Němci jsou po 42 letech v semifinále: Stále nám nedochází, co jsme dokázali

Foto: iihf.com

21. února 2018, 17:48

Jan Šimek

(KWANTONG, od našeho zpravodaje) Překvapení, šok, nebo snad zázrak? Němečtí hokejisté si po 42 letech zahrají na olympiádě o medaili. Se Švédskem odehráli vyrovnanou partii už ve skupině, ale prohráli nejtěsnějším možným rozdílem. Němci si ale schovali odplatu na ideální okamžik. Švédům vrátili porážku ve čtvrtfinále olympijského turnaje a postupují do semifinále.

Mezi nejlepší čtyřkou olympijských her byla německá hokejová reprezentace jen dvakrát. Naposledy v roce 1976 v Innsbrucku, kde brala bronz. Turnaje se nezúčastnily týmy Kanady a Švédska. Předtím byli Němci bronzoví v roce 1932, to pro změnu hrály na olympiádě v Lake Placid pouze čtyři mužstva.

Německá parta pod vedením kouče a bývalého skvělého útočníka Marco Sturma po dvou slepených gólech Ehrhoffa a Noebelse vedla ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pchjongčchangu nad severským favoritem už 2:0. Pak sice snížil Lander, ale dvoubrankový náskok vrátil Němcům rodák z Plané u Mariánských Lázní Dominik Kahun. Švédové ovšem dokázali srovnat a šlo se do prodloužení.

Foto: iihf.com

V jeho úvodu se ale trefil Patrick Reimer a posunul německé mužstvo mezi čtveřici nejlepších. „Věděli jsme, že Švédové mají šanci kdykoliv se vrátit do zápasu. Srovnali, ale nechtěli jsme ztratit hlavu. Zvládli jsme to,“ povídá německý hrdina. „Viděl jsem, že se před brankou trochu otevřel prostor, zkusil jsem se do něj dostat a povedlo se. Pak se ke mně od brankáře nějak odrazil puk a spadlo to tam,“ popisuje Reimer svůj zásah.

„Za to, jak makali a jak hráli, jsem na kluky pyšný. V prodloužení se mohlo stát cokoliv. Jeden šťastný odraz, puk mohl skončit v brance a byl by konec. Reimer to ale udělal výborně,“ chválí svého spoluhráče zkušený Marcel Goc.

Rozhodčí ještě platnost Reimerovy trefy zkoumali na videu a nakonec signalizovali jasné heslo: Gól platí. Německá euforie mohla propuknout znova. „Hned jsem věděl, že ho nemůžou odvolat. Byl jsem si docela jistý, ale ta chvilka čekání byla fakt napínavá,“ usmíval se Reimer.

To, na co 42 let čekaly generace německých hokejistů, se povedlo borcům kolem Marcela Goce. „Pro náš sport je to skvělý úspěch a veliká reklama. Navíc, když se nám to podařilo tady na olympiádě. Nejsme „jen“ na mistrovství světa, kde je to pouze o hokeji. Tohle je obří akce,“ zdůrazňuje kapitán německého výběru.

Foto: iihf.com

„Je to splněný sen. Jsme nadšení, že máme šanci zahrát si o medaili. Možná budeme potřebovat ještě pár minut nebo celou noc, abychom to vstřebali a uvědomili si, co jsme dokázali. Je to velký krok dopředu. Před čtyřmi lety jsme se nekvalifikovali do Soči. Teď jsme kvalifikaci sehráli výborně a poctivá práce se nám začíná vyplácet,“ dodává Goc.

Pohádka jeho party ale končit nemusí, dokáže německý outsider překvapit i Kanadu? Semifinálová bitva je na programu v pátek od 13:10.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz