák domů

Foto: Jan Beneš, Český hokej

26. května 2022, 19:21

Dominik Dubovči

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Třikrát za sebou jel David Pastrňák na mistrovství světa. V letech 2016, 2017 i 2018 český sen o medaili skončil vždy ve čtvrtfinále, letos ale zatím žije. Pastrňák se o to postaral gólem i přihrávkou, na halu v Helsinkách přitom nevzpomínal dobře. „Hlavní část práce je ještě před námi,“ říká po výhře 4:1 s Německem.

Jasně, je to fráze. „Čtvrtfinále je nejdůležitější zápas turnaje.“ Ale když vyhrajete, medaile je na dosah. V opačném případě končíte zklamaní, unavení, s bolestí a naštváním. 

Takže na ledě musíte nechat všechno. Povedlo se to Pastrňákově týmu?

„Soustředili jsme se, nedělali zbytečné chyby. Byli jsme obětaví, disciplinovaní, obětaví, vyšly nám přesilovky. Kluci výborně bránili a gólman byl neskutečný,“ radoval se Pastrňák. Ne ze svých bodů, ale z týmového výkonu.

24 střel, tlak do branky, tvrdé souboje, přes 70 procent vyhraných buly a využité přesilovky.

Přesně to, co byste od zkušené party očekávali. Asi není náhoda, že příkladem šel právě první útok, který byl u všech gólů kromě Smejkalovy pojistky do prázdné klece. 

„Opravdu důležitý krůček. Z celkového pohledu to byl určitě náš nejlepší zápas. Jsem moc rád, že jsme se soustředili na sebe a po celých 60 minut,“ těší Pastrňáka, který odpovídal klidně, soustředěně, prostě pohodově.

Vlastně přesně tak, jak hraje na ledě. 

Emoce ale mohl ukázat už po dvou minutách a sedmnácti vteřinách, kdy otevřel skóre utkání. Jak jinak, než z přesilovky. Jak jinak, než pro přihrávce Krejčího. 

„Jo, hezký! Od něj už to celkem čekám, je neskutečný, jak umí dát takovou perfektní nahrávku, přitom to v jeho podání vypadá tak jednoduše,“ smál se Pastrňák. „Hned jak si to zastavil, tak jsem věděl, že pokud mu do toho nedají hokejku, tak mi puk pošle na hůl.“

Ten moment Němce odzbrojil, Čechy naopak nakopnul.

„První gól byl určitě důležitý. Ale bavili jsme se, že ať se stane cokoli, tak chceme mít dobrý nástup. Občas to může být i naopak – začnete dobře, ale dostanete gól,“ dodal Pastrňák vzápětí. „Soustředili jsme se na každé střídání a věděli jsme, že nějaké ty góly dáme. Naštěstí to padlo brzo, pak už jsme hráli slušný hokej a kontrolovali vývoj zápasu.“

Zároveň ale přiznal lehkou nejistotu.

„Určitě jsem rád, že se hrálo už v 16:20 (finského času – pozn. red.). Nervy trochu pracují, naštěstí jsme se všichni podporovali a měli jsme sebevědomí. Chtěli jsme na ně vlítnout a hned dokázat, že nemají šanci.“ 

„Pasta“ si mimo jiné pochvaloval i koncentraci týmu po celých šedesát minut. I tlak v závěru Češi ustáli. 

„Na konci jsme strach neměli, Karel Vejmelka chytal výborně a věřili jsme mu. Vedli jsme 3:0, pak 3:1, takže jsme věděli, že Němce můžeme pustit k vyrovnání jedině vlastními chybami,“ popsal. 

„Nervy trochu pracují, naštěstí jsme se všichni podporovali a měli jsme sebevědomí.“

„I po obdrženém gólu jsme se soustředili hlavně na naši hru, chtěli jsme to odmakat vepředu a myslím, že jsme to měli pod kontrolou. Během jejich powerplay jsme nezmatkovali. Vrátili jsme se do zápasu i po obdržené brance a tom tříminutovém tlaku,“ připomněl český střelec kritické momenty z poloviny třetí třetiny.

Jak teď vidí české šance na medaili, kterou český hokej nezažil už deset let? „Dva zápasy… Je to blízko, ale zároveň hrozně daleko. Musíme se dál soustředit,“ uvědomuje si Pastrňák.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený TMBK (@tmbkofficial)

Ve středu oslavil 26. narozeniny, takže gólem a přihrávkou si nadělil hezký dárek. A po postupu do semifinále byl vděčný mnoha divákům za podporu.

„Kromě zápasu s Finskem jsme vždycky měli víc fanoušků, což je úplně super. Klobouk dolů každému, kdo přijel do Finska. Doufejme, že budeme mít podporu i v semifinále,“ řekl k více než čtyř tisícové návštěvě v Helsinkách. 

„Led byl docela v pohodě, hala není špatná. Ale nemám na ní úplně dobré vzpomínky, ve čtvrtfinále na MS juniorů jsme tady prohráli 0:7. Takže jsem rád, že to dneska vyšlo.“

„A hlavní část práce je před námi. Musíme si pořádně odpočinout a připravit se na sobotu, abychom nastoupili ještě líp,“ uzavřel jeden z nejzábavnějších hokejistů světa.

Jeho příští show? 17:20 českého času v Tampere, soupeř zatím neznámý, ale cíl jasný. Porvat se o finále.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz