Ofenzivní posila pro Oceláře. K mistrům míří reprezentant, který hrál KHL i ve Švédsku

Foto: Karel Švec, Český hokej

Dlouho zvažoval další budoucnost, teď už má jasno. Matěj Stránský ukončil angažmá ve Švédsku, kam během minulého ročníku přešel z ruské KHL, a hlásí návrat do vlasti. Neposílí ovšem Vítkovice, kde hokejově vyrostl, a kde působí jeho mladší bratr Šimon, nýbrž extraligové mistry z Třince!

Pětadvacetiletý rodák z Ostravy naposledy oblékal dres švédské Mory, kam přišel z ruského Čerepovce. „Matěj tam mohl pokračovat, jenomže Mora sestoupil z SHL, což samozřejmě situaci ovlivnilo. Hrát druhou nejvyšší soutěž ve Švédsku, to by pro Matěje nebylo ideální. Později se ozvalo Örebro, jenomže vzhledem ke statusu kontraktu by spolupráce mohla začít až od října. Klub dal nakonec přednost hráči, jehož může mít hned," vysvětluje hráčův agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

V dresu Mory absolvoval Stránský 24 utkání základní části SHL, vstřelil osm branek a přidal 6 nahrávek. Dalších pět startů zapsal v baráži o udržení. Letos v únoru se bývalý hokejista farmy Dallasu představil s národním mužstvem na Švédských hrách ve Stockholmu, předtím absolvoval přípravné zápasy reprezentace před mistrovstvím světa v Kodani.

Původně to vypadalo, že by důrazný útočník mohl zůstat na severu Evropy, zájem měl především Färjestad. Klub se pak ale rozhodl pro Fina Leskinena a Stránského pozornost se začala zaměřovat jiným směrem. Nakonec je z toho návrat do vlasti. Bývalý hráč farmy Dallasu si plácl s Třincem, u Ocelářů prožije premiéru v nejvyšší soutěži.

Starší syn trenéra Darka Stránského a vnuk osobnosti vítkovického klubu Vladimíra Stránského totiž už v létě 2010 vyrazil za Atlantik a v mateřských Vítkovicích si extraligu zahrát nestihl. Bývalá naděje Dallasu strávila dvě poslední sezony převážně v KHL a posléze také ve švédské nejvyšší SHL.

Teď se Stránský těší na novou výzvu. "Matěj je hokejistou v ideálním věku. Je mu šestadvacet let, přesto už má za sebou spoustu zkušeností. Navíc ať už hrál v Americe, Rusku, Švédsku nebo v reprezentaci, všude měl dobré statistiky. Slibujeme si od něj, že přinese do našeho útoku také výborné fyzické parametry. S 191 centimetry bude jedním z nejvyšších útočníků našeho klubu," uvedl na stránkách Ocelářů sportovní ředitel Jan Peterek.

Stránský dosud trénoval individuálně, nyní se zapojí do přípravy Ocelářů. „Když padlo rozhodnutí, že se vrátím do Česka, byl pro mě Třinec prioritou. Mám to blízko domů, navíc Oceláři jsou v mých očích nejlepší organizací v Česku. A to nejen co se týká hokeje, zázemí, trenérů anebo vedení klubu. Líbí se mi, jaký hokej hrají, takže to nebylo těžké rozhodnutí. Navíc s Honzou Peterkem jsme byli v kontaktu prakticky už od skončení sezony, poslední dva týdny byla jednání intenzivní a směřovala k jasnému cíli," připomněl na klubovém webu Stránský.

Příchody k HC Oceláři Třinec

Patrik Bartošák (B, Vítkovice)
Petr Kváča (B, České Budějovice)
Tomáš Kundrátek (O, Davos, Švýcarsko)
Patrick Kudla (O, Nové Zámky, Slovensko)
Patrik Hrehorčák (Ú, Rouyn-Noranda, QMJHL)
Michal Kvasnica (Ú, Portland, WHL)
Matěj Stránský (Mora, Švédsko)

Odchody z HC Oceláři Třinec

Šimon Hrubec (B, Kunlun, KHL)
Peter Hamerlík (B, Bratislava Capitals, Slovensko)
Jan Bartko (O, Ticino, Švýcarsko)
David Cienciala (Ú, Mladá Boleslav)
Patrik Husák (O, Poruba)
Vít Christov (Ú, České Budějovice)
Ethan Werek (Ú, Kunlun, KHL)
Vladimír Svačina (Ú, neznámo)
Jonáš Peterek (Ú, Calgary, WHL)

Aktuální soupiska HC Oceláři Třinec

Brankáři:
Patrik Bartošák, Petr Kváča.

Obránci:
Marian Adámek, Milan Doudera, Martin Gernát, Guntis Galvinš, Filip Haman, Lukáš Krajíček, Tomáš Kundrátek, Jakub Matyáš, David Musil, Vladimír Roth.

Útočníci:
Martin Adamský, Vladimír Dravecký, Jan Hladoník, Patrik Hrehorčák, Aron Chmielewski, Erik Hrňa, David Kofroň, Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík, Michal Kvasnica, Tomáš Marcinko, Štěpán Novotný,  Jiří Polanský, Adam Raška, Martin Růžička, Matěj Stránský, Petr Vrána.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz