Návraty v Budvar aréně: Doležal zpátky v Motoru, Babka na skok doma

Zdeněk Doležal | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Duel předposledních Budějovic s posledním Kladnem ve 38. kole Tipsport extraligy rozhodně nepostrádal třaskavý náboj. Vyprodaná Budvar aréna šestkrát explodovala a dvakrát ztichla, po výsledku 6:2 pro domácí zůstal Černý Petr Středočechům. Dres Motoru oblékl navrátilec Zdeněk Doležal, za hosty nastoupil budějovický odchovanec Jakub Babka.

Důležitost hokejového večera visela ve vzduchu. I proto nezůstaly v hledišti prázdné sedačky. Nemalá tíha okamžiku ležela na hráčích obou týmů. „Samozřejmě, bylo znát, že šlo o velmi důležitý zápas. Museli jsme nechat Kladno pod sebou, ale rychle jsme dali dva góly, takže si myslím, že tlak brzy spadnul,“ povídá Zdeněk Doležal, jenž připutoval do Motoru z hostování v Hradci Králové.

Devětadvacetiletý křídelník měl předvést, zda mu prospěla mise na východě Čech, neboť se dlouho v sezoně nedokázal nastartovat. „Vnímal jsem určitou pozornost. Naštěstí se postarali o góly jiní kluci, a když to takhle půjde dál, nebudu se zlobit. Hlavně abychom se odrazili v tabulce o něco výš, než jsme teď,“ klade na první místo týmový úspěch.

Gól na 2:0 ve 4. minutě byl původně připravený pro Zdeňka Doležala, který si nabruslil k odkryté části kladenské klece u levé tyčky. „Kuba Strnad mi chtěl nahrát před před prázdnou bránu, ale zachytil to bek. Od něho se puk odrazil za brankovou čáru, takže super,“ usmívá se.

„Vnímal jsem určitou pozornost. Naštěstí se postarali o góly jiní kluci."

Ještě blíž k úpravě skóre se motorácký navrátilec ocitl ve chvíli, kdy chyběly necelé čtyři minuty do třetí sirény. Nedotáhl však sólové zakončení ke kýženému efektu. „Postrádal jsem asi trošku klid. Měl jsem si lépe zpracovat puk, který se zvedl na hranu. Byla to taková moje letošní klasika, naštěstí už ten gól nebyl tolik potřeba,“ líčí s úlevou.

Zaplněné ochozy dodaly těžkému duelu potřebnou atmosféru. „Musím říct, že jsem se cítil fakt dobře. Navíc naše lajna začala hned gólem. Dařilo se nám jako lajně i jako mančaftu, takže jsem spokojený,“ ohlíží se Doležal.

Rozdílné pocity si odnášel kladenský obránce Jakub Babka, jenž vyrůstal na budějovickém ledě a v sezoně 2019/20 pomohl Motoru s postupem do extraligy. „Chtěli jsme získat důležité body a opustit poslední místo v tabulce. Bohužel se to nepovedlo. Těžko vstupujete do zápasu, když máte hned oslabení tři na pět a dostanete gól. Za chvíli si dáte vlastní a třetí inkasujete v dalším oslabení. To jsou rány, které nikdo nechce dostat,“ naskakuje mu husí kůže.

Oživující injekci získalo Kladno v podobě korigujícího gólu z hole kapitána Tomáše Plekance po akci Jaromíra Jágra. „O přestávce jsme si řekli v kabině, že musíme zapomenout, co se stalo, protože nelze ovlivnit smolné situace nebo náhody, a jít do toho znovu. Jenže sotva začala druhá třetina, padl zase gól v oslabení. Další rána. Zkoušeli jsme to, nevzdávali se, bušili do vrat. Ale zkrátka to nebyl náš den,“ krčí rameny.

„Těžko vstupujete do zápasu, když máte hned oslabení tři na pět a dostanete gól."

Středočechy zdobila aktivita do poslední minuty. Přestříleli své hostitele 36:25, ještě jednou se trefil Plekanec. Pro lepší výsledek to však bylo málo. „Snažíme se bojovat a nepolevit, máme takový přístup. Kdybychom hráli víc času pět na pět, mohlo se to překlopit na naši stranu. Skutečnost byla taková, že soupeř využil čtyři z osmi přesilovek. Sehrál je výborně,“ uznává Babka.

Výkon hodný obdivu vystřihl hrající klubový šéf Jaromír Jágr, jemuž za měsíc bude jednapadesát. Skvělé držení kotouče, přehled, milimetrové přihrávky, nejméně dvě gólové šance a také trochu rozčilování. Takovou zanechal vizitku u břehu Vltavy. „Všichni to viděli. Má to pořád v rukách. Inspiruje celý náš tým, když sledujeme zblízka, co dělá, jak pracuje, a víme, co dokázal a třeba ještě dokáže. Klobouk dolů,“ neskrývá úctu o generaci mladší hokejista.

Jakub Babka se představil na mateřském ledě po delší době. „Určitě jsem myslel na to, že tady budeme hrát. Ale nepociťoval jsem nijakou větší nervozitu. Samozřejmě jsem chtěl vyhrát a taky se ukázat před rodinou. Žiju nyní v Kladně, ale tady jsem doma. Přišla se podívat většina mých blízkých. S výjimkou dědy, který pracoval celý život v pivovaru a ten je mu bližší i teď v důchodu,“ říká pobaveně.

Jako mladík debutoval Babka v extralize několika starty za Slavii. Potom se protloukal Chance ligou i zahraničními štacemi. Mezi elitou se usadil až po příchodu do Kladna. „Je to tak. Až na prahu třicítky jsem dostal šanci od Jardy, který si mě vytáhl. Jsem za to rád a dělám maximum, abych tady byl platný,“ ujišťuje ceněný univerzál, kterého mohou trenéři využívat v defenzivních řadách i v útoku. „Začínal jsem jako útočník, ale postupně jsem si zvykl na oba posty. Aktuálně mě zařazují spíše do obrany. Víc mě to baví. Člověk má víc času na ledě a je víc na puku,“ nachází výhody.

„Aktuálně mě zařazují spíše do obrany. Víc mě to baví. Člověk má víc času na ledě a je víc na puku."

Donedávna plnil studijní povinnosti, nyní si stavební inženýr Jakub Babka naplno užívá roli profesionálního sportovce. „Loni jsem úspěšně složil státnice. Už nemám žádný vedlejší stres. Užívám si hokej a všechno okolo. V budoucnu bych se rád věnoval stavařině, ale uvidíme, co přinese život,“ nedělá si starosti.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz