Návrat po osmi letech! Plánoval jsem to za jiných okolností, říká Vykoukal

Poslední soutěžní zápas odehrál za Plzeň v play off 2012. Pak Jiří Vykoukal svoji profesionální kariéru ukončil a zapojil se do dění v prostějovském klubu.

Postupně u Jestřábů vystřídal funkci mentálního kouče, asistenta trenéra, hlavního kouče a dodnes je sportovním manažerem.

No a v sobotu nastoupil v Chance lize za Prostějov jako hráč! 

„Když jsem na konci října odstoupil z pozice trenéra, tak jsem měl trošičku víc času," vysvětluje Vykoukal okolnosti svého návratu. „Tak jsem si říkal, že pokud by ten tým šlapal a vyhrávali jsme, tak že bych si na konci sezony nějaký zápas zahrál."

Jenže prostějovský tým nešlape. V sobotním zápase s Jihlavou přišel i o poslední zbytky naděje na postup do play off. „Plánoval jsem to za jiných okolností, než které nastaly během té druhé části," přiznal Vykoukal. „Ale nedá se nic dělat. Teď jsem to prostě zkusil, dát nějaký impuls jenom."

„Plánoval jsem to za jiných okolností, než které nastaly během té druhé části."

Vykoukalův start zaskočil nejen hokejovou veřejnost, ale i jihlavského trenéra Viktora Ujčíka, někdejšího Vykoukalova parťáka z národního týmu.

„Překvapilo mě to hodně. Už se ke mně donesly nějaké zprávy po cestě autobusem na zápas. A potom jsem ho tam viděl na rozbruslení," popisuje Ujčík v rozhovoru pro hcdukla.cz.

„Přemýšlím, že si na příští rok taky začnu dělat místo v týmu."

„Tak jsme se na sebe usmáli. Přijel za mnou a já se ho ptal, co ho k tomu vedlo. Jirka říkal, že ho hokej pořád baví a chce to ještě zkusit," vypráví Ujčík. „Takže přemýšlím o tom, že si na příští rok taky začnu dělat místo v týmu. Bača je o rok starší, tak mu dám rok náskok. A příští rok se k tomu vrátím," rozesmál se Ujčík.

„Překvapilo mě to, byl jsem zvědavý," přidal se v rozhovoru na jihlavském webu obránce Daniel Kolář, který ještě loni působil v Prostějově. „Nejdřív jsem tomu nevěřil. Když jsme ho pak viděli na rozbruslení, tak to jsem koukal teda. Myslím, že se s tím popral slušně. Bylo to super."

Vykoukal si ostudu rozhodně neudělal, jeho ice time se dokonce vyšplhal k osmnácti minutám. A to nějaký pátek nehrál... „Nehrál jsem sedm let," pousmál se Vykoukal. „Nevím, jak to vypadalo. Musím se na to podívat. Něco jsem udělal zbytečně, v zásadě to ale možná ušlo. Cítil jsem se jakž takž, na svůj věk... Nějakým způsobem jsem to ubruslil."

Další starty ve zbytku sezony nevyloučil: „Uvidím. Ještě hrajeme dva zápasy doma, takže se teprve rozhodneme s trenéry, jak to bude."

Po prvních střídáních se zdálo, že Vykoukalův comeback nabudil Prostějov ke zlepšenému výkonu. Nad Jihlavou se brzy dostal do vedení a vytvořil si několik dalších šancí.

„Další starty? Uvidím. Ještě hrajeme dva zápasy doma."

Jenže pak prostějovský výkon uvadal a Jihlava nakonec vyhrála 5:2. „První třetinu si myslím, že jsme hráli výborně. V té druhé jsme udělali spoustu zbytečných faulů, z toho jeden jsem udělal já. Dvakrát jsme hráli ve třech, kde jsme dvakrát inkasovali. A my naopak tu přesilovku nevyužili. Ve třetí třetině už to byla asi jenom taková bojovnost. Takový klasický průběh celé naší sezony, kdy máme nějaké šance, ale prohráváme," mrzí Vykoukala čtvrtá prostějovská porážka za posledních šest kol.

Vykoukal za dva týdny oslaví 49. narozeniny. Stal se tak nejstarším hráčem, který letos působí v českých profesionálních soutěžích. Přeskočil dokonce kladenského Jaromíra Jágra.

„Nastoupil jsem, nemyslím si, že to byl úplný propadák," uvedl Vykoukal pro lhkjestrabi.cz. „Samozřejmě mě mrzí, že jsme nevyhráli, protože jsme to vítězství potřebovali. To se ale prostě nepodařilo."

Prostějov tak s 99% pravděpodobností zůstane mimo play off. Kdo by to před sezonou čekal...

„Když si to zanalyzujeme, tak těch důvodů bylo hodně," hodnotí Vykoukal na prostějovských stránkách nepovedený ročník. „Ve druhé části, hned na jejím začátku, to byly porážky, které jsme utrpěli s Kadaní a Sokolovem. To nás docela srazilo."

„Pevně věřím, že opět vstaneme z popela."

„Celkově byla ta sezona divoká a nevydařená. Je to ale stále jen sport," pokračuje Vykoukal, který v Prostějově dělá sportovního manažera. „I přesto, že ta sezona nevyšla, tak musíme poděkovat Statutárnímu městu Prostějov za obrovskou podporu. I když jsme v letošní sezoně to naše město nereprezentovali tak, jak bychom si všichni přáli."

Vykoukal doufá, že prostějovský hokej půjde zase nahoru: „Jak jsem říkal, je to sport. Někdy to jde víc a někdy zase míň. Pevně věřím, že ať tady bude příští sezonu kdokoliv a ten tým bude nějak vypadat, tak navážeme na ty předešlé roky a opět vstaneme z popela."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz