Nejprve trápení, pak sladký obrat. Aktivní český tým v Praze zlomil Finy

Foto: Jan Beneš, Český hokej

12. května 2021, 22:13

Jan Šimek

Česká reprezentace vstoupila do posledního turnaje před mistrovství světa vítězně. Na úvod Českých hokejových her si národní tým poradil s Finskem. Seveřané sice vedli, ale Pešánova parta díky trefám Libora Šuláka a Matěje Stránského skóre otočila a zvítězila 2:1.

Jak trenéři avizovali, do branky se postavil Roman Will. V obraně už naskočil Michal Moravčík stejně jako jeho spoluhráč Jiří Smejkal, jenž se představil ve čtvrté útočné formaci. V prvním útoku se objevil uzdravený Tomáš Zohorna.

Češi začali aktivně a už po pěti minutách mohli jít do vedení, ale Adam Musil Säteriho nepřekonal a agilní Lenc se k dorážce neprobil včas. Krátce nato ovšem udeřili Finové. Po nahození Rindella toho Will před sebou moc neviděl a zřejmě i po nešťastné teči Špačka puk skončil až v české brance.

Pešánův celek svého soupeře výrazně přestřílel – v první třetině v poměru 15:4, ale gól ne a ne vstřelit. Národní tým byl aktivní i ve druhé části. V jejím úvodu Stránský obkroužil finskou klec, a pak poslal chytrou přihrávku do mezikruží na Tomáška, jeho tutovku ale zlikvidoval brankář Säteri.

Nejlepší střelec Tipsport extraligy vzápětí zakončoval sám, i tentokrát ovšem vyšel ze souboje jako vítěz finský gólman. Krátce nato si na Säteriho nepřišel ani expres Blümel. Češi, kteří byli nadále střelecky mnohem aktivnější než jejich severský protivník, si ale pomohli v početní výhodě. Šulák vypálil od modré, trefil tyčku, ale puk se odrazil od nohy Säteriho za brankovou čáru – 1:1.

Finové si mohli vzít náskok zpět v závěru druhé dvacetiminutovky, jenže kotouč po Savinainenově bekhendovém pokusu těsně minul tyč Willovy branky. Český brankář se pak zapotil hlavně zkraje třetí části, kdy si ale nakonec poradil jak se střelou Kontioly, tak s únikem Turunena. A pak to přišlo. V čase 48:48 vystřelil od modré Vitásek, clonící Matěj Stránský touš tečoval nejspíše svými kalhotami a národní tým rázem vedl.

Seveřané přidali, v závěru třetí třetiny si po faulu Tomáše Zohorny zahráli přesilovku, ale hráči národního týmu oslabení zvládli skvěle a výhru už si vzít nenechali. Češi tak v přípravě na mistrovství světa ještě neprohráli, zvítězili posedmé v řadě.

České hokejové hry za sebou mají dvě úvodní utkání. Závěrečný turnaj Euro Hockey Tour pokračuje ve čtvrtek odpoledne, kdy se střetne Rusko s Finy (16.00). Večer od 20 hodin pak jde do akce národní tým, který změří síly se Švédskem.

Výsledek prvního utkání národního týmu na Českých hrách 2021

FINSKO – ČESKO 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Rindell – 38. Šulák (Špaček), 49. M. Stránský (Vitásek, Špaček).
Rozhodčí: Hradil, Pražák – Lederer, Špůr.
Vyloučení: 4:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 22:37 (4:15, 6:13, 12:9).
Nejlepší hráči: Harri Säteri – Roman Will.
Hráno: 12. května v Praze.
Diváci: 1 000.
Finsko: Säteri – Seppälä, Eronen, Lindbohm, Rindell, Sund, Friman, Kivistö, Nousiainen – Innala, Kontiola, Ojamäki – Turunen, Ruohomaa, Pakarinen – Savinainen, Björninen, Karjalainen – Hännikäinen, Mäenalanen, Anttila – Tiivola. Trenér: Jalonen.
Česko: Will – Šulák, Moravčík, Vitásek, Ščotka, D. Musil, Jordán, Galvas – H. Zohorna, T. Zohorna, Blümel – Sekáč, Hanzl, Radil – Lenc, Špaček, Stránský – Smejkal, A. Musil, Tomášek – Červený. Trenér: Pešán.

Další dnešní utkání Českých her 2021

ŠVÉDSKO – RUSKO 4:6 (1:1, 1:3, 2:2)

Branky a nahrávky: 9. O. Lindberg (P. Lindholm, Lööv), 32. Frödén (Berggren, Lööv), 48. Hållander (Rasmussen, M. Kempe), 49. Pudas (Pilut, Friberg) – 14. Ožiganov (Švec-Rogovoj, Kameněv), 22. Burdasov, 23. E. Galimov (Okulov, Slepyšev), 38. Burdasov (Ožiganov, Podkolzin), 47. Kameněv, 60. Kameněv.
Rozhodčí: Pešina, Šindel – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 7:5.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 21:20 (6:7, 7:9, 8:4).
Nejlepší hráči:
Klas Dahlbeck – Dmitrij Voronkov.
Hráno: 12. května v Praze.
Švédsko: Reideborn – Lööv, Dahlbeck, Pudas, Pilut, Lundkvist, Sellgren – M. Kempe, Rasmussen, Hållander – Friberg, P. Lindholm, O. Lindberg – Berggren, Wingerli, Frödén – Wedin, Ljungh, Larsson. Trenér: Garpenlöv.
Rusko: Samonov – J. Jakovlev, Chafizullin, Dronov, Ožiganov, Rafikov, A. Marčenko, Naumenkov – Slepyšev, Šalunov, Okulov – Podkolzin, Kraskovskij, Burdasov – Safonov, Zernov, E. Galimov – Švec-Rogovoj, Kameněv, Timkin – Voronkov. Trenér: Bragin.

Další program Českých her 2021

Středa 12. května:
20:00 Finsko – Česko (ČT sport)

Čtvrtek 13. května:
16:00 Rusko – Finsko (ČT sport)
20:00 Česko – Švédsko (ČT sport)

Sobota 15. května:
11:00 Švédsko – Finsko (ČT sport)
15:00 Česko – Rusko (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz