Nechtěl jsem být podepsaný pod sestupem, říká Svoboda. Teď hodlá slavit se Znojmem

Tomáš Svoboda v dresu Znojma | Foto: Tomáš Žák ml. hcorli.cz

Je jednou z největších hvězd druholigového Znojma, borcem, který má dovést orlí letku do Chance ligy. Poslední dva měsíce však Tomáš Svoboda strávil v pardubické rezervě a pomohl ji svými výkony ve druhé nejvyšší soutěži zachránit. Teď se vrací zpět na jih Moravy, aby dokončil další důležitou misi. O tom všem je následující rozhovor.

Když se v sobotu rozhodlo o tom, že pardubická rezerva zachrání Chance ligu, spadl vám velký kámen ze srdce, že?
Samozřejmě, spadlo to z nás. Řekl bych, že to byla úleva pro celou organizaci. Když jsme do Pardubic s Honzou Hruškou přicházeli, díra byla velká. O to lepší je, že se nám manko podařilo stáhnout a Chance ligu udržet.

Kde byl podle vás zlomový moment, který rozhodl o tom, že Šumperk nakonec přeskočíte?
Nevím, jestli bych nějaký moment označil za vyloženě zlomový. Vybral bych ale domácí zápas s Porubou, který jsme hráli relativně nedávno a ve kterém jsme uhráli dva body. Moc se s těmi body nepočítalo, protože Poruba je silný soupeř. Od té chvíle jsme věděli, že záchrana je blízko.

Nutno říct, že většinu domácích zápasů jste od ledna zvládali velice slušně, což byl podle mě další z klíčových aspektů záchrany.
Rozhodně! Když to vezmu obecně, tak pokud chcete být úspěšní, měli byste body doma sbírat pravidelně a sem tam přivést něco zvenku. Pokud občas vyhrajete doma a občas venku, body vám moc nenaskakují, protože totéž se většinou daří i soupeřům.

„Když jsme v domácím zápase s Porubou uhráli dva body, věděli jsme, že záchrana je blízko.“

O vás se vědělo, že během sezony můžete alternovat ve vyšší soutěži. Řekněte mi ale upřímně, když před vás postavili možnost jít do v té době beznadějně posledních Pardubic, neváhal jste?
Na rovinu řeknu, že nikam daleko se mi už cestovat nechtělo. Aby to pro mě mělo význam, muselo mi to dávat smysl. Pro Pardubice hrála v tomhle ohledu důležitou roli osoba Tomáše Rolinka. Tomáš tamní rezervu vede z pozice manažera, přičemž my se spolu dobře známe. Byla to pro mě výzva. Jsem podepsaný pod chomutovským sestupem z extraligy a pod dalším sestupem jsem svoje jméno mít nechtěl. I proto jsem si řekl, že Pardubicím pomůžu a udělám maximum.

Na jaký tým jste narazil, když jste poprvé přišel do pardubické kabiny?
Když jsme odjížděli do Pardubic, právě o tomhle jsme se s Honzou Hruškou hodně bavili. Musím na rovinu říct, že jsem čekal, že to bude horší. Nálada byla celkem pozitivní, hlavy dole nikdo neměl. Kluci si byli samozřejmě vědomi toho, že manko je velké a že musí začít sbírat body, zároveň z nich ale bylo cítit velké odhodlání. Právě to si myslím, že nakonec rozhodlo.

„Pro Pardubice hrála osoba Tomáše Rolinka, se kterým se známe.“

Řekl bych, že Pardubice v řadě zápasů nehrály špatně, ale chyběl jim v klíčových momentech trochu větší klid, což se změnilo vaším příchodem.
Byl to důvod, proč nás tam brali. Bavili jsme se na tohle téma s Dušanem Salfickým i dalšími lidmi z pardubického vedení. Problémem bylo, že pardubická rezerva byla vytvořená hodně narychlo a zejména v počáteční fázi sezony se tam hráči hodně střídali. Docházelo k celkem velkým přesunům mezi áčkem a béčkem, takže kluci v béčku spolu mnohdy ani netrénovali. Pak je samozřejmě těžké, když máte hrát přesilovky a tak dále. S naším příchodem se kádr ustálil, což bylo znát. Řekl bych, že i pardubické vedení ví, že pro další sezony bude potřeba sehnat dva tři zkušené hráče, kteří týmu dají řád.

Tomáš Svoboda během výpomoci v Pardubicích

Tomáš Svoboda během výpomoci v Pardubicích | Foto: hclitomerice.cz

Osobně máte v Chance lize bod na zápas, což je skvělá bilance...
Musím říct, že jsem byl sám zvědavý, jak mi to půjde. Sice jsem před pár lety odehrál několik zápasů v Litoměřicích, ale jinak jsem byl poslední roky ve Znojmě, které hrálo rakouskou soutěž. Že jsem se v Chance lize dokázal prosadit, je pro mě i Znojmo pozitivní zjištění.

„Na začátku sezony hráči mezi pardubickým áčkem a béčkem hodně rotovali.“

Z mladíků v pardubickém dresu vás nejvíc zaujal kdo? Osobně vidím velký potenciál v Ondřeji Matýsovi a Jakubu Lichtagovi.
Určitě souhlasím s těmito jmény. K nim bych přidal Tomáše Urbana s Robinem Kaplanem. Tohle jsou poctiví, pracovití kluci, kteří na sobě makají a mají do budoucna velký potenciál.

Jak vlastně vnímáte přínos rezerv typu Pardubice B v profi soutěži? Pro mladé hráče určitě super, na druhou stranu fanoušci si často stěžují, že takový soupeř je neatraktivní.
Podle mě tyhle projekty mají svoje opodstatnění. Když se někdo v pardubickém áčku zraní, během dvaceti minut může z Chrudimi přijet náhrada. Na podobné bázi funguje Třinec a Frýdek-Místek. Stejně to měl i Liberec s Benátkami. A kdo jiný než tyhle movité kluby by takové rezervy měl budovat. Je to super i pro hráče, kteří můžou získávat zkušenosti v dospělém hokeji. Řekl bych, že v tomhle za vyspělým hokejovým světem pořád dost zaostáváme.

A co ti fanoušci?
Chápu, že pro lidi rezervy většinou nejsou moc atraktivní. Musím však říct, že v závěru sezony nás do Chrudimi jezdil podporovat i pardubický fanklub. Co vím, měly by se v Chrudimi dělat určité úpravy z pohledu zázemí, takže věřím, že je to tam na správné cestě.

„Farmy a partnerské kluby mají svoje opodstatnění.“

Play off Chance ligy budete sledovat?
Minimálně výsledky určitě sledovat budu. V soutěži mám spoustu kamarádů. Zápasů ale asi moc neuvidím, protože brzy začíná play off i Znojmu.

Tomáš Svoboda během výpomoci v Pardubicích

Tomáš Svoboda během výpomoci v Pardubicích | Foto: hclitomerice.cz

Zkuste vybrat jeden tým, který podle vás postoupí do baráže.
Těžká otázka. Hrál jsem proti všem a nejvíc se mi líbila Poruba, byť mě zklamala výsledkem se Šumperkem. Ani u nás nebyla dominantní, ale když jsme hráli u nich, byl to nejlepší mančaft, proti kterému jsem v Chance lize letos hrál.

Jaká máte očekávání od play off 2. ligy?
Těším se, bude to velká výzva. Uděláme všechno pro to, abychom uspěli a posunuli znojemský hokej o level výš. Jsem zvědavý na semifinále, do kterého věřím, že se dostaneme a konfrontaci s týmy ze Západní konference.

Co adaptace na jiný styl hokeje?
Podle mě to bude v pohodě. Hokej v Chance lize je samozřejmě trošku jiný. Jsou tam pasáže, které se ve 2. lize neobjevují. Ale už mám dost zkušeností, abych si s tím poradil.

„Uděláme všechno, abychom uspěli a posunuli znojemský hokej o level výš.“

Nebojíte se, že v závěru sezony do vás poloprofesionální soupeři půjdou až zákeřně?
Bál jsem se toho na začátku sezony, když jsme rozdali pár desítek. Říkal jsem si, aby nám to ostatní nechtěli osladit. Naštěstí jsem se s ničím takovým nesetkal a doufám, že ani nesetkám. Občas samozřejmě přijdou hraniční zákroky, ale to platí po 2. ligu, Chance ligu i extraligu. Rozhodně bych ale neřekl, že po nás jde někdo jen kvůli tomu, že jsme profíci.

Mimochodem, prošel jste celou řadou stadionů, jak na vás působí znojemské zázemí?
Prošel jsem jich opravdu hodně a znojemské zázemí je jedno z nejlepších. Porovnávám ho i s extraligovými stadiony, kde by se rozhodně neztratilo. Dokazuje to i skutečnost, že se ve Znojmě tradičně konají zápasy reprezentace. S řadou reprezentantů se znám a snad všichni si Znojmo pochvalují. Co vím, řeší se výměna multifunkční kostky, která pokud se povede, bude mít Znojmo regulérní extraligový stadion.

Tomáš Svoboda v dresu Znojma

Tomáš Svoboda v dresu Znojma | Foto: Tomáš Žák ml. hcorli.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz