Nestárnoucí Hlaváč řádí ve Vrchlabí a těší se na utkání legend: Chceme vyhrát!

Jan Hlaváč | Foto: Anton Martinec, Facebok HC Stadion Vrchlabí

I ve 46 letech Jan Hlaváč září. Hraje sice už jen 2. ligu a vyloženě pro radost, ale i tak dokáže školit o generaci mladši protihráče, „Když mi bude sloužit zdraví, nějaký rok bych ještě rád přidal," říká. Zároveň se těší na zápas českých a slovenských legend, který proběhne 10. února v O2 areně. „Nebude to o tom, že se půjdeme sklouznout, budeme chtít předvést divákům dobrý hokej," velí s rozhodností v hlase.

Ve 46 letech máte ve Vrchlabí průměr víc než bod na zápas, prozradíte tajemství hokejové dlouhověkosti?  
(rozesměje se) Snažím se udržovat v kondici, byť tréninku už není tolik, protože trénuju mládež na Spartě. Mám ale výborné spoluhráče, kteří to odbruslí, když na tom nejsem stoprocentně. Díky tomu si to s nimi můžu dát a výkon je v pohodě.

Těžíte z toho, že jste hokej hrál na nejvyšší úrovni, díky čemuž víte, jak se o svoje tělo starat?
Určitě! S Vrchlabím jsem letos snad ještě neměl trénink na ledě. (směje se) Mám program na rotopedu, který mi hodně pomáhá. Na něm si nohy odjezdím. Pohyby na rotopedu jsou bruslení asi nejpodobnější, zabírají při nich ty správné partie.

„Hraju převážně jen středy, kdy máme volno."

Odehrál jste zatím jen patnáct zápasů. Kvůli vámi zmiňovanému trénování mládeže?
Přesně tak. Hraju převážně jen středy, kdy máme volno. O víkendu máme s dětmi zápasy, takže toho času tolik není.

Opravdu jste si zatím neřekl, že už vám to stačilo?
Zatím takové myšlenky nemám. Je to dané tím, že jsme konkurenceschopní a že se nám daří. Kdybychom hráli spodek tabulky, bylo by to samozřejmě úplně něco jinýho.

Řeší ještě ve Vrchlabí ztrátu prvoligové licence?
Už to nechali být. Soustředí se teď na 2. ligu, zapojují hodně svých odchovanců a mladých kluků. Myslím si, že všem to takhle vyhovuje, i lidé z vedení jsou spokojeni. Navíc se nám daří, dostali jsme se do horní poloviny tabulky a budeme hrát play off. Uvidíme, kam se dostaneme.

„Daří se nám, uvidíme, kam se v play off dostaneme."

Stadion trénuje váš bratr Petr. Dovolí si vás na ledě občas zkritizovat?
(usměje se) Moc mi toho neříká, při zápasech nekritizuje. Hokej spolu každopádně řešíme běžně. Třeba i extraligu, první ligu a tak dál. Hokejem žijeme celý život, takže nás zajímá.

Jan Hlaváč

Jan Hlaváč | Foto: Anton Martinec, Facebok HC Stadion Vrchlabí

Vy osobně se cítíte být spíš trenérem nebo hráčem?
Spíš trenérem. Celkově je to zajímavý, pořád mám možnost vidět hokej z pohledu hráče i trenéra. Občas si jako trenér říkám: Ježišmarja, jak tohle mohl udělat? Pak jedu na led jako hráč a udělám to taky. (směje se)

Je dnešní mládež hodně jiná ve srovnání s dobou, kdy jste do mládeže patřil vy?
Jasně, děti jsou jiné. Je to logické, je úplně jiná doba. Dneska mají děti mnohem víc možností, jak se zabavit, mají sociální sítě… My jsme to měli trochu jinak, přišli jsme domů, hodili aktovku za stůl a šli ven.

„Občas si jako trenér říkám: Ježišmarja, jak tohle mohl udělat? Pak jedu na led jako hráč a udělám to taky."

Možná i vzhledem k všem těm možnostem mnohdy není oddanost mladých vůči hokeji taková, jaká by měla být…
Je to možné. My jsme fakt byli zvyklí, že jsme přišli domů a okamžitě šli hrát hokej nebo obecně sportovat. Dneska mají děti počítače, hry… Podle mě je tohle problém všech sportů, nejen hokeje. Ale doba je prostě taková, nemůžete po nikom chtít, abychom se vrátili do roku 1985.

Dostal jste pozvánku na exhibiční zápas mezi českými a slovenskými legendami k výročí Nagana. Těšíte se?
Jasně! Těším se hlavně na kluky, máme spolu spoustu společných zážitků, přičemž po konci kariér se moc nevídáme, protože každý má svoji práci. Takže bude fajn se sejít, pokecat a samozřejmě zahrát si dobrý zápas.

Na rozdíl od většiny ostatních hokej pořád hrajete. To budete v O2 areně sbírat bod za bodem, co?
(rozesměje se) To si myslím, že ne. Většina kluků si pořád chodí zahrát, brusle na hřebík úplně nepověsili. Takže to nebude o tom, že bych na ledě kroužil jen já. Podle mě budou chtít všichni vyhrát.

„Doufáme, že přijde hodně lidí. My jim budeme chtít ukázat dobrý hokej. Chceme vyhrát."

Čeká se vysoká návštěva. I to pro vás bude návrat do starých dobrých časů předpokládám.
Určitě! Doufáme, že přijde hodně lidí. My jim budeme chtít ukázat dobrý hokej, nebude to o tom, že se půjdeme jen sklouznout. I Slováci zápas berou hodně prestižně, my je rozhodně chceme porazit a vyhrát.

Hrát by měl i padesátník Jaromír Jágr, troufáte si i vy hrát do padesáti?
(usměje se) Když mi bude sloužit zdraví, mohl bych ještě nějaký rok dát. Ale jestli do padesáti? Netroufám si odhadovat. Myslím, že i Jarda to bere rok od roku.

V roce 1998 jste patřil mezi nejlepší hráče extraligy, nedoufal jste, že by v nominaci na Nagano mohlo zaznít i vaše jméno?
Asi by se to tak dalo říct. V širší nominaci jsem byl, odehrál jsem přípravný turnaj před Naganem a v roce 1998 jsem po Naganu jel na svoje první mistrovství světa. Takže možná byla nominace do Nagana blízko a možná taky ne. Těžko říct.

„Hrát do padesáti? Nějaký rok bych ještě rád přidal, když mi bude sloužit zdraví."

A vzpomenete si, kde jste sledoval finálový zápas s Ruskem?
Mám pocit, že jsem koukal doma. Hrálo se brzy ráno a my všichni zápas před tréninkem samozřejmě sledovali. Byl to obrovský zážitek pro celou zemi, něco takového už se asi nebude opakovat.

Rok 1999 a rozhodující gól ve finále mistrovství světa je ale taky zážitek k nezaplacení, ne?
Jo, to určitě. Na tohle vzpomínám pořád, byl to moment, který odšpuntoval moji kariéru v NHL.

Jan Hlaváč

Jan Hlaváč | Foto: Anton Martinec, Facebok HC Stadion Vrchlabí

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz