Országh: Bota nás tlačí na centrovi. S Litvínovem nechce hrát na krásu

Foto: Hynek Haruda, hcverva.cz

13. října 2020, 8:02

Ondřej Mach

Dostal těžký úkol: vrátit zpátky do vyšších pater extraligové tabulky uvadající Litvínov. Vladimír Országh je s ohledem na aktuální podmínky v ještě těžší pozici. V exkluzivním rozhovoru pro hokej.cz mluví o náročných karanténách, vstupu do sezony nebo budoucí vizi.

Po karanténě jste se vrátili na jeden zápas, nyní vás čeká další dlouhá přestávka. Jak se s tím vyrovnáváte?
No, samozřejmě těžko, ale dopředu jsme věděli, co nás čeká. Stále hledáme nějaké formy tréninku, jakým způsobem bychom trénovali. Během dneška bychom chtěli mít jasno. Přizpůsobujeme se opatřením, abychom nic neporušili. Uvidíme, co nám přinesou nejbližší dny.

Za těchto podmínek se v klubu nedá vykonávat nějaká systematická práce, že?
Určitě ne. Ale jak říkám, pro všechny je to specifická sezona. Dá se říct, že začínáme už potřetí, dvakrát jsme byli v karanténě. Není to jednoduchá situace, ale nejsme v tom sami, je v tom s námi dalších třináct mužstev. Podmínky pro kluby jsou stejné, ale není to ideální pro nikoho. Nějakým způsobem to musíme všechno překonat.

Partneři HC VERVA Litvínov

Delší období bez tréninku na hráčích musí být hodně vidět…
Je to tak, ať jde o mladší nebo starší hráče. Máme víc starších hráčů, na kterých je to asi nejviditelnější. Nic s tím ale neuděláme, prostě to je tak, jak to je. Musíme se s tím nějak poprat.

„Na začátku přípravy jsme byli v karanténě, pak jsme v rychlém tempu dohrávali zápasy, takže na trénink nebyl čas.“

Jak je to pro vás náročné psychicky? Začínat každých čtrnáct dní z nuly určitě není ideální.
Dalo by se říct, že se pořád nemůžeme dostat do rytmu. Na začátku přípravy jsme byli v karanténě, pak jsme v rychlém tempu dohrávali zápasy, takže na trénink nebyl čas. Pak jsme z toho na deset dní vypadli a teď znovu. Nejhorší je ten rytmus, hráči jsou radši, když je něco natrénované, a pak naskočí do zápasu. Odehrajete dva tři zápasy za týden a už to má nějaký rytmus a směr. Uvidíme, co bude dál. Doufáme, že to skončí co nejdříve, a budeme moct plnohodnotně trénovat.

Jaké varianty tréninku máte na příštích čtrnáct dní?
Něco řešíme, ale stále to nemáme dotáhnuté. V dalších dnech bychom měli vědět víc, podle toho se zařídíme. Ale trénink určitě bude nějakou formou probíhat.

Spekulovalo se o tom, že by se tým mohl připravovat v zahraničí. Je to jedna z možností?
Jsou různé varianty, které zvažujeme. Předbíhal bych, kdybych teď o tom něco řekl. Řešíme to tak, aby bylo všechno v souladu s nařízeními.

Foto: Facebook HC VERVA Litvínov

Většina extraligových týmů je promořena, vláda přesto rozhodla o zatavení profesionálních sportů. Co na to říkáte?
U nás byly pozitivní dvě třetiny mužstva, takže jsme víceméně promoření. Samozřejmě bychom byli nejradši, kdyby se hrálo a trénovalo, ale na tyto věci nejsem odborník. Vím, jaká je situace, nejen v Čechách, ale všude ve světě. Předpokládám, že kompetentní osoby dělají všechno pro to, aby druhou vlnu zastavily. Nechci do toho mluvit. Budeme se s tím muset vypořádat a najít nějakou formu, která pro nás bude nejméně bolestivá.

„Každodenní nárůsty sleduju asi jako všichni. Myslím, že v poslední době to bylo dost drastické.“

Věříte, že se extraliga za čtrnáct dní znovu rozběhne?
Těžko říct. Každodenní nárůsty sleduju asi jako všichni. Myslím, že v poslední době to bylo dost drastické. Kompetentní lidé snad dělají všechno pro to, aby se to zastavilo. Doufám, že za dva týdny to půjde dolů a my budeme moct začít trénovat. Těžko se k tomu teď vyjadřovat. Zatím počítáme s variantou, že to bude na dva týdny a doufáme, že se to pak znovu všechno rozjede. Teď se těžko něco predikuje, protože čísla se mění každým dnem. Ale jak říkám, hlavně v posledních dnech byla dost vysoká.

Obránce David Štich mluvil o tom, že někteří hráči prodělali nemoc s příznaky, mimo jiné zmínil i trenéry. Jak jste se s nákazou vypořádal vy?
Pro mě to bylo asi to nejhorší, co jsem kdy zažil. Měl jsem deset dní dost vysoké teploty a nebylo to nic jednoduchého. Vím, že někteří kluci měli taky zvýšené teploty, ale ne až tak jako trenérský štáb. Musím říct, že v zápase proti Spartě to bylo vidět, na některých se nemoc a tréninkový výpadek projevily. Nechci situaci nijak zlehčovat, pro mě to nebylo nic jednoduchého. Už bych se s tím znovu opravdu setkat nechtěl. Naštěstí je to za mnou a cítím se fajn, jako všichni ostatní.

Litvínov zatím odehrál pouze tři zápasy, na první body přitom stále čeká. Na nějaké závěry je zřejmě brzy, ale jak hodnotíte dosavadní vstup do sezony?
Chtěli jsme určitě získat nějaké body. Když se podíváme na rozlosování, tak to nebylo nic jednoduchého. Měli jsme Hradec, který hrál výborně, pak Třinec nebo Sparta, to jsou favoriti soutěže. Ale každopádně jsme chtěli být úspěšnější. Poslední zápas se asi těžko dá hodnotit, protože jsme tam od začátku fyzicky nestíhali. Spíš si myslím, že jsme o body přišli v těch prvních dvou utkáních. Spokojení nejsme, doufám, že po karanténě nastoupíme do rytmu a začneme konečně bodovat.

Když opomeneme fyzickou stránku, viděl jste v předvedené hře něco, na čem je třeba výrazně zapracovat?
Těch věcí je hodně. Začal bych osobní statečností, dohráváním soubojů nebo chozením před branku, kde to nejvíc bolí. V tom si myslím, že máme dost výrazné mezery. Někdy zkrátka musíme hrát účelnější hokej, ne na krásu. Litvínov byl známý tím, že hrál na krásu, pěkné akce a góly, ale dnešní hokej je o malých věcech, které musíme dělat lépe. Ať už jde o hru v prostoru nebo o souboje kolem modrých čar.

„Litvínov byl známý tím, že hrál na krásu, pěkné akce a góly, ale dnešní hokej je o malých věcech, které musíme dělat lépe.“

Je strašně moc malých věcí, od kterých se odvíjejí ty větší. Momentálně nám nejdou úplně podle představ, dost jsme se na to zaměřovali i v tréninku. Ale je to takové rozhárané těmi karanténami, párkrát jsme vypadli z role. Pak to jde vidět i v zápasech: hrajeme dobře a na deset minut vypadneme z role a jdeme si vysloveně zahrát. Pak přijdou nějaké chyby a všechno se nám to hroutí. V těchto věcech musíme být důslednější a důraznější.

Foto: Jan Jindra, hcverva.cz

Velkou roli hrají také speciální týmy, nemyslíte? Proti Třinci jste v početní nevýhodě dostali tři branky.
Když si ty zápasy vezmeme, ať už proti Hradci nebo Spartě, tak jsme měli dost přesilových her. Dali jsme z nich jen jeden gól, což je strašně málo. Zápas proti Třinci nám nevyšel vůbec, tam jsme si to prohráli hlavně kvůli speciálním týmům. V přesilovkách jsme si nepomohli, ale hlavně jsme obdrželi tři góly v oslabení. Proti Třinci jsme při hře pět na pět určitě nebyli horší, ale všechno rozhodla jejich první lajna, která nám dala tři góly v přesilovkách.

„Speciální týmy jsou alfa a omega dnešního hokeje, pokud se chceme někam posunout.“

Speciální týmy jsou alfa a omega dnešního hokeje, pokud se chceme někam posunout. Co se týče přesilovek, těm jsme se před každým zápasem věnovali minimálně dvakrát třikrát do týdne. Je to i o té osobní statečnosti, jít před branku a clonit gólmanovi, ne hrát na krásu. Tohle musíme klukům dál vtloukat do hlavy. Na krásu můžeme hrát, až se nám bude dařit a budeme v lepším rozpoložení. Momentálně musíme všechno zjednodušit a tlačit se do branky.

V mimosezonním období se hodně obměnila obrana. Jak se zatím podle vás sehrává?
Na některých hráčích je možná vidět, že od nich chceme něco jiného, než hráli doteď. Doufám, že si to pomalu sedne a gólů budeme dostávat co nejméně. Ale to není jen o obraně, ale taky o tom, jak budou útočníci pomáhat bekům. Ne vždy je pomoc od útočníků směrem dozadu ideální. Vždycky říkám, že to není o obráncích, na ledě je pět hráčů, kteří kooperují společně. Útočníci obráncům nepomáhají dostatečně a vystavují je zbytečnému tlaku. Není to o nich, ale o dalších hráčích na ledě.

Co aktuální složení kádru? Vidíte ještě nějaké mezery, které byste chtěl zaplnit?
Když jsme přišli, tak jsme chtěli udělat nějaké změny. Je nutné říct, že kádr zůstal zhruba z osmdesáti procent pohromadě. Už na konci minulé sezony proběhla určitá přestavba, ale dá se říct, že hlavně v útoku mužstvo zůstalo spolu. Momentálně nás tlačí bota hlavně na centru. Počítali jsme s tím, že nám alespoň na nějakou dobu pomůže Kristian Reichel, který v tréninku vypadal výborně. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Potřebovali bychom nějakého centra, ale vedení i realizační tým se shodly na tom, že kdybychom někoho podepisovali, tak by to nebylo jen na jeden rok, ale i na další sezonu.

Nejde o to, že je nesestupová sezona, my se chceme posouvat dopředu a kádr nějakým způsobem budovat. Noví hráči mají také většina opci na další rok. Do budoucna nechceme shánět někoho na zalepení, o to je to těžší. Na trhu je strašně moc hráčů, ale každý by chtěl smlouvu jen do konce sezony. Ale jak říkám, pro nás to teď nedává smysl. Chceme se dívat dopředu a kádr přebudovávat. Ne všechno se povedlo, někteří hráči měli podepsané smlouvy, ale trh byl výrazně omezený. Nikdo nevěděl, co se bude dít dál. Doplnění kádru bylo za daných okolností všechno, co se dalo udělat. Víme, jaká je dnes finanční situace. Máme podepsané hráče a s těmi budeme pracovat.

Počítám, že po případných posilách byste se ale poohlíželi spíš v zahraničí.
Asi ano. Český trh je rozebraný, všichni kvalitní hráč jsou podepsaní. Dnes vám žádný klub nepustí hráče, který by byl první centr. Myslím, že všichni si svoje klíčové hráče pohlídají. Už předtím jsme se soustředili na zahraniční hráče, i když bychom nejradši vzali české, ale ti jednoduše nebyli k dispozici. Budoucnost je dnes velmi nejistá. Možná přijde doba, kdy budeme muset hrát s tím, co máme a zapracovat hráče, kteří jsou k dispozici u nás.

„Dnes vám žádný klub nepustí hráče, který by byl první centr. Myslím, že všichni si svoje klíčové hráče pohlídají.“

V Litvínově minulý týden všichni s napětím sledovali draft do NHL, kdy si Jana Myšáka vybrali Montreal Canadiens. Litvínovský talent se aktuálně rozehrává doma na severu Čech, takže ho máte v podstatě denně na očích. Jak se vám s ním spolupracuje?
Honza je velmi inteligentní a poctivý kluk, který na sobě pracuje každý den a ví, co chce. Taky to neměl jednoduché, protože byl v karanténě, když se vrátil z turnaje dvacítky, a pak měl zranění, kdy deset dní netrénoval. Ale je to hráč, který na sobě každý den pracuje, přidává si. Má nějakou vizi, kterou chce jít. Je komunikativní, hodně věcí vnímá. Pro mě jako trenéra je radost pracovat s někým, kdo se chce posouvat dál. Všechno má ve svých rukách a uvidíme, kam ho hokejový osud zavane. Byl draftovaný ve druhém kole, což je pro mladého hráče hodně slušné. Teď ale teprve všechno začíná. Nějaké zkušenosti se zámořským hokejem už má, ale sám ví, že juniorská soutěž je tam daleko jiná. Všechno má ve svých rukách.

Na severu Čech jste zhruba pět měsíců. Jak jste tady spokojený po osobní stránce?
Nemám si na co stěžovat. V letní přípravě, dokud jsme nevypadávali z rytmu, běželo všechno tak, jak mělo. Jsou tady výborní fanoušci, kvůli omezením jsme si je ale moc neužili. Všechno je na profesionální úrovni, nemám si na co stěžovat. Co se týče města, tak do něj moc nechodím, nedělal jsem to ani když jsem byl v Banské Bystrici nebo Bratislavě. Rád chodím do přírody, v okolí jsou velmi pěkná místa, kde se můžete projít a trochu vyvětrat hlavu. Kromě rodiny mi tady nic nechybí.

Foto: E. Beneš, hcverva.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz