Palát se těší na své první MS: Mým snem je medaile. To by bylo super!

Foto: Karel Švec, Český hokej

V úterý přiletěl z Floridy do Česka, s manželkou a dcerou se přesunuli do Zlína, druhý den ráno už se Ondřej Palát připojil k reprezentaci. Útočník Tampy Bay bude vítanou posilou, jeden z nejlepších Čechů v současné NHL má ohromný potenciál. Ačkoli už za zády nechal spoustu úspěchů, jedna velká premiéra ho čeká. Dosud nikdy si nezahrál na mistrovství světa.

„Je pravda, že na šampionátu jsem ještě nebyl, navíc jsem dlouho nehrál v reprezentaci. Takže se hodně těším," povídá. Do čtvrtečního utkání nepůjde, Palát trénoval s hráči, kteří jsou pro první duel Carlson Hockey Games mimo základní sestavu. Během víkendu už ale fanoušci uvidí útočníka Lightning v akci.

Berete start v národním týmu trošku jako náplast po sezoně v NHL, o jejímž závěru jste měl určitě jiné představy?
Jsem rád, že jsem v reprezentaci dostal šanci. Snad si spravím náladu. Základní část byla vydařená, opravdu super. Ale play off jsme nezvládli. Což je škoda.

Jak jste to ohromné zklamání vstřebávali? Tampa vyhrála základní část a získala Prezidents' Trophy, brzké vyřazení nikdo nečekal.
Vstřebáváme to pořád. Musím říct, že Columbus hrál výborně. Škoda toho prvního utkání, kdy jsme ještě ve druhé třetině vedli 3:0. Ale potom jsme udělali pár chyb, oni dali ze všeho góla. A na nás trošku padla deka. Oni pak hráli skvěle. To, co proti nám potřebovali.

Přejete Columbusu, aby získal Stanley Cup? Když už vás vyřadil?
To úplně nevím, protože teď hrají s Bostonem a přeju Pastovi (Davidovi Pastrňákovi) s Krejčou (Davidovi Krejčímu), aby šli dál. Nedá se říci, že Blue Jackets nějak fandím. Ale proti nám si určitě zasloužili vyhrát. Za to, co předvedli. Přeju jim hodně štěstí.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Určitě se nemá cenu bavit o tom, jaká byla v organizaci nálada.
Špatná, samozřejmě. Nikdo tomu pořád nemohl věřit. I když jsme prohrávali 0:2, doufali jsme, že to otočíme. Ale ve třetím utkání jsme hned dostali dva góly. A bohužel znovu prohráli.

Mohla být jednou z příčin neúspěchu skutečnost, že jste v základní části neprošli slabším obdobím?
My jsme žádnou krizi neměli, to je pravda. Najednou přišla v play off, kdy už jsme se z toho nemohli dostat. Tam nám to bohužel nevyšlo, ale nedá se nic dělat. Takový je někdy sport.

Hřejí vás aspoň vzpomínky na parádní základní část?
Byla zábava chodit na stadion. Dařilo se nám, předváděli jsme dobrý hokej. Vyhrávalo se. Takže nálada byla super. Škoda toho play off.

Kdy jste byl před odletem do Česka naposledy na ledě?
Ještě v pondělí v Tampě. Předtím jsem se snažil bruslit s pár kluky, kteří budou hrát na mistrovství světa za Kanadu nebo Ameriku. Společně jsme se udržovali v kondičce.

Start na šampionátu i na Carlson Hockey Games potvrdil váš parťák Nikita Kučerov. Těšíte se na něj?
Jo jo, musím mu napsat. Jestli se sejdeme, nebo aspoň pozdravíme. Je super, že taková hvězda bude hrát tady v Brně. Přijede i Ovečkin a další kluci z NHL.

Když jste bylo osloven s nabídkou startovat na světovém šampionátu, měl jste okamžitě jasno?
Den poté, co jsme vypadli, mi volali pan Reichel i pan Říha. Hned jsem říkal, že bych reprezentoval moc rád.

Jak vidíte sílu českého mužstva?
Bude v něm určitě síla. Ale i další země mají výborné týmy, takže to bude těžké. Všichni se každopádně těšíme na atmosféru v Bratislavě. Bude to tam super.

Zahrál jste si na olympiádě i na World Cupu, mistrovství světa ale pro vás znamená premiéru. Turnaj bude na Slovensku, předpokládám, že z toho máte radost.
Jsem rád, že jsem dostal šanci. Navíc se turnaj koná v Bratislavě, skoro v domácím prostředí. Těším se. Je tady hodně kluků, s nimiž jsem nehrál od osmnáctek nebo od dvacítek. Takže jsem moc rád, že je uvidím. Doufám, že uděláme dobrou partu a dobrý výsledek.

Na medaili z mistrovství světa čeká národní tým od roku 2012. Je na čase to změnit, co říkáte?
Určitě, je to mým snem. To by bylo super!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz