<

Olomouc ulovila z Brna Faltera a Buriana. Na Hanou míří i Protasenja

Foto: Michal Eger, slovanpositive.com

Olomoučtí mohli být se sezonou 2015/16 nad míru spokojení. Postup do čtvrtfinále byl pro předsezonního outsidera úspěchem. Už teď pracují v Olomouci na tom, aby se jim podobný počin v nadcházejícím ročníku podařil zopakovat nebo ještě vylepšit. Nyní Hanáci odtajnili své první posily! Z brněnské Komety se jim podařilo přivábit brankáře Martina Faltera a útočníka Viléma Buriana. Oba se z jihomoravské metropole stěhují po čtyřech letech. Další novou tváří je „český“ Bělorus Anatolij Protasenja.

Už koncem března zveřejnil olomoucký hokejový klub na svých oficiálních webových stránkách jména hráčů, se kterými může počítat i pro nadcházející sezonu. Mezi nimi byli například lídr defenzívy Hanáků Pavel Skrbek, nebo útočník František Skladaný, který přišel ke Kohoutům až ke konci základní části. Nově pak smlouvu prodloužil Adam Zeman. Nyní vedení olomouckého týmu, který patřil v sezoně 2015/16 mezi největší extraligová překvapení, odtajnil první tři nové tváře.

Z nedalekého Brna se mu povedlo ulovit zkušeného dvaatřicetiletého brankáře Martina Faltera, který poslední čtyři sezony spolehlivě plnil roli dvojky za Jiřím Trvajem potažmo Markem Čiliakem. Stejnou roli bude s největší pravděpodobností plnit i v Olomouci, kde má výsostnou pozici jedničky Slovák Branislav Konrád. Falter je odchovancem Vítkovic, kde v ročníku 2001/02 poprvé přičichl k extralize. Kromě Brna a Vítkovic chytal v extralize také za Kladno či Spartu. V posledních sezonách vypomáhal také Třebíči, se kterou Kometa spolupracuje. Na Hané nahradí Tomáše Vošvrdu, který se s Olomoucí loučí po třech letech.

>> Pletli jsme se favoritům do cesty, těší Veneru. Na Hané zůstává

Stejným směrem má z Brna namířeno i sedmadvacetiletý útočník Vilém Burian, který rovněž jako Falter opouští mužstvo Komety po čtyřech sezonách. Odchovanec Třebíče se v extralize ukázal již dříve, když krátce vypomohl Kladnu, a poté také Českým Budějovicím. Trvalou pozici v české nejvyšší soutěži si vybudoval až v brněnském mužstvu. Nejvíce se mu podařilo za jednu sezonu nasbírat 21 bodů, v ročníku 2015/16 nakupil celkem 15 kanadských bodů za osm branek a sedm asistencí.

Trojlístek posil Olomouce uzavírá Bělorus s českým občanstvím Anatolij Protasenja. Robustní útočník, který bez dvou centimetrů měří dva metry, je rodákem z Minsku, kde žil do svých devíti let. Jeho mateřským klubem je však jihlavská Dukla. Do sezony 2010/11 hrál v Česku, většinou v mládežnických kategoriích, pak se přesunul zpět do své vlasti. Protasenja oblékal i dres Dinama Minsk, celku z KHL. Výrazně se v něm ale neprosadil. V sezoně 2015/16 uspěl na zkoušce ve Slovanu Bratislava, v kádru slovenského mužstva se ale neudržel příliš dlouho, proto dokončil ročník v týmu Jukosť Minsk. V 26 duelech zapsal 28 bodů (14+14).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz