Němci se z covidové hrozby vylízali, na Čechy vyrukuje i Tygr Rossmy

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

19. dubna 2021, 22:12

Martin Voltr

Maximální odhodlání bude zdobit české mladíky v každém zápase, ovšem nemá cenu popírat realitu: Němci jsou pro ně nejen prvním, ale současně i klíčovým soupeřem v základní skupině mistrovství světa do 18 let.

Prognózy před loňským šampionátem nebyly pro českou reprezentací ani trochu růžové. Stützle, Peterka a Reichel totiž nevbuzovali jenom respekt, nýbrž strach. Velký strach. S tím, co předvedli na dvacítkách, by mezi svými vrstevníky dělali potíže i soupeřům ze světové špičky.

Bez téhle generace už budou mít Němci o poznání slabší tým, to je bez debat. Tím ale nelze automaticky tvrdit, že slabý. Zvlášť v sezoně, kdy toho na mezinárodní scéně nikdo moc nesehrál.

Soupisky účastníků MS do 18 let

Kanada na MS 18: Dvě superhvězdičky, a na koho se „zapomnělo“? »
Osmnáctka odlétá na MS v pondělí, bere dva hráče navíc »
Rusové mezi favority MS 18. Řešili ale problém s vízem »

Pro naše západní sousedy bylo nejdůležitější zprávou uplynulých dnů, že jsou zdravotně v pořádku. Začátkem dubna měli na přípravném kempu jeden pozitivní test na covid-19, a tak tento kemp okamžitě ukončili a škrtli dvojici přípravných utkání se Švýcarskem. Start dalšího soustředění už to ale neovlivnilo a stejně jako všichni ostatní mohli v pondělí odletět do Ameriky.

Spousta německých hokejistů neměla během ročníku velkou zápasovou praxi, juniorskou soutěž totiž potkal stejný osud jako tu českou. Dva hráči pravidelně nastupovali v nejvyšší seniorské DEL – obránce Adrian Klein (Straubing) a útočník Yannick Proske (Iserlohn). K nim můžeme připočíst ještě brankáře Nikitu Quappa s 11 starty za Krefeld.

Foto: Twitter Deutscher Eishockey-Bund

Početnou legii v reprezentačním mužstvu tvoří talenti z rakouské akademie v Salcburku. Julian Lutz a Sebastian Cimmermann už byli poměrně produktivní v seniorské Alpské hokejové lize, tu si zahrála i dvojčata Nicolaus a Thomas Heiglovi. Všechna tato i další jména se předtím mihla také v české juniorské soutěži.

Ovšem za nejzajímavějším jménem – z českého pohledu – musíme zamířit ne na jihozápad, nýbrž na sever. Na mistrovství světa si totiž zahraje i dlouholetý tahoun mládežnických týmů Liberce a mistr extraligy dorostu z roku 2019, sympaťák Bennet Rossmy.

Nebýt koronavirové stopky, s velkou pravděpodobností by mezi Tygry pokračoval a dostával by i šance v Benátkách nad Jizerou, kde zatím nastoupil ke čtyřem utkáním. Jenže za daných okolností zvolil odchod do týmu Lausitzer Füchse. Ve druhé nejvyšší soutěži dospělých byl nejmladším pravidelně nastupujícím hráčem a 46 utkání mu vyneslo 6 branek a 10 nahrávek.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Zejména obránce Jakub Šedivý, jenž po zranění předal právě Rossmymu kapitánské céčko pro zlaté mistrovství republiky ve Vítkovicích, si tak bude mít s kým popovídat. Ovšem na úvod základní skupiny půjde veškeré kamarádství stranou – kdo vzájemný duel vyhraje, ten si výrazně přikloní postup do čtvrtfinále.

Pro Němce by to automaticky znamenalo úspěch, vždyť předloni se teprve vrátili mezi elitu; poprvé od roku 2015. Zahráli si na čtrnácti z dosavadních jednadvaceti turnajů, nejlépe skončili dvakrát pátí (2001 a 2008).

Nominace Německa na MS do 18 let

Brankáři (3):
Luca Ganz (Mannheim), Nikita Quapp (Krefeld), Simon Wolf (Salcburk).

Obránci (8):
Rayan Bettahar, Malte Krenzlin (oba Mannheim), Sten Fischer, Marius Winkelmann (oba Salcburk), Michael Gottwald (Rosenheim), Adrian Klein (Straubing), Sandro Mayr (Bad Neuheim), Maxim Rausch (Freiburg).

Útočníci (14):
Sebastian Cimmermann, Philip Feist, Nikolaus Heigl, Thomas Heigl, Julian Lutz (všichni Salcburk), Yuma Grimm (Eisbären Berlín), Luca Hauf (Krefeld), Connor Korte (Davos, Švýcarsko), Kevin Niedenz, Pascal Steck, Robin Van Calster (všichni Kolín nad Rýnem), Yannik Proske (Iserlohn), Bennet Rossmy (Lausitzer Füchse), Roman Zap (Mannheim).

Trenéři: Steffen Ziesche, Tobias Abstreiter a Philipp Kipp.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz