Nejvíc zástupců! Na MS jede pět českých rozhodčích, mezi nimi dva nováčci

Foto: khl.ru

8. dubna 2021, 13:55

Ondřej Mach

Na letošním mistrovství světa v Lotyšsku se představí pět českých rozhodčích. Do Rigy vyrazí hlavní sudí Martin Fraňo, Antonín Jeřábek a Robin Šír, přidají se k nim čároví arbitři Daniel Hynek a Jiří Ondráček. Seznam 36 rozhodčích pro blížící se světový šampionát zveřejnila IIHF.

Mistrovství světa se mělo původně konat také v Bělorusku, Mezinárodní hokejová federace ale v lednu kvůli nestabilní politické situaci zemi odebrala pořadatelství.

Jediným pořadatelem tak bude Lotyšsko. Turnaj se odehraje v Rize, začne 21. května a skončí 6. června. Zúčastní se ho také pětice českých rozhodčích.

„Všech nominací si velmi vážíme, protože potvrzují dlouhodobě vysokou úroveň a kredit našich rozhodčích.“

Česká republika bude mít v tomto ohledu na MS nejvyšší zastoupení. IIHF nominovala arbitry ze 14 zemí, o jednoho zástupce méně mají Finsko, Rusko a Švédsko.

„Všech nominací si velmi vážíme, protože potvrzují dlouhodobě vysokou úroveň a kredit našich rozhodčích,“ uvedl v tiskové zprávě předseda komise rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler.

Stejný počet zástupců měla Česká republika na mistrovství světa před šesti lety, tehdy šampionát hostily Praha a Ostrava.

? | Česká stopa na MS do 18 let bude o něco širší. Zápasy totiž budou řídit i dva naši rozhodčí ?

Zveřejnil(a) Mládežnický hokej dne Úterý 16. března 2021

„Vzhledem k pandemii a omezením mezinárodního styku jsme nominovali především evropské rozhodčí, zatímco nedávný šampionát juniorů odřídili ti kanadští,“ řekl člen komise rozhodčích IIHF Pavel Halas.

„Výběr probíhal i s ohledem na příští olympiádu, protože dalších možností, jak výkonnost rozhodčích otestovat při vrcholné události, již mnoho nebude,“ dodal Halas.

„Vzhledem k pandemii a omezením mezinárodního styku jsme nominovali především evropské rozhodčí.“

Nejzkušenějším českým sudím bude Antonín Jeřábek, pro kterého půjde o osmé mistrovství světa. Z toho si třikrát zapískal finále, dvakrát se představil také na olympijském turnaji.

Šestou účast na MS přidá Martin Fraňo, který působí v Kontinentální hokejové lize. 

Na jeden z vrcholů sezony se podruhé podívá Jiří Ondráček, ten si debut odbyl v roce 2019 na Slovensku. První šampionát čeká Robina Šíra a Daniela Hynka. 

Nominace rozhodčích na MS v Rize (21. května – 6. června 2021):

Hlavní rozhodčí:
Antonín Jeřábek, Robin Šír, Martin Fraňo (všichni Česko), Oliver Gouin (Kanada), Roman Gofman, Jevgenij Romasko (oba Rusko), Mikael Nord, Tobias Björk (oba Švédsko), Lassi Heikkinen, Kristian Vikman (oba Finsko), Andrew Bruggeman (USA), Andre Schrader (Německo), Michael Tscherrig (Švýcarsko), Maxim Sidorenko (Bělorusko), Mads Fransen (Dánsko), Andris Ansons (Lotyšsko), Peter Staňo (Slovensko), Christoph Sternat (Rakousko).

Čároví rozhodčí:
Jiří Ondráček, Daniel Hynek (oba Česko), Lauri Nikulainen, Hannu Sormunen (oba Finsko), Nikita Šalagin, Gleb Lazarev (oba Rusko), Ludwig Lundgren, Emil Yletyinen (oba Švédsko), Dustin McCrank (Kanada), Brian Oliver (USA), Dmitrij Goljak (Bělorusko), Andreas Weise Kroyer (Dánsko), Elias Seewald (Rakousko), Nicolas Constantineau (Francie), Jonas Merten (Německo), Šimon Synek (Slovensko), Davis Zunde (Lotyšsko), David Obwegeser (Švýcarsko).

Foto: Michal Eger

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz