Obětavec Jordán: Když bolest pomůže k medaili, tak za to stojí. Z týmu cítí energii

Foto: Jan Beneš, Český hokej

27. května 2022, 14:42

Adam Bagar

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté se po zvládnutém čtvrtfinálovém utkání s Německem přesunuli zpátky do Tampere, kde se už chystají na sobotní semifinále s Kanadou.

„Myslím, že se ukázal charakter našeho mužstva. Jak kluci padají do střel, jak je pak šijí po zápase... A když vidíte, že jste jej zvládli a vyhráli, tak bych za to nic nevyměnil,“ říká bek Michal Jordán po kýženém postupu mezi čtyři nejlepší týmy na turnaji.

Čeští hokejisté přitom po dvou vyhraných turnajích EHT nevstoupili do šampionátu zrovna nejlépe. Po povinné výhře nad Brity padli 3:5 se Švédy a následně poprvé v historii také s Rakušany, kterým podlehli překvapivě 1:2 po samostatných nájezdech.

„Po utkání s Rakouskem jsme si to v kabině bez trenérů vyříkali. Každý k tomu měl co říct. Jsme tady výborná parta, táhneme za jeden provaz. Když někdo zblokuje střely a bolí ho to, tak to ostatní strhne. Je to dobrá vizitka našeho týmu,“ těší Jordána.

On sám patří k těm hokejistům, kteří se nebojí schytat nějakou ránu i na tréninku. „Jestli ta bolest pomůže k tomu, že odjedeme s medailí, tak to za to stojí. Vždycky jsem razil, že jak trénuješ, tak i hraješ. A nesnažím se to nějak měnit,“ líčí 31letý obránce.

„Po utkání s Rakouskem jsme si to v kabině bez trenérů vyříkali.“

Ve čtvrtfinálové bitvě s Finy, v níž při výhře 4:1 řádila elitní útočná formace Davida Krejčího, jej trenéři vybrali jako nejlepšího hráče utkání. „Člověka to samozřejmě potěší, ale pro mě bylo větší to, že jsme utkání zvládli a můžeme dál bojovat o medaile.“

Výrazně k tomu přispěl i Karel Vejmelka, který v brankovišti působí velice jistě. „Přenáší na nás pak ten klid. Chytal v Arizoně, kde to měl dost složité, ale měl šanci si zachytat hodně zápasů. Vyrostl jako gólman i člověk. Jsme rádi, že ho máme v týmu.“

„Jestli ta bolest pomůže k tomu, že odjedeme s medailí, tak to za to stojí.“

Jordán je s týmem od začátku přípravy pod taktovkou Kariho Jalonena. „Je to už dlouhé, ale věděl jsem, do čeho jdu. Pokud byla šance, tak jsem vždycky rád přijel. Teď jsme dva zápasy od toho, abychom udělali úspěch. Uděláme pro to maximum.“

Do klíčových bojů jdou Češi velmi dobře naladění. „Jsem rád, že jsme se zvedli a vyhráli důležité zápasy, ve kterých jsme potřebovali uspět. Čtvrtfinále s Německem jsme sehráli suprově. Táhneme za jeden provaz a z týmu je cítit energie,“ těší jej.

„Je to už dlouhé, ale věděl jsem, do čeho jdu. Pokud byla šance, tak jsem vždycky rád přijel.“

Národní tým ale v posledních letech provází semifinálové prokletí, na velkém turnaji v něm prohráli šestkrát za sebou. „To už je minulost, nějak na to nemyslíme. V kabině máme motto, že máme žít přítomností. Upínáme se teď na Kanadu,“ velí Jordán.

Soupeře, jenž ve čtvrtfinále ukázal velký obrat z 0:3 na 4:3 proti Švédům, ale načteného zatím nemá. „Neviděl jsem doteď jejich jediný zápas, jen výsledky na internetu. Příprava proběhne asi až v sobotu, tak uvidíme, s čím trenéři přijdou,“ uzavírá.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz