Naposledy do boje. Kdo chce víc, ten vyhraje, soudí Vanišová

Foto: Marek Kratochvíl

(PLYMOUTH, od našeho zpravodaje) V elitní skupině hrají už třetí mistrovství, ale to co letos si ještě české hokejistky nikdy nevyzkoušely. Jejich sérii o udržení se Švýcarskem rozhodne až dnešní třetí bitva! „Řekla bych, že ani nejdete do zápasu, ale spíš do boje. Je to emotivní a těžké,“ říká Tereza Vanišová, jejíž dva góly ve druhém zápase nestačily na výhru.

Český tým by si přál mít střeleckou sílu rovnoměrně rozloženou, ale realita je taková, jaká je. O devět gólů na mistrovství se zatím podělily pouhé tři hokejistky, což je hrozně málo. A všechny spolu od začátku záchranářské série hrají v jedné formaci. Může to znít jako obehraná písnička, ovšem třetí útok byl i tentokrát na ledě nejlepší. Mohly z toho určitě být víc než „jen“ dvě trefy do černého v podání Terezy Vanišové.

Hokejistky rozlítil gól z ofsajdu! Každý to viděl, říká Studentová »

„Máme hodně šancí, tlačíme se hodně do brány. Hodně ji obstřelujeme ze všech stran, co to jde. Snad to tam napadá ještě trochu víc,“ věří Vanišová, jíž ve čtvrtek konečně vyšla i její specialita. Hlavu mezi ramena, puk na dlouhou hokejku, nakopnout kormidla a po pravé straně se vydat až před branku. Velká škoda, že letos zatím na přesné zakončení téhle akce čekala.

„Zkusila jsem se natlačit přes hráčku, naštěstí to tam padlo,“ odvětí. Jakmile soupeřka nezachytí nástup blonďaté české komety, najednou zjistí, že má setsakra velké potíže. „Myslím, že obránci s tím mají problém, když jsem rozjetá. Samozřejmě se tam někdy nejde dostat, protože jsou silní a nepustí mě tam. Záleží na situaci,“ říká.

Mezi Českem a Švýcarskem už letos vyrostla pořádná rivalita. Na olympijské kvalifikaci v Arose rozproudily Švýcarky rozhodující utkání několika nájezdy do Kláry Peslarové, nervy se tam přenesly i do pár vyloučení a odtud do celého výsledku. Není náhoda, že i teď na mistrovství zápas od zápasu napětí roste.

„Asi jo, už s nimi hrajeme poněkolikáté. Řekla bych, že ani nejdete do zápasu, ale spíš do boje. Tak mi to přijde. Není to jako jít si zahrát hokej, je to víc emotivní. A je to těžké,“ pokyvuje strakonická odchovankyně. Reprezentace musela pevné nervy ukázat po švýcarském obratu na konci druhé třetiny, který se zrodil díky neodpískanému ofsajdu. „Říkaly jsme si, že půjdeme dál. Že se nebudeme koukat zpátky, co se stalo, jak jsme dostaly ty góly. Snažily jsme se hrát pořád svoji hru a vyhrát. Ale bohužel.“

Ránu, na kterou už nešlo odpovědět, zasadila českému týmu v prodloužení obránkyně Meierová. Že vám to jméno něco říká? Ano, rozhodla už vzájemný zápas ve skupině, když jako jediná skórovala v nájezdech.

Teď už oba rivaly čeká s naprostou jistotou poslední bitva v sezoně. Kdo vyhraje, zůstane v elitní skupině, kdo prohraje, bude oficiálně považován za sestupujícího. Ale vzhledem k plánovanému rozšíření mistrovství světa se i on dost možná udrží. Na to každopádně teď nejde myslet.

Jak už Vanišová naznačila, tady asi nebude rozhodovat ani tak hokejovost, ale srdce. „Myslím, že jsme hodně vyrovnané týmy. Je to takové, že kdo to chce víc, ten zápas vyhraje,“ dodává.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz