Nosek a Frk řádili, s Hronkem slaví Calder Cup. Trofej má už 30 Čechů

Foto: theahl.com

14. června 2017, 7:45

Adam Bagar

Hokejisté Grand Rapids Griffins s Tomášem Noskem, Martinem Frkem a Filipem Hronkem oslavují zisk Calder Cupu pro vítěze nižší zámořské AHL. Farma Detroitu otočila šestý finálový duel a po triumfu 4:3 ovládla sérii 4:2 na zápasy! Čeští útočníci v klíčové partii řádili. Nosek nasbíral tři body, Frk vstřelil v 53. minutě vítězný gól a navrch přidal asistenci.

Grand Rapids v šesté bitvě potvrdili svou domácí nadvládu, před svými fanoušky vyhráli v play off už desáté utkání. Ale tentokrát se pořádně nadřeli a třikrát museli dotahovat ztrátu. Skóre otevřel v úvodním dějství hostující Yanni Gourde. Griffins našli odpověď na startu druhé části, za Noskovy asistence vyrovnal už po osmnácti sekundách hry Matthew Ford.

Hosty poslal zpátky do vedení Matt Taormina, ale ani tentokrát se z vedení dlouho neradovali. Už za čtyři minuty srovnal krok Mitch Callahan. Ale ve druhé přestávce byli spokojenější přece jen hráči Crunch, kterým potřetí vrátil vedení svou druhou trefou Yanni Gourde. Ale to bylo ze strany Mašínova týmu vše, farma Detroitu ve třetím dějství otočila výsledek.

Nejdřív po asistencích Noska a Frka srovnal krok Tyler Bertuzzi a v čase 52:41 rozhodl přesnou ranou od modré Martin Frk, který se trefil popáté v sezoně a odpálil mistrovské oslavy. Češi v šestém zápase zářili. Frk zapsal dva body, Nosek dokonce tři a byli hlavními hvězdami zápasu. Parádní výkon podal také smutnící Mašín, ten zapsal tři plusové body a asistenci.

Nosek byl ve vyřazovacích bojích s 22 body nejproduktivnějším hráčem Grand Rapids, celkově mu v bodování soutěže patřila třetí příčka. Frk skončil s 15 body na čtrnáctém místě. A Hronek, který se k týmu připojil až po skončení sezony v juniorské OHL, stihl v play off odehrát jen dva zápasy. Talentovaný zadák nastoupil ve druhém kole proti Chicagu Wolves.

Hokejisté Grand Rapids se radovali ze zisku Calder Cupu podruhé v krátké době, na vítězství v roce 2013 se podíleli také brankář Petr Mrázek a útočník Andrej Nestrašil. Na trofej pro vítěze AHL dosáhlo celkem už 30 českých hráčů, v předchozích dvou sezonách se to povedlo Patriku Bartošákovi a Lukáši Sedlákovi. Češi ovládli zámořskou AHL pošesté v řadě.

Šesté finále Calder Cupu 2017

GRAND RAPIDS GRIFFINS – SYRACUSE CRUNCH 4:3 (0:1, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. Ford (Nosek), 32. Callahan (Street), 44. Bertuzzi (Frk, Nosek), 53. Frk (Lashoff, Nosek) – 15. Gourde (Conacher), 28. Taormina (Bournival, Lynch), 39. Gourde (Mašín, Taormina).
Rozhodčí: Brenk, Schlenker – Daisy, Nagy.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 26:32.
Diváci: 10 834.
Hvězdy zápasu: 1. Martin Frk, 2. Tomáš Nosek (oba Grand Rapids), 3. Yanni Gourde (Syracuse).
Konečný stav série: 4:2.
Grand Rapids Griffins: Coreau – Hicketts, Paetsch, Russo, Lashoff, Renouf, McIlrath – Street, Callahan, Nosek, Turgeon, Tangradi, Frk, Lorito, Bertuzzi, Campbell, Criscuolo, Ford, Svěčnikov. Trenér: Todd Nelson.
Syracuse Crunch: McKenna – Dotchin, Mašín, Taormina, Brodeur, Thomas, Koekkoek, Walcott – Cirelli, Lynch, McGinn, Froese, Peca, Gourde, Dumont, Erne, Bournival, Conacher, Vermin. Trenér: Benoit Groulx.

Češi v akci 

Syracuse: 
Dominik Mašín – 0+1, 1 střela, +/- +3

Libor Hájek zůstal mezi náhradníky.

Grand Rapids: 
Martin Frk – 1+1, 3 střely, +/- +2
Tomáš Nosek – 0+3, 1 střela, +/- +1

Filip Hronek zůstal mezi náhradníky.

Přehled českých vítězů Calder Cupu (30)

1993 – Vladimír Vůjtek (Cape Breton Oilers)
1995 – Jaroslav Modrý (Albany River Rats)
1996 – Václav Varaďa (Rochester Americans)
1997 – Josef Marha (Hershey Bears)
2000 – Milan Hnilička, Tomáš Klouček, Pavel Brendl (Hartford Wolf Packs)
2002 – Libor Ustrnul, Zdeněk Blatný, Kamil Piroš (Chicago Wolves)
2003 – Ladislav Benýšek, Zbyněk Michálek (Houston Aeros)
2004 – Libor Pivko (Milwaukee Admirals)
2006 – Jakub Čutta, Tomáš Fleischmann, Jakub Klepiš (Hershey Bears)
2008 – Ondřej Pavelec, Karel Pilař (Chichago Wolves)
2009 – Michal Neuvirth (Hershey Bears)
2010 – Michal Neuvirth (Hershey Bears)
2012 – Radko Gudas, Ondřej Palát (Norfolk Admirals)
2013 – Petr Mrázek, Andrej Nestrašil (Grand Rapids Griffins)
2014 – Radek Faksa, Matěj Stránský (Texas Stars)
2015 – Patrik Bartošák (Manchester Monarchs)
2016 – Lukáš Sedlák (Lake Erie Monsters)
2017 – Tomáš Nosek, Martin Frk a Filip Hronek (Grand Rapids Griffins)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz