Natěšený Gulaš o olympijské výzvě: Hrozně si toho vážím, nechám tam všechno!

Foto: Tomáš Čekal

Dorazil usměvavý, na první pohled natěšený na velkou věc. Milan Gulaš měl v minulosti několikrát smůlu, v posledních chvílích přišel o několik světových šampionátů. Velké turnaje plzeňského lídra míjely, životní šanci teď ovšem proměnil. Odchovanec jihočeského hokeje v domácí soutěží září, nasázel už 23 branek a s 61 body vede tabulku produktivity. Takový útočník nemohl v Jandačově výběru chybět. "Mám obrovskou radost, že to tak dopadlo. Strašně se těším," přiznává upřímně.

S národním týmem v této sezoně absolvoval turnaj Karjala, Milan Gulaš tam zahrál velmi dobře. Mezi extraligovými mantinely plnil roli kanonýra, společně s Tomášem Mertlem je hlavní zbraní rozjeté Škody. Teď jdou klubové povinnosti stranou, Gulaš a šestice dalších hráčů tuzemské nejvyšší soutěže vyrazili na olympiádu do Koreje. "Bude to hodně náročný a kvalitní turnaj, já věřím, že uspějeme. Že si všechno sedne a udělám partu, která to zvládne," přeje si. 

Už na vás dýchla olympijská atmosféra?
Jo jo, ale až v úterý po zápase v Jihlavě. Bylo třeba soustředit se na povinnosti v Plzni, na extraligu. Jakmile jsme ten poslední zápas odehráli, hned jsem nad olympiádou začal přemýšlet. Strašně moc se těším. Bude to obrovský zážitek. A jak všichni kluci všude píší, určitě se nejedeme jenom zúčastnit. Samozřejmě chceme udělat velký úspěch.

Jak jste bral duel v Jihlavě? Přiznejte, neměl jste v hlavě, aby nedej Bože nepřišlo na poslední chvíli zranění?
Předchozí zápasy byly úplně v pohodě. Je pravda, že v Jihlavě jsem nad tím už trošku dumal. Což je samozřejmě špatně. Ale nic se nestalo, utkání dopadlo dobře. Vyhráli jsme. Jel jsem domů, zabalil si a dneska mohl odletět. Bylo to docela rychlé, ale v klidu (usměje se).

V minulosti jste měl smůlu na velké turnaje, teď jste si všechno vynahradil. Je olympijská nominace tím sladší?
Určitě, radost byla o to větší. Konečně to vyšlo, a ještě zrovna na olympiádu. Tu beru za nejvyšší bod, který v hokejové kariéře může být. Hrozně si toho vážím. Nechám tam všechno! A doufám, že týmu pomůžu.

Nevracel jste se loni ze Švédska domů i s ohledem na olympijské hry?
To zase ne. Tenkrát se olympiáda neřešila, nebylo to na pořadu dne. Nikdo nevěděl, jak to bude s kluky z NHL. Tyhle informace se začaly objevovat později, nakonec to tak dopadlo, že jedeme jen my z Evropy. Šance pro nás se otvírala až v době, kdy jsem byl už hráčem Plzně.

Druhá část reprezentace odletěla na ZOH do Koreje

Jakou úroveň hokeje v Pchjongčchangu očekáváte?
Myslím, že to bude něco podobného jako Euro Hockey Tour, možná i mistrovství světa. Všichni budou mít v hlavách, že by to mohlo být ještě o stupínek výš, s ohledem na kvalitu a prestiž samotného turnaje. Bude to velice náročné. A určitě kvalitní.

Podíval jste se někdy v minulosti do Asie?
Ne, nikdy jsem tam nebyl. Jsem zvědavý. Na kulturu, infrastrukturu. Na to, jak žijí lidé v Koreji. Olympiáda člověku nepřinese jen hokejovou zkušenost, ale i spoustu jiných zážitků.

Zajímal jste se, jak vypadá olympijská vesnice? Že ubytování bude trošku odlišné, než hokejisté bývají zvyklí?
Na sociálních sítích jsem viděl nějaké fotky. Už tam dorazili naši sportovci, takže jsem se díval, jak to tam vypadá. Ale zatím nemám žádné konkrétní informace. To nám asi řeknou lidé z realizačního týmu, jakmile do Koreje dorazíme.

Vezete s sebou něco speciálního než na jiné akce? Třeba talisman?
Jo, od dětí nějaké talismánky mám. Pro štěstí. Doufám, že zafungují (usměje se).

Mimochodem, nehecoval jste se před olympiádou s bývalými spoluhráči ze švédského Färjestadu?
Něco malého proběhlo. Z klubu jede do Koreje obránce Mikael Wikstrand, s ním jsem si napsal pár zpráv. Vzájemně jsme si pogratulovali. Oni to také hodně prožívají, Švéďáci mají velice kvalitní mančaft. Myslím, že budou patřit mezi favority. Ale výborných týmů, které mohou uspět, je určitě víc. Já pevně věřím, že se to podaří nám. Že si všechno sedne a turnaj zakončíme úspěchem.

Jaké je tedy vaše tajné přání? Medaile?
Stoprocentně! To by bylo nádherný...

Foto: Tomáš Čekal

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz