NHL byla dětským snem, ale v Norsku jsem šťastný, hodnotí kariéru Martinsen

Foto: iihf.com

19. května 2022, 16:57

Martin Rambousek

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Norské národní mužstvo přijelo na letošní světový šampionát s cílem záchrany mezi elitními celky. Poté, co svěřenci Patrika Thoresena porazili Velkou Británii po samostatných nájezdech a ve středu si poradili v napínavém utkání s Rakouskem, se jim to s největší pravděpodobností povedlo.

V souboji s Rakušany přispěl k vítězství dvěma body křídelník Andreas Martinsen, který má letité zkušenosti z prestižní severoamerické NHL, kde nastoupil do 152 soutěžních duelů.

Duel mezi výběry Norska a Rakouska byl velmi důležitý, neboť mohl poměrně značně rozluštit sestupovou tajenku. 

„Bylo to těžkých šedesát minut. Hráli jsme proti velmi dobrému mužstvu. Rakušané měli před zápasem hodně velké sebevědomí, protože obrali o body silné týmy Spojených států a Česka. Věděli jsme, že to bude těžké, ale bylo jenom na nás, jak k utkání přistoupíme. 

„Pro vítězství jsme udělali všechno a povedlo se. Výhra za tři body je pro nás velmi důležitá,“ hodnotí klíčový duel jedna z osobností norského reprezentačního výběru Andreas Martinsen.    

„Rakušané měli před zápasem hodně velké sebevědomí, protože obrali o body silné týmy Spojených států a Česka.“

Před turnajem panovala v norské kabině nervozita: ve vzduchu visel pád do divize. Norové mají nyní na svém kontě pět bodů, takže sestup se jeví jako nereálný. 

„Na začátku turnaje nám bylo jasné vzhledem k obsazení skupiny, že existuje určitá možnost, že bychom spadli a neudrželi se mezi hokejovou elitou, o což samozřejmě nikdo z nás nestál. Po vítězstvím nad Rakouskem je více než pravděpodobné, že se zúčastníme mistrovství světa i příští rok,“ konstatuje Martinsen.

Momentálně Norové drží čtvrtou pozici, což znamená, že mají teoretickou šanci na postup do vyřazovacích bojů. Nicméně proti zbylým soupeřům, kterými jsou Česko, Švédsko a Spojené státy to budou mít více než složité.

Ke kýžené výhře Martinsen dopomohl jedním gólem a asistencí. Svou trefou poslal svůj celek do vedení na začátku prostřední periody. „Johannes Johannesen zavezl hru do útočného pásma a poslal puk na bránu. Já dojížděl akci z levé strany. Ten se mi odrazil na hokejku a se štěstím se mi povedlo kotouč uklidit do rakouské brány,“ popisuje první trefu na turnaji jedenatřicetiletý útočník.

Martinsen patří k oporám Norska i vzhledem k svému šestiletému působení na severoamerickém kontinentu. V NHL vystřídal organizace Colorada, Montrealu, Los Angeles, Chicaga, Anaheimu a Pittsburghu. „Samozřejmě, že jsem si z působení za oceánem odnesl několik zkušeností a prožil spousty zážitků. Působení v NHL bylo vždy mým dětským snem.

„Samozřejmě, že jsem si z působení za oceánem odnesl několik zkušeností a prožil spousty zážitků.“

Bylo to vynikající a je to něco, za co jsem na sebe pyšný,“ poohlíží se Martinsen zpětně na svou severoamerickou cestu. 

Úspěšnou štaci za oceánem si považuje, ale zůstává nohama na zemi. „Stále se profesionálně věnuji hokeji a nechci žít z minulosti. Jsem šťastný za to, co jsem v hokejové kariéře dokázal,“ dodává přední osobnost norského týmu. 

Za mořem nebyl šťastný, a tak vyměnil úroveň hokeje za rodinný život. „Když hrajete v NHL, tak je hned několik věcí, které nejsou ideální. Nebo alespoň pro mě ne. Několikrát jsem byl vyměněn, což je velmi nepříjemné. Jakmile mé děti zestárly, tak přišly na věc jiné priority, které jsou mnohem důležitější než hokej,“ říká .

„Hodně hráčů z našeho národního mužstva hraje v Norsku a dokazují, že se klidně vyrovnají herně hokejistům z NHL.“

Z Ameriky se přesunul do Evropy, konkrétně do Švýcarska, kde nastupoval v barvách Zugu. Posléze se vrátil do rodného Norska, kde hájí barvy Lillehammeru. „Byla to pro mě dobrá příležitost, hrát zase v Evropě. Když přišla pandemie, rozhodl jsem se vrátit zpět domů. Zůstal jsem v Norsku, kde jsem konečně šťastný,“ přibližuje svůj návrat do Norska.  

Norský kádr je letos tvořen několika hráči z norské nejvyšší ligy. „Nastupuje tam několik dobrých mladých hráčů. Řekl bych, že se jedná o velmi kvalitní soutěž. Jsou tam ale velké rozdíly mezi stropem a dnem tabulky. Hodně hráčů z našeho národního mužstva hraje v Norsku a dokazují, že se klidně vyrovnají herně hokejistům z NHL. Samozřejmě, že panují rozdíly v jistých dovednostech, avšak nemyslím si, že by byly tak markantní,“ chválí mladší spoluhráče Andreas Martinsen.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz