Neúspěšná stíhačka U17 Eismanna naštvala: Chyběla nám vášeň a srdce válečníka

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ani čeští reprezentanti do sedmnácti let nezahájili svůj únorový turnaj vítězně. Na švýcarské půdě se do brankového osudu duelu s Finskem zapsali až za stavu 0:3, snížili na nejtěsnější rozdíl, ale pak inkasovali počtvrté.

Pro pozdější výsledek byla z velké části určující nelichotivá bilance českého týmu z prvních dvou třetin. Během této doby nasbíral sedm menších trestů, několik z nich nevynucených.

Samotná oslabení neodehrál špatně, ani mu ve finiši nedošly síly, ale zkrátka... Jako by si tím naštval osud, který se možná spravedlivě postavil na stranu Finů.

„Sedm vyloučených za dvě třetiny není cesta, která by mohla vést k úspěchu v mezinárodním hokeji,“ ví hlavní kouč Václav Eismann, jenž rovnou zmiňuje druhou potíž – efektivitu v koncovce.

„Byť Finové vypadali dovednější, tak my jsme měli plán, který poměrně fungoval, a dostávali jsme se do spousty přečíslení. Kolega Žemlička řekl po druhé třetině pravdivou věc, že být v těch situacích Američani, tak vedou 5:2. My k tomu zabijáckému instinktu máme daleko, proto to bylo 0:2,“ smutní Eismann.

Skóre otevřel v desáté minutě využitou přesilovou hrou obránce Amhamdi. Po zmiňované spršce nevyužitých přečíslení přišel na konci druhé části protiútok Viuhkoly a Vääräläho, který snadno dorazil puk do prázdné brány.

Třetí pohromu „přivezl“ za záda Jakuba Miloty po přestávce Akseli Pulkkanen, jenž dokončil průnik Saarelainena. Ani za tohoto stavu se ale čeští hokejisté nevzdali.

„Problém byl ve faulech, realizaci a ochotě to teď ze sebe dostat, jít za komfortní hranu.“

Za 34 sekund je povzbudil Adam Benák, který stál ve správnou chvíli na správném místě a do brány dopravil puk odražený od zadního mantinelu. A za dalších 62 sekund mířil z levé strany přesně a prudce Adam Veselský!

Češi v dalších čtyřech minutách dostali dvě přesilovky. Měli tlak, mohli vyrovnat, jenže se nezadařilo. Finské vítězství pak potvrdil v 56. minutě znovu Pulkkanen přesnou střelou ze střední vzdálenosti.

„Dostali jsme se na kontakt, ale apelovali jsme na hráče, že musí mít konzistentní osobní souboj. Někteří v sobě bohužel nenašli morálku jít po celých šedesát minut tímhle směrem. To nakonec rozhodlo: Fauly, koncovka a srdce válečníka,“ kroutí hlavou Václav Eismann.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ví, že tenhle zápas mohli jeho svěřenci uhrát.

„Myslím, že ve formacích byla chemie, měli jsme dobrou přechodovou fázi a snažili se rychle otáčet hru. Co se týče konceptu hry a plánu do utkání, tam si myslím, že problém nebyl. Problém byl ve faulech, realizaci a ochotě to teď ze sebe dostat, jít za komfortní hranu,“ zdůrazňuje český lodivod.

Hráčům v kabině řekl to samé, byť asi i za použití jiných výrazů. Ano, po závěrečné siréně byl hodně rozmrzelý.

„Když nenajdeme srdce válečníků, můžeme mít znovu problémy.“

„Vadí mi, že postrádáme emoce a vášeň, což jsou atributy, kterými bychom třeba mohli dorovnat to, co nám někdy schází. Je na nás, abychom s tím teď něco udělali.“

Otázkou zůstává, co s tím trenéři mohou během turnaje udělat.

„Já si myslím, že to je dlouhodobý hráčský návyk. Potřebujeme do zítřka najít způsob, jak hráče odbrzdíme a dodáme jim i vnější motivaci, pokud někdy chybí ta vnitřní,“ zmiňuje Eismann před druhým utkáním se Švýcarskem.

„Čeká nás těžký úkol proti domácímu celku, který na nás bude připravený. Když nenajdeme srdce válečníků, můžeme mít znovu problémy,“ uzavírá český trenér.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

FINSKO – ČESKO 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 10. Amhamdi (Jalasti, Keinänen), 38. Väärälä (Viuhkola, Nykyri), 45. Pulkkanen (Saarelainen), 56. Pulkkanen (Saarelainen) – 45. Benák (Hlinský, Titlbach), 46. Veselský (Hlinský, Svozil).
Rozhodčí: Urban, Feuz – Urfer, Monardová.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 1:0.
Diváci: 42.
Finsko: Hannikainen – Jalasti, Amhamdi, Nykyri, Välilä, Leppä, Nieminen, Vikla, Kaasinen – Sinivuori, Pulkkanen, Saarelainen – Keinänen, Suoniemi, Paqvalin – Väärälä, Ruohonen, Viuhkola – Rimpinen, Loponen, Keinänen. Trenér: Kauppinen.
Česko: Milota – Hlinský, Svozil, Chaloupka, Fibigr, A. Král, Skok, Ošmera – Kos, Jecho, Klíma – Humeník, Benák, Titlbach – L. Král, Pavlík, Pastor – Veselský, Curran, Špilka – Vaculík. Trenér: Eismann.

Švýcarsko – Švédsko 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 36. Bosson (Cattin), 56. Giger (Johnson) – 5. Eriksson (Eklund), 8. Sigurd, 32. Zetterlund (Hesselvall), 33. Pettersson (Holst-Persson, Hesselvall), 48. Engholm (Vilén, Berglund).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 1 1 0 0 0 5:2 3
2. Finsko 1 1 0 0 0 4:2 3
3. USA 0 0 0 0 0 0:0 0
4. Česko 1 0 0 0 1 2:4 0
5. Švýcarsko 1 0 0 0 1 2:5 0

Další program turnaje pěti v Romanshornu

Středa 8. února:
15:00 USA – Švédsko
18:30 Česko – Švýcarsko

Čtvrtek 9. února:
15:00 Finsko – USA
18:30 Švédsko – Česko

Pátek 10. února:
14:00 Švédsko – Finsko
17:30 USA – Švýcarsko

Sobota 11. února:
11:30 USA – Česko
15:00 Švýcarsko – Finsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz