Návrat Sparty do Davosu s otazníkem. Spengler Cup může být zrušen

Foto: EQ Images / Melanie Duchene

29. května 2020, 12:14

Václav Jáchim

Hokejisté pražské Sparty by se měli po deseti letech vrátit na Spenglerův pohár, jenže konání tradiční prosincové akce provázejí otazníky. Příčinou je pandemie koronaviru. Pořadatelé Spengler Cupu věří, že turnaj uspořádají v tradiční podobě. Pokud ale situace neumožní přítomnost fanoušků, klání se poprvé za 64 let neuskuteční.

Informují o tom stránky swisshockeynews.ch. Předseda organizačního výboru turnaje Marc Gianola zdůrazňuje, že bez přítomnosti publika se Spengler Cup 2020 hrát nebude.

„Teď nemohu říci, jestli se nám podaří akci uskutečnit," uvedl Gianola pro zmíněný web. „Je jasné, že na rozhodnutí máme určitou lhůtu. Můžeme počkat do října, nejpozději do listopadu."

Pandemie koronaviru zrušila všechny evropské hokejové soutěže včetně mistrovství světa, které měla v květnu hostit švýcarská města Curych a Lausanne. Pod Alpami věří, že další vývoj bude příznivější a postupně umožní návrat k běžnému životu.

Velké sportovní bitvy prozatím probíhají bez diváků, případně jen s omezeným počtem fanoušků. Právě to je skutečnost, která ohrožuje konání letošního Spengler Cupu. Před prázdnými tribunami by se totiž mezi Vánocemi a Silvestrem nehrálo.

„Pokud nedostaneme v otázce diváků zelenou, Spengler Cup se hrát nebude. Hokejová párty bez fanoušků by žádnou párty nebyla," připomněl Gianola v návaznosti skutečnost, že v Davosu bývá pravidelně mimořádná hokejová atmosféra. Navíc absence publika by znamenala výrazné ekonomické ztráty.

Vedle domácího HC Davos a kanadské reprezentace, která na akci v posledních letech vládla, je v seznamu účastníků letošního turnaje také pražská Sparta. „První jednání proběhla už loni na podzim, kdy jsme Davos poprvé oslovili s možností naší účasti. Rychle a nadšeně souhlasili,“ uvedla generální ředitelka klubu Barbora Snopková – Haberová.

Foto: Juliana Zash, hcsparta.cz

Sparta o účasti v Davosu informovala 9. března. „Rádi bychom navázali na úspěšnou historickou éru. Turnaj je velice atraktivní jak pro fanoušky, partnery, ale i pro naše hokejisty,“ připomněla Snopková Haberová.

Spenglerův pohár se tradičně hraje od 26. do 31. prosince. První ročník turnaje proběhl v roce 1923, od té doby se nehrálo pouze v letech 1939, 1940, 1949 a 1956. Dosud poslední 93. ročník vyhráli hokejisté Kanady, kteří v Davosu slavili už pošestnácté. Sparta se na Spenglerově poháru představila naposledy v roce 2010.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz