Otazníky v české sestavě zůstávají. Posune se Jaškin do druhého útoku?

Foto: Vladimír Koča

18. května 2019, 14:27

Marek Hedbávný

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Po krátkém týmovém focení čeští reprezentanti rychle vysvlékli zápasové dresy a nasadili ty tréninkové.

Už se totiž připravují na nedělní zápas (od 16:15) s Rakouskem. To zatím na turnaji nezískalo ani bod a bojuje o záchranu.

Asistent trenéra Robert Reichel nicméně tvrdí: „Zápas s Italy byl trochu jiný než ty předešlé, ale prostě se musel odehrát. Teď nás čeká daleko těžší soupeř než Itálie. Myslím, že zítra bude ten zápas z naší strany trošku jiný."

V čem vidí největší sílu Rakouska? „Hráli jsme s ním v přípravě. Byli hodně nepříjemní a hodně bruslili," vzpomíná na vyrovnané duely ve Znojmě (3:1) a v Linci (5:4sn.). „Dost nás atakovali, nebáli se jít do předbrankového prostoru a měli výborné přesilovky. Myslím, že to bude podobné i zítra."

Postup do čtvrtfinále už by Česku neměl uniknout. Trenéři se do té doby pokusí najít ideální sestavu. Dost často se mění například pozice mladého centra Filipa Chytila. „Pořád hledáme nějaké složení pětek. Máme jeden zápas, pak Švýcarsko a pak už začíná čtvrtfinále. Chceme ještě zkusit nějaké varianty, které se nám honí hlavou," povídá Reichel.

Útoky Voráček–Simon–Frolík a Gulaš–Kovář–Kubalík zůstaly na sobotním tréninku pohromadě. Zato Dmitrij Jaškin by mohl poskočit sestavou do druhé formace. Urostlému forvardovi se povedl zápas proti Itálii, ve kterém dvakrát skóroval, a druhý den na tréninku nastupoval vedle Jakuba Vrány a Radka Faksy. Naopak Ondřej Palát se přesunul k Michalu Řepíkovi. 

„My jsme v tréninku chtěli zkusit jinou variantu. Byl to jen náš záměr pro trénink. Jestli to bude i na zápas, to se dozvíte zítra," řekl – s tak trochu tajemným úsměvem – Reichel. „Nic v tom nehledejte. Prostě jsme si chtěli něco zkusit. Postavili jsme to takhle. A co bude zítra, o tom se ještě pobavíme."

Před klíčovým duelem ve čtvrtfinále se musí zapracovat i na speciálních formacích. Češi zatím mají úspěšnost přesilovek jen 17,65 %, což je až jedenáctá nejlepší hodnota na MS. Dobrá zatím nejsou ani oslabení (pouze 72% úspěšnost).

„Proti Itálii jsme udělali trošku změnu – do přesilovkové lajny přišel Milan Gulaš. Byla to varianta, kterou jsme měli v hlavě. A máme ještě dva zápasy na to, abychom to buď upravovali, anebo nechali," uvedl Reichel. „Věřím, že se to zlepšuje. Pak ale stejně rozhodne jeden zápas, rozhodne čtvrtfinále."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz