Odvedli jsme dobrou práci, těší Zadinu. A teď ji potvrdit ve čtvrtfinále!

Foto: Markéta Křížová

1. června 2021, 18:59

Ondřej Mach

(RIGA, od našeho zpravodaje) Devětadvacet vteřin – tak dlouho trvalo národnímu týmu, než proti Slovensku otevřel skóre. Čechům dal klid na hokejky Filip Zadina, který si v duelu ještě připsal asistenci. Svěřenci trenéra Pešána se tak dobře naladili na čtvrtfinále proti Finsku.

Filipe, mohl byste klání proti Slovensku shrnout?
Pro nás to byl důležitý zápas, abychom získali sebevědomí. Podle mě jsme jako tým odvedli dobrou práci, hráli jsme pospolu. Jen to musíme potvrdit ve čtvrtfinále.

Mluvíte o zvednutí sebevědomí. Myslíte si, že se to podařilo?
Podle mě ano. Začali jsme hned gólem v prvním střídání, to nás nakoplo. Víc jsme si věřili a hráli jsme jednoduchý hokej. Chtěli jsme rychle otáčet puky a napadat slovenské obránce, což se nám povedlo. Přesně z toho jsme dávali góly.

Ten první gól jste dal vy, a hodně pomohl, že?
Jsem rád, že jsem se trefil a pomohl týmu. Začínali jsme v podstatě za stavu 1:0, pak jsme hru víceméně kontrolovali. Sice nás někdy zatlačili do pásma, ale my jsme si řekli, že budeme hrát jednoduše, napadat, získávat puky. Myslím, že jsme hráli tak, jak jsme si řekli před zápasem. Samozřejmě tam byly nějaké chyby, ale o tom je hokej. Věřím, že jsme udělali krok dopředu a jsme připravení na čtvrtfinále.

„Chtěli jsme rychle otáčet puky a napadat slovenské obránce, což se nám povedlo.“

Jak hodnotíte vaše působení v základní skupině? Zpočátku to s vámi nevypadalo moc dobře, nakonec jste si ale postup zajistili s předstihem.
Podle mě jsme na začátku turnaje neodvedli dobrou práci. Pak jsme se ale začali zvedat a hráli jsme lépe. Teď jsme vyhráli pátý zápas v řadě, to nám před čtvrtfinále hodně zlepší sebevědomí. Jsme na správné cestě, jen musíme hrát jednoduchý hokej.

Vaše výkony mají vzestupnou tendenci. Jste na bitvu proti Finsku připravení?
Měli jsme dost zápasů na to, abychom se připravili. Začali jsme vyhrávat v tu dobu, kdy jsme potřebovali. Od obratu proti Švédsku jsme se zlepšovali. Myslím, že jsme připravení. Teď to bude jen na nás, kolik sil do toho dáme. Věřím, že to dopadne dobře.

Může být vaše výhoda, že v podstatě od třetího utkání hrajete o všechno?
Od prvního zápasu jsme šli na krev, ale dělali jsme chyby a nehráli tak, jak bychom si představovali. Taky jsme měli těžkou skupinu, byly tam výborné týmy. My musíme určovat tempo, makat a dát do toho všechno.

„Každý tým je tady velice dobrý a jestli chceme jít dál, tak musíme porazit všechny.“

Asistent trenéra Jaroslav Špaček dopoledne řekl, že hráči ze zámoří by si možná do čtvrtfinále přáli výběr Spojených států. Souhlasíte s tím?
Ani nevím. Nesledoval jsem to, soustředil jsem se jen na dnešní zápas. Abych pravdu řekl, tak si myslím, že je to jedno. Každý tým je tady velice dobrý a jestli chceme jít dál, tak musíme porazit všechny. Myslím, že Finsko i Spojené státy mají špičkový tým. Bude to jen o nás, ne o nich.

Máte na čtvrtfinále nějaký konkrétní recept?
Samozřejmě je lepší, když v zápase vedete a nemusíte dohánět. My se musíme zaměřit na první střídání, abychom hráli s pukem v útočném pásmu, dostali Finy pod tlak a měli nějaké střely. Uvidíme, jak nám to půjde. Tempo od prvního střídání musíme diktovat my. Připravíme se a dáme do toho všechno.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz