Neměl nastoupit, nakonec Kometu vyčapal. Brízgalu chválil i Jágr

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

2. března 2020, 8:49

Daniel Kinc

Mohlo být hotovo, extraliga mohla znát sestupujícího, ale Rytíři se nevzdávají! Kladno mělo v Brně hodně nahnuto a nenahrávaly mu ani výsledky současně hraných zápasů. Utkání na ledě Komety však otočilo a po ubojované výhře 2:1 zapsalo tři body, které jej udržely nad vodou. Hrdinou hostů se stal brankář Adam Brízgala, který se podle původních plánů neměl mezi tyčemi vůbec objevit.

V zápise figuroval jako jednička pro utkání v Brně Denis Godla, nakonec jste ale stál mezi tyčemi vy.
Denis, jak všichni víme, měl nějaké zdravotní problémy. Proto jsem byl tady, protože jsme nevěděli, jak se před zápasem bude cítit. Necítil se úplně fit a nechal to teda na mě. Rozhodlo se o tom při rozbruslení, kdy Denis odjel a bylo vidět, že to nepůjde. Tušil jsem, že budu chytat.

Jak se brankář cítí, když musí najednou z ničeho nic jít do brány?
Možnost tu byla od začátku, co jsem přijel. Vždycky se připravuji tak, jako bych měl chytat, i když vím, že chytat nebudu. Byl jsem připraven.

Byl jste nervózní?
První třetinu ve mně byla nervozita, byl to první zápas takhle v extralize, pokud nepočítám ten ze začátku sezony. Navíc jsme ve fázi, kdy už na týmu leží nějaké břímě. Později to ale opadlo.

Ani úvodní gól Komety z osmé minuty s vámi nezamával?
Byl to začátek zápasu, pustil jsem to z hlavy. V průběhu není čas rozebírat obdržené góly, protože se hraje dál. Člověk se musí stále soustředit.

Je chytání v této fázi sezony o něco těžší, když víte, že už není kam uhnout?
Tíha tam je. Naskočil jsem a jsme v situaci, kdy se prostě musí vyhrávat. Jak vstoupím na led, tak se na to snažím nemyslet, a vnímám jen to, co je na ledě.

Výhra na ledě tak zvučného soupeře je osobní výhrou i pro vás, že?
Mě osobně to hodně potěší, začátek sezony na Kladně nebyl z mé strany ideální. Chtěl jsem ukázat, že na to mám, a chtěl jsem i sám sobě dokázat, že na extraligu mám. Výhra potěší.

Připravuje se tým v této fázi sezony na utkání nějak jinak?
Během sezony jsem tu úplně nebyl, a tak nevím, jestli byly nějaké velké změny. Vím, že hodně se studují detaily hry a snažíme se to vše vnímat, aby nevznikla nějaká chyba.

Po konci duelu za vámi přijel Jaromír Jágr. Co vám říkal?
Chválil. Po každém zápase takhle jezdí za brankáři a chválí.

Díváte se na průběžné výsledky a tabulku i během zápasu?
Po každém utkání se určitě podíváme, jaké jsou ostatní výsledky, abychom byli v obraze a věděli, jak na to jsme. Nezbývá nám ale nic jiného, než každý zápas už vyhrát. Nejde se dívat, jestli někdo vyhraje, nebo prohraje. Naše cesta jen jedna.

Získali jste z víkendových zápasů šest bodů, po této stránce musí panovat spokojenost, že?
Myslím si, že dvě výhry v řadě nám určitě prospějí, protože naše psychika byla jedenácti prohrami v řadě hodně vytížená. Pomůže nám a věřím, že se rozjedeme dál. Věříme si, po dvou výhrách v řadě sebevědomí určitě narostlo. Kluci se snaží před zápasem vypustit z hlavy to, co se děje, a dát do toho sto procent v každém zápase.

V úterý vás čeká doma Mladá Boleslav, v pátek jedete do Litvínova.
Jsme si vědomi toho, že nesmíme usnout na vavřínech, a musíme takhle pokračovat dál, abychom nebyli až moc sebevědomí. Kluci tomu rozumějí, všichni jsou profesionálové. Všichni ví, jak se na utkání připravit, aby dopadlo dobře.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz