Největší mráz v historii, oblečení na pláž a deset gólů! Winter Classic bavilo

Foto: nhl.cz

2. ledna 2022, 20:34

Lukáš Mihal

V noci na neděli proběhl dlouho očekávaný duel pod otevřeným nebem a nabídl hokejovým příznivcům všechno, co sliboval. Winter Classic mezi Minnesotou a St. Louis bylo obrovským zážitkem pro necelých 39 tisíc fanoušků, i když většina z nich nakonec nemusela být spokojená, neboť přestřelku ovládli Blues. Nuda to ale rozhodně nebyla, navíc bylo překonáno několik rekordů NHL.

Pojďme se prvně zaměřit na samotné utkání. To poměrně dlouho nabízelo vyrovnaný vývoj, tedy pouze do druhé periody. Tam Blues nasázeli neuvěřitelných pět branek, čímž stanovili nový rekord. Žádný tým totiž v utkání pod širým nebem nikdy nevstřelil pět branek během jedné třetiny. Největší měrou se na tom podílel Jordan Kyrou, který dva góly sám vsítil a ještě zapsal dvě asistence. Stal se tak první hvězdou duelu.

„Je to neuvěřitelné. Kdykoliv hrajete Winter Classic, je to prostě cool. Jako malé dítě jsem vždycky snil o tom, že si ho zahraju,“ stručně popisoval své pocity nejlepší hráč zápasu.

St. Louis tak po druhé části vedlo 6:2 a vypadalo to na hotové utkání. Wild se však ještě chopili slova, díky čemuž vyrovnali rekord. V poslední třetině totiž dvakrát skórovali, čímž zaokrouhlili počet gólů v zápase na deset. Tolik branek v utkání pod širým nebem padlo před tímto střetnutím jenom dvakrát v historii. To ale Minnesotě stejně může být jedno, jelikož na vysněné body nedosáhla.

Kromě vyrovnání rekordu je tu ale další nový rekord. Při zahajovacím buly se totiž naměřil největší mráz v historii, ručička teploměru se nakonec zastavila na -21°C. Dřívější rekord platil z roku 2003, kdy se konalo Heritage Classic, kterého se účastnily Edmonton a Montreal. Tam organizátoři naměřili o tři stupně více, avšak hráči na ledě toto asi příliš neřešili, protože prostě pořád byla opravdu velká kosa.

Kuřecí vývar místo vody, Talbot chytal s kulichem

Kvůli tomu se samozřejmě muselo změnit několik hokejových tradic. Hráči se nemohli občerstvovat vodou, protože ta by zmrzla. Ve svých lahvích tak měli připravený kuřecí vývar, který si ohřívali zejména o přestávkách.

V takové zimě samozřejmě muselo být všechno vyhřívané. Střídačky, trestné lavice, dokonce i led, aby splňoval parametry NHL. Všichni hráči navíc museli být navlečeni v termoprádle, hojně využívali nákrčníky, Cam Talbot dokonce chytal s kulichem. NHL tak doslova splynula s přírodou.

„Už jsem několik takových zápasů sledoval a všichni vždycky říkali, že je okolo toho plno práce. Být součástí je určitě úžasný pocit, ale můžeme děkovat zejména organizátorům. Všichni si ceníme práce, kterou odvedli, díky čemuž to byla opravdu zábavná zkušenost. Vidět tolik fanoušků fandit, do toho ještě ohňostroje. Byla to prostě šílená show, kterou si už navždy budeme pamatovat,“ hledal slova chvály brankář St. Louis.

Minnesota tak svůj první Winter Classic moc dobře nezvládla. Poslední dobou se jí však vůbec nedaří, navíc k poslednímu utkání nastoupila 20. prosince, což také nese podíl viny. Naopak St. Louis asi bude chtít hrávat pod širým nebem častěji, jelikož v něm zvítězilo i podruhé. V roce 2017 při své premiérové účasti porazilo Chicago 4:1.

Hráči Blues zaujali hokejový svět i svými plážovými oděvy, v nichž dorazili na baseballový stadion Target Fields v Minneapolis. „Každý pořád řešil, jaká je tady zima, tak jsme si říkali, že by bylo fajn být připraveni na nějaké to slunění a užívání si,“ smál se kapitán Ryan O'Reilly. „Bylo to pěkné, dost jsme se i zasmáli,“ doplnil.

„Hráči se ptali, jestli mohou něco vymyslet na příchod ke stadionu. Nevěděl jsem, co mají nachystáno, takže jsem byl trochu překvapený, ale myslím, že se to fakt povedlo,“ uvedl spokojený trenér St. Louis Craig Berube, který dovedl tým už k osmé výhře z posledních devíti utkání.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz