Návrat po 12 letech. Straka se těší na novou zkušenost, skloubí repre s Plzní

6. května 2020, 12:01

Adam Bagar

Předloni nabídku na pozici hlavního kouče českého národního týmu nepřijal, teď však na post asistenta trenéra Filipa Pešána kývl. Šéf plzeňského hokeje Martin Straka se v nové roli vrátí do reprezentace po takřka dvanácti letech.

„Bude to pro mě nová zkušenost, na kterou se těším. Naším úkolem bude Filipovi poskytovat podporu a pomoc, aby vše fungovalo. Těším se na spolupráci s ním. Je to úspěšný trenér a my doufáme, že budeme úspěšní i v národním týmu,“ říká Straka v rozhovoru pro klubový web.

„Chtěl bych týmu předávat dobrou náladu a ukázat klukům ofenzivní věci. Myslím, že to bude má úloha.“

Olympijský vítěz z Nagana 1998 a mistr světa z Vídně 2005 naposledy oblékl reprezentační dres v listopadu 2008, nyní se nechal zlákat jako asistent. Stejnou roli bude v Pešánově trenérském štábu zastávat jeho kamarád Jaroslav Špaček, který už u repre působil v letech 2014 až 2018.

„Jarda má v tomhle ohledu víc zkušeností, já jsem nováček. Chtěl bych týmu předávat dobrou náladu a ukázat klukům ofenzivní věci. Myslím, že to bude má úloha. Všechno však rozhoduje Filip, ten nám rozdělí role. Určitě si k tomu ale ještě sedneme,“ má jasno bývalý útočník NHL.

Foto: hcplzen.cz

K trenérské práci se vrací po dvou letech. „Když jsem trénoval Plzeň, věci se nakonec nakupily a nešlo v tom pokračovat. Nabídku jsem dlouho zvažoval, protože moje povinnosti u národního týmu musím skloubit s klubem,“ líčí majitel, generální ředitel i jednatel plzeňského hokeje.

„Podle rozpisu, jak zatím vypadá, by to mělo být docela v pohodě, jen ke konci základní části a play off... Tam se budeme muset domluvit, jak si rozdělíme role, abych mohl v Plzni být. Znovu ale říkám, za tohle je zodpovědný Filip a my k němu budeme absolutně loajální,“ doplňuje.

Bude to něco jiného a věřím, že mě to může posunout

Na spolupráci s Filipem Pešánem se těší. „Na svůj věk toho dokázal opravdu hodně. Je vidět, že zkrátka umí a ví. Doufám, že něco můžu předat, a naopak se budu učit i novým věcem. Nakonec ale beztak budeme hodnocení podle úspěchů a neúspěchů. Tak to vždycky je,“ míní.

„Těším se i na to, že budeme pracovat s nejlepšími hráči, které máme v Evropě. Na MS, kdyby se povedli kluci z NHL, se potkám s dalšími vynikajícími hráči. Taky uvidím, jak to funguje u ostatních nároďáků. Bude to něco jiného a věřím, že mě to může posunout,“ uzavírá natěšeně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz