Návrat Svačiny po 6 letech? Jízda s pejskem od Romana, číslo 16 i sladká výhra

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Vrátil se do míst, kde to zná jako své boty. Vladimír Svačina se dohodl na rozvázání smlouvy v Pardubicích a zamířil zpátky do Vítkovic, kde předtím dlouho úspěšně působil. Ostravané nasadili čerstvou posilu hned do pátečního duelu s Mladou Boleslaví a šikovný bruslař naznačil, že vítkovický celek v něm získá velkou kvalitu a hlavně klid. Holaňův výběr přehrál Bruslaře v poměru 3:1 a zastavil nepříjemnou šňůru čtyř porážek v řadě.

Trenérský štáb Vítkovic v čele s Milošem Holaňem postavil Vladimíra Svačinu do prvního útoku vedle Jana Hrušky a Dominika Lakatoše. Hned od prvních minut bylo jasně patrné, že tohle trio spolu bude fungovat výtečně.

Svačina začal energicky, skvělým pohybem dělal Bruslařům problémy. Hrál s chutí a především vždy s hlavou nahoře. Není divu, že se v úvodu dostal do slibné šance, ale jeho střelu z mezikruží vykryl mladoboleslavský brankář Růžička

„U první šance jsem nevěděl, že mám více času. Mohl jsem střílet. Pak jsme jeli dva na jednoho s Lakym. Bylo toho dost, ale tentokrát mě nemrzí, že jsme to neproměnili. Důležité je, že jsme se coby nové posily uvedly vítězně,“ usmívá se Svačina.

Jak si pochvaloval spolupráci se svými novými parťáky? „Jsme takoví kočovníci. Všichni jsme se potkali všude. S Lakym jsem hrál v Liberci celé play off, kdy jsme došli až do finále. S Hroudou jsem se zase potkal v Kometě. Hodně mi připomíná Ondru Romana. Je to technický centr, který nahraje, když může. Myslím, že by nám to mohlo sedět,“ tuší.

Třiatřicetiletý útočník se do Vítkovic vrátil po šesti letech, naposledy tady působil v ročníku 2014/15. Pak ho zvábil nedaleký rival z Třince. Několikrát už měl Svačina nakročeno zpátky, ale vyšlo to až nyní. „Vždycky se stalo něco, že to nedopadlo. Miloš Holaň mě měl v Porubě, dobře mě zná,“ vysvětluje.

Sváčo, jeď opatrně! Jsi bez smlouvy

Co ho do Ostravy táhlo? „Jsem tady doma. Každému hráči se hraje lépe, když nastupuje za domácí klub, než cestuje. Jsem rád, že to vyšlo. Na konci roku jsem napsal Vláďovi Vůjtkovi (agent hráče – pozn. red.) esemesku, že jestli je šance se vrátit, jdu do toho. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří umožnili, abych se tady dostal zpátky. V Pardubicích jsme se domluvili úplně bez problémů,“ těší Svačinu.

„Mají tam vizi a tým chtějí omladit, takže mi nedělaly problém a pustily mě. Když jsem pak jel do Ostravy, Vláďa mi říkal: „Sváčo, jeď opatrně. Jsi bez smlouvy.“ Jel jsem trochu volněji, aby se něco nestalo. Ráno jsem to tady pak podepsal. Teď doufám, že nezklamu lidi, kteří se o můj návrat postarali,“ pokračuje.

„Když jsem vlezl do kabiny, přišlo mi, že se absolutně nic nezměnilo. Hned to na mě dýchlo.“

Kreativní hokejista byl plný energie, přitom před zápasem si odkroutil solidní šichtu za volantem. V autě prý najel 900 kilometrů. Proč? „Ondra Roman měl u sebe psa – labradora – a věděl, že pojedu domů, takže chtěl hodit. Tak jsme vyrazili a do toho mi zavolal Šimon (Roman Šimíček, sportovní ředitel Vítkovic – pozn. red.) a zeptal se, kde jsem, že chce, abych hrál hned v pátek, ať si sbalím věci. Zavezl jsem Ondru do Polanky, stavil jsem se domů, dal jsem si kafe a čekal na signál. Pak jsem znovu vyrazil do Pardubic, na bytě jsem nabalil věci a vyrazil zase zpátky do Studénky,“ popisuje svou řidičskou misi.

Ondřeje Romana s sebou do Vítkovic ale nepřibalil. „Teď ne. Uvidíme, co potom. Ondra se vrátil z Finska a podepsal v Pardubicích víceletou smlouvu, takže to není ve hře. Ale varoval jsem ho, že pokud bude šance vrátit se do Vítkovic, jdu. Věděl, že to může nastat,“ prozrazuje Vladimír Svačina.

Ten nastoupil s číslem 16 na dresu. „Ale třináctka už je ve výrobě,“ ujišťuje borec, jenž na ledě strávil více než 16 minut a do statistik se zapsal čtyřmi střelami na branku. „Strašně jsem se na to těšil. Když jsem vlezl do kabiny, přišlo mi, že se absolutně nic nezměnilo. Hned to na mě dýchlo. Hrálo se mi dobře, měl jsem i šance. S nimi si musím příště poradit lépe, ale jako tým jsme podali super výkon,“ dodává na závěr.

Sestřih utkání 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz