NHL ve Skandinávii neloví jen talenty. Chicago a Dallas dají šanci švédským trenérům

Foto: aftonbladet.se

11. června 2019, 15:22

Václav Jáchim

Poslední dobou mají výrazné zastoupení v draftech NHL, švédští hokejisté se za Atlantikem prosazují ze všech evropských zemí nejvíc. Slavná liga ví, že program práce s mládeží je v zemi Tre Kronor vynikající, vedle talentů tudíž loví i progresivní trenéry. Tomas Mitell bude nově asistentem v Chicagu, Pär Johansson zase podepsal smlouvu s Dallasem, kde nastoupí jako kouč odpovědný za rozvoj hokejistů.

Dlouho se spekulovalo o tom, že za Atlantik zamíří také Rikard Grönborg. Trenér švédských mistrů světa 2017 a 2018 údajně jednal s Buffalem, ovšem rozhovory se protahovaly a uznávaný kouč posléze raději kývl švýcarskému Curychu. U Sabres nakonec bude působit někdejší šéf střídačky švýcarské reprezentace Ralph Krueger. Nicméně brzy se může stát, že do prestižní funkce v NHL pronikne i některý ze Švédů.

Seveřané vychovávají mraky skvělých hráčů, kteří mají ideální předpoklady pro NHL. Proč by tedy nemohli dostat prostor tamní trenéři? Jsou erudovaní, jazykově vybavení. Mnozí mají za sebou výsledky u mládeže i zkušenosti z SHL, která platí za přední soutěž v Evropě.

Dva příklady dokazují, že z NHL je o švédské kouče velký interes. Tomas Mitell v minulosti neměl oslnivou hráčskou kariéru, nicméně v 38 letech má za sebou už dvě sezony v pozici hlavního trenéra AIK Stockhom. Slavný klub je strávil ve druhé nejvyšší soutěži, ale předváděl kvalitní výkony. A Mitell přivedl mezi elitu několik znamenitých nových tváří, což oslovilo představitele Chicaga.

Novým koučem Blackhawks byl nedávno jmenován Jeremy Colliton, jedním z jeho asistentů bude právě Mitell. Oba před časem spolupracovali u týmu Mora IK, tahle skutečnost bezpochyby sehrála klíčovou roli. „Je to pro mě výzva, hrozně se na práci v NHL těším," řekl Mitell. Kompetence si štáb teprve rozdělí, jedním z úkolů švédského asistenta bude práce s krajany – ať už s těmi z prvního týmu či z farmy, nebo na dálku v případě nadějí, jež ještě budou působit ve Skandinávii.

Podobnou roli dostane také Pär Johansson (na snímku). Dosavadní asistent u týmu HV'71 Jönköping podepsal smlouvu s Dallasem, kde je novým koučem pro hráčský rozvoj. Na starost bude mít především hráče, kteří setrvají v Evropě. „Ale budu se věnovat i těm z prvního týmu či z farmy v Dallasu. Měl bych poměrně často jezdit do Texasu. Tahle nabídka je pro mě jako sen," řekl Johansson pro deník Aftonbladet.

Povinnosti mu začnou co nevidět. Už za několik dní. „Po draftu máme v Dallasu kemp nováčků. Ten hlavní nás pak čeká v září, během léta budu sledovat vybrané hráče při jejich přípravě na sezonu," naznačil. Stars mají ve Švédsku několik draftovaných juniorů, Johansson si nimi bude v pravidelném kontaktu. Konkrétně to jsou Oskar Bäck (Färjestad), Albin Eriksson (Skelleftea), Jacob Peterson (Frölunda), Fredrik Karlström (Växjö) nebo Jakob Stenqvist, jenž působí ve finském Pori.

V případě švédských trenérů je možné, že se do NHL brzy vydají další, naopak pro ty z Česka je tahle meta zatím vzdálená. Výjimkami jsou Filip Pešán a Jakub Petr – oba mají vysoké odborné kvality, úspěchy a předpoklady prosadit se v nejlepším hokejovém prostředí planety. Což kluby NHL dobře vědí. Pešán je ovšem vedle pozice sportovního ředitele Bílých Tygrů nově také šéftrenérem Českého hokeje. Petr pokračuje jako hlavní kouč a generální manažer Vítkovic. Takže možná někdy v budoucnu...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz