<

Odepisovali nás, ale jsme zpátky! těší Vampolu. Věří, že soupeři zakopnou

Foto: Antonín Vydra

27. února 2020, 22:04

Václav Jáchim

Dlouho se trápili a sbírali porážky, jenže proti Spartě předvedli hokejisté Kladna výkon jako v době, kdy na domácím hřišti zářili. Odmakali poctivý zápas s nasazením a vůlí, silného soka dokázali ve třetí třetině zlomit a získat veledůležité tři body.

„Je to úžasné pro nás i pro fanoušky, kteří nás neustále povzbuzovali, i když jsme předtím prohrávali. Za celý tým bych jim chtěl poděkovat," vzkazuje Petr Vampola. Rytíři si po dlouhých týdnech užili vítěznou děkovačku, málem už ztracené naděje na záchranu zase solidně rozfoukali.

Cítíte větší radost nebo úlevu, že jste po 11 porážkách v řadě konečně slavili vítězství?
Ze mě to spadlo moc. Věděl jsem, že pokud bychom ten zápas nezvládli, už by to bylo hodně těžké. V oblacích, když to tak řeknu. Jsem strašně řád, že jsme vyhráli. A myslím, že celý tým. Zvládli jsme zlomit tu sérii a věřím, že ten tlak je teď trošičku na soupeřích, kteří tam jsou s námi.

Vítězný gól zařídil Jaromír Jágr. Zase ukázal výjimečnost, co říkáte.
Jarda dal náš třetí gól, byl samozřejmě hrozně důležitý,. Ale padly i jiné. My se nemlžeme dívat, jestli je to Jágr nebo třeba Zelingr. Nezbývalo nic jiného, než jít jako tým. My to ubojovali, umlátili. Tohle by nás mohlo nakopnout, abychom zvládli zbývající utkání a extraligu udrželi.

Ve třetí třetině dala Sparta gól, který rozhodčí neuznali. Byl jste přesvědčený, že neměl platit? 
Během tří let, co jsme hrál první ligu, se v extralize změnila pravidla. Já nevěděl. Jen jsem na obrazovce viděl, že to ten hráč kopl, a modlil se, aby nebylo pravidlo, že když to někdo od nás tečuje, tak gól nakonec platí. Když rozhodčí rozpažil, strašně jsem si oddechl.

Za stavu 2:2 jste nevyužili víc než minutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Neblesklo vám hlavu, že se to může Rytířům vymstít?
Když se nepromění přesilovka pět na tři, říká se toho hodně. Že ten tým pak tím pádem nemůže vyhrát. Samozřejmě jsem to v hlavě měl, ale zase na druhou stranu – kdo by řekl, že když máme náskok 15 bodů, tak se budeme nakonec motat tam, kde jsme. Mám radost, že se to zlomilo i za takových okolností. Máme stejně bodů jak Pardubice a o dva méně než Litvínov. Zkusíme doufat, že někdo z nich něco ztratí.

Jak jste zkoušeli zlomit sérii nezdarů? Proběhlo třeba i pivko, nějaká společná akce, která by přinesla impuls?
Máme výhodu, že tady nejsou... Nevím, jak to říci. Prostě hvězdy, které by byly přeplácené. Hrajeme za podmínek, které možná nejsou nikde v extralize. Nezbývá nám nic jiného, než bojovat. Nechci říkat, že nálada byla špatná. Věděli jsme, že musíme kopat, že nám fakt nikdo nepomůže. Ani třeba nějaké vypsané bonusy. S klukama jsme se o tom bavili, v kabině si dali chlebíčky. Víme, jak to je.

Těší výhra tím spíš, že jste proti Spartě dokázali otočili nepříznivý vývoj?
Ukázala se naše síla. Neřekl bych hokejovost, ale dravost. Věděli jsme, že se z toho můžeme dostat jen my. Mě osobně nakoplo i to, že Litvínov v úterý nezvládl zápas s Hradcem. Možná to byla určitá indicie, že to pro nás ještě není ztracené. Karta je i na ostatních, věřím, že někdo z nich klopýtne a my to naopak dotáhneme. Protože v sezoně jsme zvládli uhrát dobré soupeře. Necháme tam všechno!

Bude skalp Sparty pořádnou injekcí sebevědomí do finiše základní části?
Šli jsme na krev, myslím, že klukům to hodně pomůže. Můžeme odpočinout, v neděli pojedeme do Brna, kde to chceme zlomit. Nebudeme koukat nalevo nebo napravo, je to o nás. Sami jsme se tam dostali, věřím, že síla tady je. Budeme bojovat až do konce.

Může o záchraně rozhodovat až vaše poslední utkání základní části v Litvínově?
To jsou spekulace. Ale Litvínov hraje s Vítkovicemi, my tam pak máme poslední kolo... Za mě to je o každém bodu, o každém zápase. Teď pojedeme do Brna vyhrát a věřit tomu, že tam někdo udělá nějakou chybu a bude to napínavé až do konce. Pro nás musí být každé střídání na 110 procent. Pokusíme se vytěžit něco z toho, že Brno není v takové pozici jako my. Že do toho tím pádem dáme víc.

Určitě sledujete soupeře, například Pardubice mají docela těžký los. Může to být vaše výhoda?
Sleduju to, samozřejmě. Kvůli tomu jsem zůstal a nervuju se. Chci pomoci a udělat maximum, aby Kladno zůstalo v extralize. Jak jsem řekl: věřím, tomu, že když uhrajeme naše zápasy, někdo z jiných týmů klopýtne. Bylo by to pěkné.

Pro vás je to hodně osobní, že?
Všechno se to domluvilo rychle, poslední slovo bylo na majiteli Slavie a na mně. Jsem rád, že mi to umožnil. Chci klukům pomoci. Žiju tím, protože nechci být u toho, abychom se dostali dolů.

Foto: Antonín Vydra

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz