Osmnáctka si o zlato nezahraje. Českou jízdu zastavili Švédové

Foto: Erica Perreaux / Hockey Canada Images

(RED DEER, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté do 18 let začali svoji vítěznou pouť v Kanadě v přípravném zápase proti Švédsku, stejný soupeř v semifinále Hlinka Gretzky Cupu jejich šňůru utnul. Svěřenci trenéra Petra doplatili především na nevyužité přesilové hry, téměř tři minuty v zápase strávili v pěti proti třem.

Češi dostali už v osmé minutě téměř dvouminutovou výhodu přesilové hry pět na tři, ale nedokázali v ní Erlidena výrazněji ohrozit. Největší českou příležitost v první třetině měl až ve 14. minutě Jakub Štancl, který se šikovně proháčkoval před branku, ale švédského brankáře nepřelstil.

V závěru úvodní části se naopak prosadili Švédové. Axel Sandin-Pellika nahazoval od modré čáry, do jeho pokusu vložil šikovně hůl Zeb Forsfjäll a puk zamířil k levé tyči do protipohybu Hrabala.

Švédům vyšel i vstup do druhé části. Ve 24. minutě si najel na útočnou modrou Noel Nordh, dostal do jízdy přihrávku od Gustafa Kangase a přesnou střelou do odkrytého horního rohu branky na bližší tyči propálil českého gólmana.

V polovině zápasu hráli Češi druhou dvojnásobnou přesilovku, která tentokrát trvala 54 vteřin, ale ani v ní nebyli úspěšní.

Prosadili se až o chvíli později. Střelu Dominika Badinky od modré Erliden vyrazil pouze před sebe, dojíždějící Jakub Štancl uklidil puk k levé tyči švédského gólmana a snížil na 1:2. Národní tým poté přidal aktivitě, mírný tlak ale utnul další švédský gól.

Ve 39. minutě se dostal k odraženému puku na levém kruhu Noah Dower Nilsson a na jeho bombu umístěnou přesně pod horní tyčku nestihl Hrabal vůbec zareagovat.

Na začátku třetí třetiny čeští hokejisté dvakrát v krátkém sledu faulovali, při vyloučení Dvořáka se ale sami dokázali prosadit. Po dobré práci Jana Kučery se dostal do samostatného úniku Jiří Felcman a mazácky zakončil forhendovým blafákem - 2:3.

I když se potom svěřenci trenéra Petra hnali za vyrovnáním, byli to Švédové, kteří tři minuty před koncem udeřili. Největší ofenzivní hvězda Tre Kronor Otto Stenberg se dostal k puku na levém kruhu a přesnou střelou vymetl šibenici Hrabalovy branky.

V poslední minutě soupeř ještě dvěma góly navýšil své vítězství. Nejprve trefil prázdnou branku Willie Johansson a čtyři vteřiny před koncem překonal Hrabala svým druhým gólem Otto Stenberg.

Úvodní semifinále dopadlo podle očekávání, favorizovaná Kanada zdolala Finsko 4:1. Druhý severský tým tak bude českým soupeřem v bitvě o bronz, která startuje v sobotu ve 20 hodin českého času. Přímý přenos znovu nabídne web HokejkaTV.cz.

ČESKO – ŠVÉDSKO 2:6 (0:1, 1:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 33. Štancl (Badinka, Šprynar), 46. Felcman (Kučera) - 18. Forsfjäll (Landén, Lindstein), 24. Nordh (Kangas, Sandin-Pellikka), 39. Dower Nilsson (Edstrom), 57. Stenberg (Bergström, Willander), 60. Johansson, 60. Stenberg (Edstrom).
Vyloučení: 3:5.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 30:39 (9:11, 15:12, 6:16).
Česko: Hrabal – Matějíček, Dvořák, Kočí, Dominik Badinka, Eichler, Ročák, Vochvest – Šalé, D. Petr, Židlický – Štancl, Felcman, Šprynar – Adámek, Kučera, Csabi – Holčák, Fábry, Šimek – Jecho. Trenér: J. Petr.
Švédsko: Erliden – Lindstein, Sandin-Pellikka, Willander, E. Nilsson, Landén, Kostadinski, Bergström – Stenberg, Forsfjäll, Nordh – Pettersson, Edstrom, Carlsson – Dower Nilsson, Johansson, Sagadin – Sagranden, Kling, Kangas – F. Nilsson. Trenér: Eriksén.

Ostatní výsledky

Semifinále:
Kanada – Finsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 20. Gauthier (Price, Allen), 29. Ritchie (Rehkopf, Weinstein), 50. Wood, 50. Barkey (Cristall, Howe) – 60. Alasiurua (Kiiskinen, Hynninen).

O 5. místo:
USA – Slovensko 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. Connor (Gramer, Erdman), 19. Strathmann (Lacroix, Whitelaw), 24. Adams (St. Louis, Musty), 43. Sharp (Musty, Terrance) – 5. Eperješi (Párička, Rohal), 46. Pekarčík (Pišoja).

O 7. místo:
Švýcarsko – Německo 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. Braillard (S. Meier, Pedrazzini), 18. Braillard, 37. Etique (Horak, Embacher), 59. Zürcher (Lichtensteiger) – 44. Brandl (Mayer, Bicker).

Závěrečný den Hlinka Gretzky Cupu

Sobota 6. srpna:
20:00 Česko – Finsko (o 3. místo)

Neděle 7. srpna:
0:00 Kanada – Švédsko (finále)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Albertě je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz