Obětavé juniorky srazila koncovka. Chtěli jsme být první, říká Zuziak

Foto: Slovenský zväz ľadového hokeja / hockeyslovakia.sk

Když nepočítáme gól do prázdné branky, české hokejistky do 18 let inkasovaly na slovenském turnaji jeden jediný. Ale ani to jim nestačilo k prvenství! Úvodní akce sezony juniorkám ukázala, že mohou pomýšlet na úspěch, „jen“ musí zlepšit koncovku. „Budeme holky nutit, aby zvýšily důraz do branky. To je naše největší bolest,“ přitakává trenér Pavel Zuziak.

To nejsnadnější na konec. Poslední zápas v Púchově byl pro české juniorky ne snad formalitou, ale minimálně velmi jednoznačnou záležitostí. Slovenky porazily 7:0 a nejen výsledkem, ale zejména hrou nenechaly nikoho na pochybách, jak si oba týmy v kategorii do 18 let aktuálně stojí.

„Dalo by se říct, že takhle jsme si to představovali. Už první třetinu jsme vyhráli 4:0 a měli tam střeleckou převahu 19:2,“ kvituje Pavel Zuziak výtečný start, který hokejistkám nesmírně pomohl. Jak už to chodí. „Přesně tak, pak jsme hráli v takové pohodě. Z toho plynuly i hezké góly první pětky, která třikrát vyšachovala Slovenky do prázdné brány. Když hrajete v pohodě, můžete hrát i trochu na krásu,“ pokračuje hlavní trenér.

Branek nakonec klidně mohlo být i víc. „49 střel, sedm gólů... Za mě by určitě o dva nebo tři góly víc bylo lepší. Ale jsme rádi i za to,“ kvituje Zuziak nejvyšší vítězství osmnáctky za poslední dva roky.

Foto: Slovenský zväz ľadového hokeja / hockeyslovakia.sk

Proti Slovenkám ho ale nelze přeceňovat. Na celém turnaji bylo vidět, že domácí účastník druhé světové skupiny se proti elitním soupeřům spíše učí. „Jasně. Individuálně i fyzicky jsme na tom líp, ten rozdíl musí být znát. Ale Slovenky i když prohrávaly, tak chodily do každé třetiny nabuzené a nechtěly nám to dát zadarmo. Výsledkově se potvrdilo, že byly na turnaji papírově nejslabší, ale i tak se snažily pořád hrát svůj hokej,“ říká kouč k soupeři. Slovenky vědí, že takové zápasy je pomůžou posunout dál, což potvrdil i jejich hlavní kouč Peter Kúdelka.

Ale zpátky k českému týmu. Na turnaji obsadil druhé místo za Japonskem, které úvodní vzájemný zápas vyhrálo 2:0. Rozhodoval přitom jediný gól na startu druhé třetiny, druhý inkasovaly Češky v závěrečné hře bez brankářky. A s ohledem na to, že jenom v první třetině mohly samy skórovat klidně třikrát... To zkrátka mrzí.

„Holkám jsme pogratulovali ke stříbrným medailím, druhé místo je taky dobré. Ale každý chce být první, a to se nám bohužel nepovedlo. Dostali jsme na turnaji jeden gól ze hry, a ještě ke všemu v oslabení. To nás trochu nešťastně stálo první místo, a samozřejmě neproměňování šancí,“ ví lodivod juniorek.

S herním projevem týmu jinak mohl být spokojený. „Holky plnily, co jsme po nich chtěli. Sem tam přišla nějaká chybička, nedodržení pokynu, ale nikdy to není úplně dokonalé. Na začátku sezony turnaj splnil to, co jsme očekávali. Viděli jsme holky v mezinárodní konfrontaci, byla to pro nás výborná zkušenost a příprava na mistrovství světa,“ pochvaluje si první turnaj nové evropské série, která je dohodnutá na celý právě startující olympijský cyklus.

Foto: Slovenský zväz ľadového hokeja / hockeyslovakia.sk

Pro národní tým šlo o důležité měření sil vzhledem k tomu, že potkal dva ze tří soupeřů, které bude mít v základní skupině světového šampionátu. Hokejistky samy mohly znovu vidět, jak vyrovnaně na tom vedle Finek a Japonek jsou. A uvědomit si, že jejich výsledky budou záležet na tom, kdo svoje šance v zápasech promění!

„S Finkami to máme jako na houpačce, jednou vyhrajeme a jednou prohrajeme. S Japonkami jsme teď tři zápasy v řadě prohráli. Nám jde hlavně o to, že se nesmíme dostat do nějakého psychického tlaku. Když třeba máme v první třetině převahu a nedáme gól, tak na nás nesmí padnout deka. Musíme hrát trpělivě, pořád stejně, a ono tam něco spadne,“ zmiňuje Pavel Zuziak zásadní faktor – psychiku.

Na té se musí pracovat dlouhodobě, stejně jako na koncovce. Ale to už je ohraná píseň. „Na dalších kempech se na to určitě zase zaměříme. Není tolik času, máme i další věci, ale na koncovku budeme určitě dbát a holky nutit, aby zvýšily důraz do branky. To je naše největší bolest. Z toho pak přijdou ty „blbé“ zápasy, kdy se nám nepodaří dát ani gól.“

Naopak defenzivní práce zatím vypadá výborně. „Turnaj nám ukázal, že holky jsou schopné hrát na hranici obětavosti. Jdou do střel, neuhnou. Pochytaly spoustu věcí rukama a vyklekávaly, dostaly jednu dvě rány a zase. Když to takhle zůstane nastavené, bude to perfektní,“ chválí Zuziak jednoznačné pozitivum, které se ukázalo hlavně v bitvě s Finkami.

Foto: Slovenský zväz ľadového hokeja / hockeyslovakia.sk

Na akci se vedle ročníků 2001 a 2002 představily i tři hráčky ročníku 2003. A byly poměrně vidět. Nejvíc tedy brankářka Julie Pejšová, která za dva souboje proti soupeřům z elitní skupiny MS pustila jediný gól.

„Julča předvedla dva perfektní zápasy. Měla tam výborné zákroky, jisté, nepadalo to z ní. A s ohledem na to, že za osmnáctku chytala poprvé, to zvládla i z psychické stránky. Nerozklepala se a odchytala to úplně bravurně,“ nešetří hlavní trenér oprávněnou chválou.

Hana Haasová zase vstřelila dva góly. Z celkových devíti to už je solidní vizitka. „Potvrdila nám, proč byla nominovaná. Potřebovali jsme ji vidět, jak hraje proti starší kategorii, a poprala se s tím dobře.“ Podobným případem je Karolína Sýkorová, která hrála od druhého duelu ve druhé formaci. „Po Japonkách jsme chtěli udělat nějakou změnu, tak jsme sestavu trochu proházeli. Taky to odehrála dobře. Ona je silná na puku, důrazná a dobře bruslí. Druhá lajna měla trochu smůlu, že nedala góly, ale jinak taky turnaj neodehrála vůbec špatně,“ zmiňuje Zuziak.

K dalším těžkým soubojům vyrazí ženská osmnáctka na začátku října do finského Kuortane. Předtím si ještě o víkendu 8. a 9. září střihne společně s A-týmem menší dovednostní kemp v Černošicích.

Foto: Slovenský zväz ľadového hokeja / hockeyslovakia.sk

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz