Nejprve trenér, později i hráč. A nyní spálím výstroj, plánuje po zisku titulu Jaroslav Špaček

22. dubna 2013, 14:53

Jan Vacek

Naskočil pouze do tří ostrých zápasů, přesto se stal jedním z hrdinů Plzně. Zkušený obránce Jaroslav Špaček (na snímku) má za sebou parádní ročník, ve kterém nejprve pomáhal s trénováním obránců, následně se postavil i na plzeňskou střídačku. Po sérii zdravotních potíží sám naskočil do pátého finálového duelu, od té doby už sestavu Škody neopustil. A v neděli s ním mohl slavit sladký triumf. "Jsem rád, že to mám za sebou. Je to paráda," vyhlásil sympatický zadák.

Jaroslav Špaček dlouho zůstával v ústranní, jeho vliv na chod týmu však byl velký. V závěru základní části se posunul na střídačku, ve finálové bitvě pak po roce oblékl výstroj a vyrazil pomoci svému týmu v rozhodujících okamžicích. "Jsem nadšený, že jsme to zvládli. Hlavně kvůli Martinu Strakovi, který pro Plzeň odvedl kus fantastické práce. Nyní mohu v klidu spálit výstroj," usmíval se olympijský vítěz z Nagana.

Jak jste si definitivně poslední utkání bohaté kariéry užil?
"Já si myslím, žejsme odehráli výborný zápas. Plnili jsme, co jsme chtěli a odmakali to. Jasně, že tam byly i chyby, ale to k tomu patří. Nádherně hrál i Zlín, kloubouk dolů před tím, jakou měli sezonu."

Ve finále ale mohl uspět jen jeden, byla Plzeň šťastnější?
"Oni už přece jeden titul mají, my ho potřebovali. V prodloužení mohly oba týmy vstřelit gól, ale já jsem celou dobu věřil, že bude štěstí na naší straně."

Klíčovou bitvu symbolicky rozhodl právě Martin Straka, jenž po triumfu toužil snad nejvíc.
"Martin to dorazil. Za to, jaký je hokejista, si to jednoznačně zaslouží. Po celou kariéru to dokazoval, pak se vrátil od Plzně a klub neuveřitelně zvedl."

Vyrovnávací branka Zlína padla poté, co obránce Tomáš Slovák přiznal svou teč. Co jste mu v kabině řekli?
"On je hrozně pobožnej. Věří, že kdyby zalhal, vyčítal by si to pak do konce života. Je to fair play. Klidně by za to mohl dostat nějakou cenu. On do hokeje dává všechno, celý srdce i celého člověka. Byl to jeden z největších tahounů našeho týmu."

Finálovou sérii jste při tom mohli uzavřít už v pátek, šestý duel byl pro Plzeň dobře rozehraný...
"My jsme strašně chtěli vyhrát doma, ale po celou sezonu jsme jako mančaft hráli lépe venku. Získávali jsme tam hodně zápasů a nyní věřili, že to bude platit dál. Když u nás začal Zlín nebo kdokoli jiný bránit, nebyli jsme schopní dodržovat taktiku, kterou jsme si řekli. V pátek jsme za porážkou udělali tlustou čáru a soustředili se na sedmé utkání.

Vy jste ze zápasu po prvním prodloužení odstoupil. Co se stalo?
"Bohužel jsem si obnovil zranění kolena. Věděl jsem už před zápasem, že mě to trochu pobolívá. Další dva beci byli připravení, záleželo pouze na tom, jak dlouho vydržím. Bylo to docela v pohodě, ale pak se to nějak zvrtlo. První prodloužení jsem ještě zvládl, ale pak už to bolelo tak, že jsem se nemohl ani pořádně rozcvičit. Nešlo to dál, nemělo to smysl. Jsem rád, že to nakonec vyšlo. Já se vrátil do své původní role na střídačce, já ani hrát nechtěl. Ale měli jsme velkou marodku, tak jsem do toho skočil."

Co jste po zisku trofeje řekl kamarádovi Martinu Strakovi?
"Doporučil jsem mu, aby zamknul zimák a odjel někam na dovolenou. Samozřejmě s námi bude slavit, ale pak mu doporučuju, aby vzal rodinu a odjel si někam vyčistit hlavu. Ať už bude příští rok hrát nebo ne, ten hlavní tlak z něj spadl. Dokázal to, dovedl Plzeň k titulu, to je něco fantastického. Teď už si to bude jenom užívat."

A co vy?
"Nejdřív spálím výstroj. Chci vidět svoji ženu a děti. Užiju si oslavy s klukama, ale aktivní kariéra už je minulostí. Budu chodit jen za staré pány, na ně se těším. Bude to pohoda. Oni v sobotu vyhráli turnaj, posílali nám trofej. Oni chtěli, abych o víkendu naskočil, ale nějak to nevyšlo. Musel jsem do Zlína."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz